ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΕΛΑΣΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2017, 13:58Εκτύπωση

To Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το «Εργαστήρι ΜΑΙΡΗΒΗ» σας προσκαλούν στην παράσταση αφήγησης του ιστορητή Στέλιου Πελασγού «Τσιγγάνικα Παραμύθια και Ανθρώπινα Δικαιώματα», την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, ώρα 21:00, στο «Εργαστήρι ΜΑΙΡΗΒΗ», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Ευρώπη είναι σήμερα η πατρίδα 10-12 εκατομμυρίων Ρομά, εκ των οποίων γύρω στις 350.000 ζουν στην Ελλάδα. Η καθημερινή απειλή της αναγκαστικής έξωσης, των αστυνομικών παρενοχλήσεων και των  βίαιων επιθέσεων, είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι συνθήκες στις οποίες πολλοί Ρομά αναγκάζονται να ζουν αποτελούν απόρροια παραμέλησης και διακρίσεων εκ μέρους των κρατών. Ορισμένοι μάλιστα Ευρωπαίοι ηγέτες επιλέγουν  να κατηγορούν τους ίδιους τους Ρομά επειδή «δεν καταφέρνουν να ενταχθούν».

Στις 10 Μαρτίου, εμείς θα μάθουμε την αλήθεια των Ρομά, των τελευταίων νομάδων της Ευρώπης. Μέσα από μια ξεχωριστή παράσταση αφήγησης, θα γνωρίσουμε την πλούσια κουλτούρα τους. Για ένα βράδυ, όλοι μαζί θα εξερευνήσουμε το κοινό μας έδαφος, θα συναντηθούμε με το αληθινό μας πρόσωπο για να μάθουμε και να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον.

Αιώνες συνύπαρξης έχουν προσδώσει στους Ρομά θετικά και αρνητικά στερεότυπα – άλλοτε είναι ελεύθερες καλλιτεχνικές καρδιές και άλλοτε κλέφτες και απατεώνες, άλλοτε αθώοι σαν παιδιά και άλλοτε πονηροί σαν δαίμονες. Το ίδιο όμως λένε και οι Ρομά για μας. Κάπου όμως υπάρχει κοινό έδαφος. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το χώρο του μύθου, τον απόλυτο χώρο ελευθερίας εκεί όπου κάθε άνθρωπος, κάθε κοινωνία και κάθε λαός μπορεί να ανοίξει τα φυλλοκάρδια του και να συναντηθεί με τον άλλον.

Αυτόν το χώρο κατοικεί από γεννησιμιού του ο γνωστός αφηγητής και παιδαγωγός Στέλιος Πελασγός που έχει ζήσει δίπλα στους Ρομά και έχει ακούσει τις ιστορίες τους. Στις τελευταίες συγκατοικούν λάμιες και λιοντάρια, φτερωτά άλογα και βασιλιάδες, μάντισσες και δράκοντες, αρχέτυπα θρύλων και πρωταγωνιστές ιστοριών που συναντάμε και στην ελληνική και στη δυτική κουλτούρα.

Τσιγγάνικα Παραμύθια και Ανθρώπινα Δικαιώματα - Παράσταση αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό
Πού: «
Εργαστήρι ΜΑΙΡΗΒΗ», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
Πότε: Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 6€
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6942420062

Πληροφορίες

Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός είναι αφηγητής, Δρ. παιδαγωγικής και συγγραφέας. Γυρνά την Ελλάδα και τον κόσμο λέγοντας ιστορίες σε παραστάσεις αφήγησης και διδάσκοντας την αρχαία τέχνη του. Οι ιστορίες του διακονούν ευπαθείς ομάδες (άνθρωποι με νοητική υστέρηση, πρώην χρήστες, κρατούμενοι, πρόσφυγες, κ.α.) και διαβεβαιώνουν για το δίκιο του μικρού, του αθώου και του περιφρονημένου αδελφού που στο τέλος παντρεύεται τη βασιλοπούλα. Στο γάμο τους καλούν πάντα και τον Στέλιο κι έρχεται να μας τα πει.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.