ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Μαΐου 2017, 11:45Εκτύπωση
  • Η Διεθνής Αμνηστία εγκαινιάζει τη νέα παγκόσμια εκστρατεία της με τον τίτλο «Brave», για να σταματήσει το κύμα των επιθέσεων εναντίον εκείνων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • 281 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016 επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συγκριτικά με το 2015 όπου σημειώθηκαν 156 θάνατοι.
  • Οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου επιθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ως αποτέλεσμα της ρητορικής της δαιμονοποίησης, της καταστολής της κοινωνίας των πολιτών και της ανεξέλεγκτης παρακολούθησης.

Ηγέτες κοινοτήτων, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και άλλοι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς διώξεις, εκφοβισμό και βία, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της νέας παγκόσμιας εκστρατείας, απαιτώντας να δοθεί ένα  τέλος στην επέλαση των επιθέσεων σε βάρος των τολμηρών ανθρώπων που αντιστέκονται στην αδικία.

Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι μία κατά μέτωπο επίθεση σ’ αυτό καθαυτό το δικαίωμα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κυβερνήσεις, τις ένοπλες ομάδες, τις εταιρείες και διάφορους άλλους που κρατούν στα χέρια τους την εξουσία. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δέχονται το κύριο βάρος αυτής της παγκόσμιας επίθεσης

— Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

 

«Από τον πρόεδρο Putin στον πρόεδρο Xi και τον πρόεδρο el-Sisi, οι ηγέτες σε όλες τις ηπείρους ολοένα και αποσυναρμολογούν  τα θεμέλια που είναι αναγκαία για μια ελεύθερη, δίκαιη και ίση κοινωνία. Αφαιρώντας τους το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, θέτοντάς τους υπό παρακολούθηση, και στοχοποιώντας τους ίδιους και τις κοινότητές τους  με απειλές και σωματικές επιθέσεις, οι κυβερνήσεις «στραγγαλίζουν» αυτούς που υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας».

Στο ενημερωτικό σημείωμα «Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  υπό απειλή - ένας χώρος της κοινωνίας των πολιτών που συρρικνώνεται», το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα και συνοδεύει τη νέα εκστρατεία, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει λεπτομερώς τους πρωτόγνωρους κινδύνους  που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό εξελίσσεται  πλέον σε μια δραστηριότητα που σταδιακά γίνεται ολοένα και πιο θανατηφόρα: το 2016, 281 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο  παγκοσμίως επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, περισσότεροι απ’ ό,τι  το 2015 που ο αριθμός τους ανήλθε στους 156, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ Front Line Defenders.

«Οι αυταρχικοί ηγέτες σκοπεύουν να συντρίψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και  προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι θέλουν μόνο το καλό μας, αλλά αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα τα άτομα  που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, τα άτομα  που ορθώνουν το ανάστημα τους για μας αντιμετωπίζουν διώξεις επειδή τολμούν να το κάνουν αυτό. Σήμερα, το 2017, η κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει φτάσει σε οριακό σημείο εξαιτίας των μέτρων που έχουν λάβει κράτη που καταπιέζουν τους πολίτες τους», δήλωσε ο Salil Shetty.

 

Ένα ολοένα αυξανόμενο οπλοστάσιο χρησιμοποιείται για να φιμώσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο συνδυασμός της μαζικής παρακολούθησης, μαζί με τη νέα τεχνολογία, την καταστρατήγηση των νόμων και την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων έχει δημιουργήσει πρωτοφανή επίπεδα κινδύνου για τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποιεί το ενημερωτικό δελτίο.

Ανάμεσα στις αναδυόμενες τάσεις είναι και η ανεξέλεγκτη χρήση των νέων τεχνολογιών καθώς και η στοχευμένη παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής, για να απειλήσουν και να φιμώσουν τους ακτιβιστές.

Οι εξόριστοι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Μπαχρέιν παρακολουθούνται από την κυβέρνηση η οποία  χρησιμοποιεί κατασκοπευτικό λογισμικό, και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη σχετικά με τις συνέπειες που ενδεχομένως να προκύψουν, έδωσαν εντολή στις εταιρίες να αποκαλύψουν τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης και να αποκωδικοποιήσουν προσωπικές διαδικτυακές επικοινωνίες. Στη Μεγάλη Βρετανία, η αστυνομία έχει θέσει τους δημοσιογράφους υπό παρακολούθηση με στόχο να ταυτοποιήσει τις πηγές τους.

Σε χώρες όπως το Μεξικό και τη Ρωσία δίκτυα παραπληροφόρησης (troll) ολοένα και περισσότερο τείνουν να δημιουργούν εκστρατείες παραπληροφόρησης με σκοπό να δυσφημίσουν και να στιγματίσουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως πχ. τους  δημοσιογράφους.

Αυτές οι νέες τάσεις προστίθενται στο ήδη επικίνδυνο οπλοστάσιο εργαλείων καταστολής, συμπεριλαμβανομένων  των δολοφονιών και των  εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, του δραστικού περιορισμού του δικαιώματος σε ειρηνική διαμαρτυρία και της  καταστρατήγησης των ποινικών, αστικών και διοικητικών νόμων, με σκοπό  τη δίωξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι το 2016:

- Τουλάχιστον σε 22 χώρες άνθρωποι που υπερασπίζονταν ειρηνικά τα ανθρώπινα δικαιώματα βρήκαν το θάνατο.

- Σε 63 χώρες, ήρθαν αντιμέτωποι με εκστρατείες σπίλωσης

- Σε 68 χώρες, συνελήφθησαν ή κρατήθηκαν αποκλειστικά λόγω του ειρηνικού έργου τους, και

- Σε 94 χώρες δέχθηκαν απειλές ή επιθέσεις

«Όταν δεν τους απειλούν ή δεν τους παρενοχλούν, κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων προσπαθούν ανοιχτά να καλλιεργήσουν την εχθρότητα απέναντι στους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας τη φτηνή ρητορική της δαιμονοποίησης, παρουσιάζοντας τους ακτιβιστές ως τρομοκράτες ή  ξένους πράκτορες. Αυτό όμως απέχει πολύ από την αλήθεια», δήλωσε ο Salil Shetty.

«Το ερώτημα τώρα είναι το εξής: Θα  παραμείνουμε αμέτοχοι, αφήνοντας όσους βρίσκονται στην εξουσία να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να εξαφανίσουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι είναι συχνά η τελευταία γραμμή άμυνας για μια ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία, ή θα υψώσουμε το ανάστημά μας και θα τους εμποδίσουμε;»

 

Η νέα παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την προστασία της τόλμης και του θάρρους των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μπροστά στους πρωτοφανείς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία σήμερα εγκαινιάζει τη νέα εκστρατεία της με τίτλο «Brave», καλώντας τα κράτη αφενός να αναγνωρίσουν ότι το έργο αυτών που δουλεύουν για να υπερασπιστούν την έμφυτη αξιοπρέπεια και τα ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων είναι νόμιμο, και αφετέρου να διασφαλίσουν την ελευθερία και την ασφάλειά τους.

Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί οι χώρες να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όταν τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 1998. Η Διακήρυξη καλεί τα κράτη να αναγνωρίσουν τον σημαντικό ρόλο και τη συμβολή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να θεσπίσουν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία τους.

Η παγκόσμια εκστρατεία θα αναδείξει υποθέσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν επικείμενο κίνδυνο λόγω της δουλειάς τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, και θα ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις αλλά και σ’ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις να ενδυναμώσουν το νομικό πλαίσιο. Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να ερευνά τις επιθέσεις εναντίον των ακτιβιστών, και θα δουλεύει μαζί με τις  τοπικές κοινωνίες  και τα άτομα που συμμετέχουν σε εκστρατείες για να κινητοποιήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση.

«Από τον Frederick Douglass ως την Emily Pankhurst, τη Rosa Parks, τον B.R. Ambedkar και τον Nelson Mandela, η Ιστορία είναι γεμάτη από περιστατικά απλών ανθρώπων που αρνήθηκαν να αποδεχτούν την καθεστηκυία τάξη και τάχθηκαν υπέρ του δικαίου», δήλωσε ο Salil Shetty. «Αυτό το θαρραλέο πνεύμα είναι ακόμα ζωντανό σήμερα. Είτε πρόκειται για την Malala Yousafzai ή την Chelsea Manning, υπάρχουν άνθρωποι που εδώ και τώρα παίρνουν τεράστια ρίσκα για μας».

«Χωρίς το δικό τους σθένος, ο κόσμος είναι λιγότερο δίκαιος και λιγότερο ίσος. Γι’ αυτόν τον λόγο σήμερα ζητάμε από όλους -όχι μόνο τους ηγέτες των κρατών- να σταθούν στο πλευρό των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προστατέψουν την τόλμη τους». 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.