Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουλίου 2017, 11:04Εκτύπωση

Ανταποκρινόμενος στην είδηση πως η Idil Eser, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας συνελήφθη την Τετάρτη μαζί με 7 άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δύο εκπαιδευτές, κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τη διαχείριση πληροφοριών στην Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης, ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας είπε:

«Είμαστε βαθιά ενοχλημένοι και εξοργισμένοι που κάποιοι από τους πιο γνωστούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα, μπόρεσαν να συλληφθούν με αυτό τον τρόπο, χωρίς τον παραμικρό λόγο».

 

Πρόκειται για μια κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας, η οποία και υπογραμμίζει την επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η Idil Eser και όσοι και όσες κρατούνται μαζί της πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και χωρίς όρους.

— Salil Shetty

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες που βρίσκονται σήμερα στο Αμβούργο έχουν δείξει εξαιρετική ανέχεια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Με τον Πρόεδρο Erdoğan να βρίσκεται ανάμεσά τους, τώρα είναι μια καλή στιγμή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ζητήσουνε την απελευθέρωση όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται επί του παρόντος στη φυλακή».

Υπόβαθρο

Προς το παρόν αγνοείται η τοποθεσία που βρίσκεται η Idil Eser και οι υπόλοιποι που κρατούνται μαζί της.

Θεωρείται πως έχουν αρνηθεί στην Idil Eser και στους υπόλοιπους κρατούμενους την πρόσβαση σε δικηγόρους, πράγμα το οποίο επίκειται στη δικαιοδοσία της αστυνομίας για 24 ώρες, ενώ το δικαίωμα επικοινωνίας με ένα μέλος της οικογένειας πρέπει να χορηγείται αμέσως.

Η αστυνομία έχει ενημερώσει τους δικηγόρους πως θα υπάρξει ενημέρωση σήμερα στις 2.30 μ.μ..

Εκτός από την Idil Eser, οι επτά υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατούνται ήταν: lknur Üstün, Συνασπισμός Γυναικών, Günal Kurşun , δικηγόρος, Human Rights Agenda Association, Nalan Erkem, δικηγόρος,Συνέλευση Πολιτών , Nejat Taştan, Equal Rights Watch Association , Özlem Dalkıran,Συνέλευση Πολιτών , Şeyhmuz Özbekli, δικηγόρος, Veli Acu, Human Rights Agenda Association

Οι δύο ξένοι εκπαιδευτές – ένας Γερμανός και ένας Σουηδός υπήκοος - καθώς και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, τέθηκαν επίσης υπό κράτηση.

Αυτές οι κρατήσεις έλαβαν χώρα σε λιγότερο από ένα μήνα μετά τη φυλάκιση του Προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, Taner Kiliç, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση με αβάσιμες κατηγορίες.

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.