ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου 2017, 11:15Εκτύπωση

Ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Taner Kiliç, συνελήφθη μαζί με 22 ακόμη δικηγόρους με την κατηγορία της σύνδεσης με το κίνημα του Fethullah Gülen. Ο γενικός Γραμματέας της οργάνωσης Salil Shetty ανέφερε για τη σύλληψη: 

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας σύρθηκε από το κύμα διώξεων που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είναι μια ακόμη απόδειξη πόσο έχουν επεκταθεί και πόσο αυθαίρετες έχουν γίνει οι διώξεις αυτές. Ο Taner Kiliç έχει μια μακρά και διαπρεπή ιστορία υπεράσπισης ακριβώς αυτών των ελευθεριών τις οποίες τώρα οι τουρκικές αρχές σκοπεύουν να πατάξουν».

«Με την απουσία αξιόπιστων και αποδεκτών αποδεικτικών στοιχείων της εμπλοκής τους σε διεθνώς αναγνωρισμένα εγκλήματα, καλούμε τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τον Taner Kiliç καθώς και τους 22 άλλους δικηγόρους και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον τους».

Υπόβαθρο

Ο Taner Kiliç συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας για διάφορες χρονικές περιόδους από το 2002 και είναι πρόεδρος από το 2014. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του έργου του για οργανισμούς που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, έχει διαρκώς επιδείξει μια ακλόνητη αφοσίωση προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Taner Kiliç συνελήφθη από το σπίτι του στη Σμύρνη στις 6:30 σήμερα το πρωί πριν πάει στο γραφείο του. Και οι δύο χώροι ερευνήθηκαν. Βρίσκεται προσωρινά υπό αστυνομική κράτηση στο Yeşilyurt ,περιοχή της Σμύρνης.

Προς το παρόν, η κράτηση του Taner Kiliç δεν φαίνεται να έχει κάποια σύνδεση με τη δουλειά της Διεθνούς Αμνηστίας, ούτε στοχοποιεί τον οργανισμό. Η εντολή κράτησης αναφέρεται στην έρευνα ύποπτων μελών της "τρομοκρατικής οργάνωσης Fethullah Gülen". Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο ο Taner Kiliç θεωρείται ύποπτος για διασυνδέσεις με την οργάνωση αυτή.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.