ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΜΙΣΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουνίου 2016, 16:58Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε χτες μια νέα επείγουσα εκστρατεία εστιασμένη στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), που υπαγορεύτηκε από τις αναφορές για αυξημένα περιστατικά ρατσιστικής βίας στον απόηχο του δημοψηφίσματος της ΕΕ.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιεύεται εν μέσω ειδήσεων σχετικά με αναφορές στην αστυνομία για διαδικτυακά εγκλήματα μίσους που αυξήθηκαν το Σαββατοκύριακο, μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν, επίσης, επιδείξει ανησυχία για την καταγράφομενη αύξηση. 

Η Διεθνής Αμνηστία θα πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με την αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η νέα έρευνα θα εξετάσει αναφορές για παρενοχλήσεις και τις αιτίες αυτών, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου και πολιτικού διαλόγου γύρω από το δημοψήφισμα της ΕΕ και την εκλογή δημάρχου του Λονδίνου.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε μια επείγουσα έκκληση σε όλα τα τοπικά συμβούλια να καταδικάσουν τον ρατσισμό σε όλες τις μορφές του και να δεσμευτούν ότι όλοι οι τοπικοί φορείς και τα προγράμματα έχουν διασφαλίσει την υποστήριξη και τους πόρους που απαιτούνται για την καταπολέμηση και την πρόληψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η  Διεθνής Αμνηστία στοχεύει να απευθυνθεί σε κάθε τοπικό συμβούλιο, ώστε να υπογράψει τη σχετική δέσμευση.

Εν τω μεταξύ η Αμνηστία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δείξουν αλληλεγγύη στους  ανθρώπους που βιώνουν παρενόχληση, χρησιμοποιώντας το hashtag #AgainstHate.

Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται τώρα πως έχουν την άδεια να εκφράζουν τις ρατσιστικές τους απόψεις με έναν τρόπο που έχουμε να δούμε εδώ και δεκαετίες

Kate Allen, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Kate Allen, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε:

«Η εκστρατεία του δημοψηφίσματος χαρακτηρίστηκε από μια διχαστική, ξενοφοβική ρητορική καθώς και από την αποτυχία των πολιτικών ηγετών να την καταδικάσουν. Τώρα επωμιζόμαστε την ρητορική λαίλαπα του δημοψηφίσματος. Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για αναφορές σχετικές με λεκτική παρενόχληση, επιθέσεις σε κτίρια, ρατσιστικά συνθήματα σε t-shirts, καλέσματα προς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα και άλλες πράξεις εκφοβισμού και μίσους».

«Άνθρωποι σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν ξαφνικά σε μια χώρα στην οποία δεν είναι σίγουροι για το μέλλον τους, το μέλλον της οικογένειάς τους και την ασφάλεια των θέσεων εργασίας και των σπιτιών τους. Θα πρέπει επειγόντως να αισθανθούν και πάλι πως μπορεί να είναι ασφαλείς, προστατευμένοι και καλοδεχούμενοι εδώ. Απλά δεν είμαστε προετοιμασμένοι να περιμένουμε και να επιτρέψουμε στο μίσος να γίνει κανόνας στη Βρετανία».

Ένα μέλος της ομάδας της Διεθνούς Αμνηστίας στο Μπέλφαστ υπήρξε θύμα προφορικής ρατσιστικής βίας το βράδυ του Σαββάτου από έναν άνθρωπο, ο οποίος αφού πρώτα τον ρώτησε αν προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη συνέχεια του είπε: «Ξεκουμπίσου από τη χώρα μας!».

Ο Mohammed Samaana, ένας νοσηλευτής σε νοσοκομείο του Μπέλφαστ, δέχτηκε λεκτική  επίθεση  σε ένα μπαρ του κεντρικού Μπέλφαστ. Ο ίδιος περιγράφει το περιστατικό:

«Το Σάββατο το βράδυ, ένας άνδρας τον όποιο δεν είχα ξανά συναντήσει μου είπε: ‘Κατάγεσαι από την ΕΕ; Τράβα πίσω στην χώρα σου. Ξεκουμπίσου από την χώρα μας!’

Στην αρχή νόμιζα ότι αστειευόταν, αλλά στη συνέχεια συνέχισε την εξύβριση και άρχισε να κουνά τις γροθιές του απειλητικά προς εμένα. Σε εκείνο το σημείο αποφάσισα ότι ήταν καλύτερο να φύγω, αντί το περιστατικό να κλιμακωθεί». 

Αυτό που πραγματικά με στεναχωρεί είναι ότι οι τρεις άνδρες και οι τρεις γυναίκες που ήταν μαζί του, δεν είπαν ούτε μια λέξη, επιδοκιμάζοντας τον ρατσισμό του μέσω της σιωπής τους

Mohammed Samaana, θύμα ρατσιστικής εξύβρισης στο Μπέλφαστ

«Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο τώρα όλοι να μιλούν δυνατά και να αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό όπου και όποτε τον συναντούν».

Ο κ. Samaana είναι ένας πολίτης με διπλή υπηκοότητα (Παλαιστινιακή - Βρετανική) που έχει ζήσει στη Βόρεια Ιρλανδία για δεκαπέντε χρόνια και εργάζεται ως νοσηλευτής σε νοσοκομείο του Μπέλφαστ.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Zeid Ra'ad Al Hussein εξέδωσε χτες μια δήλωση σχετικά με ξενοφοβικές επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο:

«Είμαι πολύ ανήσυχος ως προς τις αναφορές για επιθέσεις και περιστατικά παρενοχλήσεων που, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, στοχεύουν σε μειονότητες και ξένους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία συνιστούν σε κάθε περίπτωση πλήρως, απολύτως και πέρα ως πέρα απαράδεκτες συμπεριφορές. Καλώ τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να αναλάβουν δράση ώστε να σταματήσουν αυτές οι ξενοφοβικές επιθέσεις και να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι είναι ύποπτοι για ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις και παραβιάσεις θα διώκονται».

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.