ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΘΩΣ Η «ΔΙΚΗ ΠΑΡΩΔΙΑ» ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2017, 10:24Εκτύπωση

Οι χαλκευμένες κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον 11 υπερασπιστών και υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου και της Διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, δεν ευσταθούν ούτε στο ελάχιστο,   δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία καθώς οι διαδικασίες εκδίκασης της υπόθεσης ξεκινούν στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

Οι κατηγορίες εναντίον τους –οι οποίες επιφέρουν έως και 15 χρόνια φυλάκισης, και περιγράφονται σε δύο κατηγορητήρια των οποίων οι ακροάσεις θα γίνουν σε δύο ξεχωριστές δίκες- είναι εντελώς αβάσιμες.

«Από τη στιγμή της σύλληψης τους, έχει γίνει φανερό ότι αυτές είναι πολιτικά κατευθυνόμενες διώξεις, με ουσιαστικό στόχο να φιμωθούν οι φωνές που ασκούν κριτική μέσα στην Τουρκία»

John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

 

«Χωρίς ουσία και υπόβαθρο οι Τουρκικές αρχές προσπάθησαν και απέτυχαν να κατασκευάσουν ένα κατηγορητήριο εναντίον της İdil, του Taner και εννιά ακόμα ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο εισαγγελέας χρειάστηκε πάνω από 3 μήνες για να κατασκευάσει μια ανύπαρκτη υπόθεση. Θα πρέπει να πάρει λιγότερο από μισή ώρα στον δικαστή να απορρίψει την εξέταση εναντίον τους».

Δέκα ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένης και της İdil Eser, Διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, συνελήφθησαν στις 5 Ιουλίου, ενώ ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Taner Kılıç, είχε συλληφθεί ένα μήνα νωρίτερα. Όλοι κατηγορούνται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Οι κατηγορίες εναντίον των 11 περιλαμβάνουν εξωφρενικές κατηγορίες καθώς οι συνηθισμένες δραστηριότητες υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρήθηκαν ότι αποτελούν βοήθεια σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν ενέργειες υπέρ της απαγόρευσης πώλησης δακρυγόνων αερίων, την υποβολή  μιας αίτησης για χορηγία δωρεάς και μια εκστρατεία υπέρ της απελευθέρωσης δασκάλων σε απεργία πείνας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η İdil Eser συνδέεται με τρεις τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες μεταξύ τους δεν έχουν καμία σχέση και είναι εντελώς αντίθετης ιδεολογίας η μια με την άλλη. Επιπλέον, κάποιες από τις κατηγορίες εναντίον της έχουν να κάνουν με δύο έγγραφα της Διεθνούς Αμνηστίας που χρονολογούνται δύο χρόνια πριν προτού εκείνη ενταχθεί στην οργάνωση.

Η εισαγγελία έχει, χωρίς αυτό να αποτελεί έκπληξη, αποτύχει να παρουσιάσει στοιχεία που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες ότι το σεμινάριο στην Πρίγκηπο, κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβαν χώρα οι συλλήψεις, ήταν μια «μυστική συνάντηση προκειμένου να οργανωθεί μια εξέγερση σαν τις πορείες διαμαρτυρίας στο πάρκο Gezi» ή στοιχεία για την εμπλοκή των κατηγορουμένων σε παράνομες ενέργειες . Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναλύσει λεπτομερώς το κατηγορητήριο, απαντώντας σε κάθε κατηγορία ενάντια στον καθένα από τους 11 κατηγορούμενους.

Πέρα από την ακρόαση της υπόθεσης των 11 που ξεκινάει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ο Taner Kılıç θα παρουσιαστεί επίσης σε μια ακρόαση αύριο στη Σμύρνη σχετικά με μια ξεχωριστή κατηγορία, αυτή της «συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση Fethullah Gülen».

Αυτή η κατηγορία βασίστηκε στον ισχυρισμό ότι είχε εγκαταστήσει και χρησιμοποιήσει την εφαρμογή μηνυμάτων Bylock, που υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται από τα μέλη της οργάνωσης Gülen για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ωστόσο, οι δύο ανεξάρτητες εγκληματολογικές αναλύσεις του λογισμικού του κινητού του Taner, που έγιναν για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας,  κατέληξαν πως δεν υπάρχει ούτε και υπήρξε κάποιο ίχνος εγκατάστασης αυτής της εφαρμογής στο κινητό του.

Οι δίκες ξεκινούν  καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση που ασκείται στην Τουρκία για να απελευθερώσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παγκόσμιες διαμαρτυρίες σημάδεψαν τις 100 ημέρες φυλάκισης των 10 της Κωνσταντινούπολης και τα γενέθλια της  Idil Eser, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thorbjørn Jaglan, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pier Antonio Panzeri, ζήτησαν την απελευθέρωση τους.

Όλοι αυτοί προστέθηκαν σε μια μεγάλη λίστα κυβερνήσεων, θεσμών και πολιτικών προσώπων που απαιτούν την απελευθέρωση τους, μεταξύ αυτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α., αξιωματούχοι του Ο.Η.Ε., η Angela Merkel, και η Γερμανική και η Αυστριακή κυβέρνηση, όπως επίσης και οι κυβερνήσεις της Αυστρίας, του Βελγίου και της Ιρλανδίας.

«Αυτές οι δύο δίκες θα είναι η λύδια λίθος για το σύστημα δικαιοσύνης της Τουρκίας και θα αποδείξουν εάν το να υπερασπίζεται κάποιος τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει μετατραπεί σε έγκλημα στην Τουρκία»

John Dalhuisen

.

«Εάν η δικαιοσύνη μπορεί να υπονομευθεί από μία δυστοπική φαντασίωση, πλαισιωμένη από εξωφρενικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς , θα ξημερώσει μία μαύρη μέρα για το σύστημα δικαιοσύνης της Τουρκίας και ένας ζοφερός οιωνός για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Με τα μάτια του κόσμου στραμμένα στις αίθουσες των δικαστηρίων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, έχει φτάσει η ώρα για την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των συναδέλφων μας, η οποία έχει καθυστερήσει από καιρό».

Η πρώτη ακρόαση για τους 11 κατηγορούμενους έχει προγραμματιστεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Οκτωβρίου στο 35ο Κακουργιοδικείο. Ο Taner Kiliç πρόκειται να έχει την πρώτη ακροαματική διαδικασία σχετικά με το άλλο κατηγορητήριο στη Σμύρνη στις 26 Οκτωβρίου 2017, στις 10 το πρωί στο 16ο Κακουργιοδικείο.

Δείτε εδώ αντίγραφο της ανάλυσης της Διεθνούς Αμνηστίας για το κατηγορητήριο των 11 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δείτε εδώ αντίγραφο της ανάλυσης της Διεθνούς Αμνηστίας για το κατηγορητήριο του Taner.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.