ΕΕ: ΤO EΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΚΡΙΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΜΑΝΤΙΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Μαρτίου 2017, 17:07Εκτύπωση

Σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία έκρινε ότι δύο εργοδότες δεν παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά των διακρίσεων όταν απέλυσαν δύο γυναίκες από την εργασία τους, στη Γαλλία και το Βέλγιο αντίστοιχα, λόγω του ότι φορούσαν μαντίλες, ο John Dalhuisen, Διευθυντής για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:     

«Η σημερινή απογοητευτική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια στους εργοδότες ώστε να προβούν σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών – και των ανδρών – στη βάση των θρησκευτικών πεποιθήσεων των τελευταίων. Σε μία εποχή όπου η ταυτότητα και η εξωτερική εμφάνιση έχει μετατραπεί σε ένα πολιτικό πεδίο μάχης, οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη προστασία απέναντι στις προκαταλήψεις, όχι λιγότερη».  

«Το Δικαστήριο όντως είπε ότι οι εργοδότες δεν είναι ελεύθεροι να υποκύπτουν στις προκαταλήψεις των πελατών τους. Όμως, κρίνοντας ταυτόχρονα ότι εταιρικές πολιτικές μπορούν να απαγορεύουν θρησκευτικά σύμβολα στη βάση της ουδετερότητας, το Δικαστήριο άνοιξε ένα παράθυρο ακριβώς σε αυτές τις προκαταλήψεις. Πλέον, εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις να ορθώσουν το ανάστημά τους και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών τους».

Υπόβαθρο

Στις 12 Ιουνίου 2006, η εταιρία G4S Secure Solutions NV (G4S), μία ιδιωτική επιχείρηση στο Βέλγιο, απέλυσε τη Samira Achbita, η οποία εργαζόταν ως υπάλληλος υποδοχής από το Φεβρουάριο 2003, επειδή γνωστοποίησε στην εταιρεία την πρόθεσή της να αρχίσει να φοράει τη μαντίλα στον χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι στη G4S υποβλήθηκαν αρχικά σε μία προφορική, και την επόμενη ημέρα, σε γραπτή απαγόρευση των θρησκευτικών και φιλοσοφικών /ιδεολογικών συμβόλων στο χώρο εργασίας.

Σε μία άλλη υπόθεση, στις 22 Ιουνίου 2009, η Micropole SA, μία ιδιωτική επιχείρηση στη Γαλλία, απέλυσε την Asma Bougnaoui, η οποία εργαζόταν στην εταιρεία ως μηχανικός σχεδιασμού από τις 15 Ιουλίου του 2008, διότι επιθυμούσε να συνεχίσει να φοράει τη μαντίλα ενόσω παρείχε τις υπηρεσίες της στους πελάτες της εταιρίας. Η Micropole SA τόνισε στην επιστολή απόλυσης ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να σέβονται την πολιτική της «ουδετερότητας» απέναντι στους πελάτες της.

Η Διεθνής Αμνηστία, μαζί με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενάντια στο Ρατσισμό, υπέβαλαν στο Δικαστήριο ότι και τα δύο μέτρα που επιβλήθηκαν από την G4S Solutions NV και την Micropole SA στους εργαζόμενους τους αποτελούν διακρίσεις λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων.  

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.