ΣΥΡΙΑ: ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ IDLEB

Δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου 2017, 13:21Εκτύπωση
  • Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως εξαπολύθηκε εναέρια επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα όπως το αέριο Σαρίν
  • Η Διεθνής Αμνηστία έλεγξε τη γνησιότητα και ανέλυσε δεκάδες βίντεο από την περιοχή της επίθεσης
  • Η πιο πολύνεκρη χημική επίθεση από το 2013 έρχεται μετά από τη χρήση άλλων χημικών όπλων και σοβαρών εγκλημάτων πολέμου, χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε ένας νευροτοξικός παράγοντας σε μια εναέρια χημική επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότερα από 70 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άμαχοι στο Khan Sheikhoun, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Idleb της Συρίας, αποκάλυψε η Διεθνής Αμνηστία καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως στη Νέα Υόρκη από χθες το πρωί.

Η οργάνωση καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει αμέσως ένα ψήφισμα που θα επιβάλλει την απαγόρευση των επιθέσεων με χρήση χημικών όπλων και θα προβλέπει την προσαγωγή των δραστών αυτών των εγκλημάτων στη δικαιοσύνη.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδίως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν επιδείξει ανάλγητη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή στη Συρία. Συγκεκριμένα, έχουν επανειλημμένα αποτύχει να εγκρίνουν ψηφίσματα, τα οποία θα επιτρέπουν τη λήψη κατασταλτικών μέτρων εναντίων όσων διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις στη Συρία», δήλωσε η Anna Neistat, Γενική Διευθύντρια Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει αμέσως να ψηφίσει ώστε να διερευνηθεί αυτή η επίθεση και να στηρίξει την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διακινδυνεύσει περαιτέρω την ενθάρρυνση των κυβερνήσεων και των ένοπλων ομάδων στη Συρία να στοχεύουν αμάχους κατά την εμπλοκή τους σε εγκλήματα πολέμου με απαγορευμένα και συμβατικά όπλα.»

Πολλά από τα θύματα της επίθεσης, που σημειώθηκε περίπου στις 6:30 π.μ.. τοπική ώρα την Τρίτη 4 Απριλίου, φαίνεται να έχουν δηλητηριαστεί, ενώ κοιμόντουσαν στα κρεβάτια τους. Οι εμπειρογνώμονες σε χημικά όπλα, σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, επιβεβαίωσαν ότι τα θύματα είναι πολύ πιθανό να έχουν εκτεθεί σε ένα νευροτοξικό παράγοντα η σε οργανοφωσφορικό μείγμα, όπως το αέριο Σαρίν. Οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο χλωρίου, όπως σε προηγούμενες χημικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης.

Στοιχεία από βίντεο

Η Διεθνής Αμνηστία κατάφερε να τακτοποιήσει περισσότερα από 25 βίντεο που γυρίστηκαν στον απόηχο της επίθεσης χημικών όπλων. Μερικά βίντεο είναι επαρκούς ποιότητας για τους εμπειρογνώμονες ώστε να παρατηρήσουν θύματα τα οποία είχαν διεσταλμένες τις κόρες των ματιών τους, που περιγράφεται ως ένα κλασικό σύμπτωμα της δηλητηρίασης από τα εν λόγω αέρια. Υπάρχουν επίσης αναφορές από ιατρικό προσωπικό που πάσχει από δευτερογενή έκθεση, η οποία θα ήταν επίσης συνεπής με τη χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα. Σε ορισμένα βίντεο, τα θύματα δεν εμφανίζουν καμία σύσπαση ή σπασμωδικές κινήσεις και οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν πως παραπέμπει σε περιπτώσεις ακραίας δηλητηρίασης. Σε άλλα βίντεο, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και παιδιά, οι ασθενείς τρέμουν.

Συγκεκριμένα ένα βίντεο, το οποίο η Διεθνής Αμνηστία έχει διασταυρώσει με άλλο διαθέσιμο περιεχόμενο, παρουσιάζει εννιά παιδιά άψυχα στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Τα παιδιά, μικρά κορίτσια και τα αγόρια, είναι γυμνά ή μερικώς ντυμένα και φαίνεται να έχουν πεθάνει στα κρεβάτια τους. Δεν υπάρχουν σημάδια τραυματισμού στα πτώματα τους, το οποίο συμφωνεί με τα στοιχεία για χημική δηλητηρίαση.

Άλλα βίντεο από ιατρικές εγκαταστάσεις μετά την επίθεση δείχνουν πολλούς ανθρώπους να υποβάλλονται σε θεραπεία για αναπνευστική δυσχέρεια, καθώς και περισσότερες φωτογραφίες νεκρών παιδιών και  ενηλίκων. Δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια αιματηρών πληγών ή τραυμάτων από οβίδες.

«Αυτή είναι η πιο θανατηφόρα χημική επίθεση στη Συρία από τότε που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πέρασε  το ψήφισμα 2118, τον Σεπτέμβριο του 2013, με στόχο την εξάλειψη των χημικών όπλων στη Συρία», δήλωσε η Άννα Neistat.

«Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και ο ΟΗΕ έχουν επιβεβαιώσει από κοινού πολλές επιθέσεις με χημικά όπλα από τότε, τόσο από κυβερνητικές όσο και από μη-κυβερνητικές δυνάμεις. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι κανείς δεν έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη».

Συνεντεύξεις με ιατρικό προσωπικό στο Idleb

Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη από ένα νοσηλευτή, ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο Al Rahma το πρωί της επίθεσης. Θυμάται να κοιτάζει το ρολόι του, γύρω στις 6:20 π.μ. καθώς έπινε τον καφέ του και όλα ήταν ήσυχα μέχρι τότε.

«Ο ήχος της έκρηξης δεν ήταν σαν αυτούς που έχουμε συνηθίσει - οι συνάδελφοί μου και εγώ σκεφτήκαμε πως δεν έμοιαζε με έκρηξη, εξαιτίας του ήχου που ακούστηκε που δεν ταίριαζε με ήχο έκρηξης . Λίγα λεπτά αργότερα, γύρω από 6:35 π.μ., μεταφέρθηκαν τα πρώτα θύματα και μετά συνέχισαν να έρχονται θύματα περίπου ως τις 9π.μ. Υπήρχε ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων και βοηθών που έφταναν, και ήμασταν μόνο 4 γιατροί στο νοσοκομείο εκείνη την ώρα, ενώ ένας από εμάς επίσης μολύνθηκε».

Ο νοσοκόμος περιέγραψε επίσης άγνωστα συμπτώματα:

«Η μυρωδιά μας έφτασε εδώ στο κέντρο -  μύριζε σαν σάπια τρόφιμα. Είχαμε περιθάλψει θύματα από επιθέσεις χλωρίου στο παρελθόν - αυτό ήταν εντελώς διαφορετικό. Τα θύματα έκαναν εμετό από τη μύτη και το στόμα, ένα σκούρο κίτρινο χρώμα, μερικές φορές και καφέ. Είχαν παραλύσει οι αναπνευστικές τους λειτουργίες – εξαιτίας αυτού, τα παιδιά πέθαιναν πιο γρήγορα από τους ενήλικες. Προσπαθήσαμε με ενέσεις ... αλλά απλά δεν έπιαναν. Τα θύματα δεν ήταν σε θέση να καταπιούν, ήταν αναίσθητα και δεν αποκρινόντουσαν καθόλου».

«Η χρήση χημικών όπλων απαγορεύεται αυστηρά σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελεί έγκλημα πολέμου. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει την οργή της και να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να προστατέψει το συριακό λαό και όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως από αυτές τις φρικτές πράξεις», δήλωσε η Άννα Neistat.

Ένας γιατρός που εργάζεται σε εξειδικευμένο χειρουργικό νοσοκομείο, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της επίθεσης, περιέγραψε επίσης την εμπειρία του: 

«Τα θύματα είχαν σταλεί πρώτα στα πλησιέστερα νοσοκομεία, οπότε μας έφτασαν περίπου στις 8 π.μ. Η επίθεση έγινε ακριβώς στις 6:42 π.μ. Τα θύματα, μεταξύ των οποίων περίπου 70 νεκροί, είχαν φτάσει συνολικά τα 400 άτομα, οι οποίοι μοιράστηκαν μεταξύ των διαφόρων ιατρικών κέντρων, καθώς και κάποιοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Τα περισσότερα από τα θύματα που δεχτήκαμε ήταν ακόμα ζωντανά. Δεν μας έφτασαν όσοι έχασαν τη ζωή τους. Δύο άτομα που μεταφέρθηκαν εδώ πέθαναν στο νοσοκομείο».

«Τα θύματα μάς έφτασαν με διαφορετικά συμπτώματα - κάποιοι είχαν μυϊκή και αναπνευστική παράλυση, την οποία προσπαθήσαμε να θεραπεύσουμε με ηρεμιστικά και ατροπίνη. Είχαν λευκές εκκρίσεις από το στόμα και τη μύτη. Μερικοί ήταν εντελώς χωρίς αισθήσεις. Μερικοί είχαν σοβαρούς μυϊκούς πόνους.

Τα παιδιά είναι τα πρώτα που πέθαναν, δεν μπόρεσαν να το καταπολεμήσουν. Εμείς είχαμε μόνο ένα παιδί που, δόξα τω Θεώ, επέζησε».

Ιστορικό

Το Khan Sheikhoun είναι μια μικρή πόλη στην εθνική οδό προς τη Δαμασκό στην αγροτική περιοχή Idleb, η οποία είναι μία από τις λίγες περιοχές στη βορειοανατολική Συρία που παραμένει υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης. Τους τελευταίους μήνες, το Idleb έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για όσους διαφεύγουν τη βία στο Χαλέπι και αλλού. Έχει υποστεί σποραδικούς βομβαρδισμούς από το συριακό πυροβολικό και από αεροπλάνα από το 2012. Πρόσφατα, οι βομβαρδισμοί εντατικοποιήθηκαν, ως απάντηση σε μια αναπάντεχη επίθεση από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης στη Hama. Τα αεροσκάφη του συνασπισμού που ηγείται οι ΗΠΑ έχουν επίσης πραγματοποιήσει επιθέσεις στο Idleb.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα απαιτήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να τερματίσει τον κύκλο της ατιμωρησίας και να παραπέμψει την κατάσταση στη Συρία στην Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Τον Φεβρουάριο του 2017, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή μέτρων από το Κεφάλαιο VII, για «μη εξουσιοδοτημένη μεταφορά χημικών όπλων, ή οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας».

Η επίθεση αυτή χρησιμεύει επίσης ως μια ζοφερή και ατυχής υπενθύμιση προς τις ευρωπαϊκές χώρες που συναντώνται στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την ανασυγκρότηση της Συρίας ότι η δράση για τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία πρέπει να είναι κεντρική στις συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της χώρας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.