ΕΡΥΘΡΑΙΑ: ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουνίου 2016, 13:06Εκτύπωση

Η επιβεβαίωση εκ μέρους του υπουργού εξωτερικών της Ερυθραίας ότι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν αυθαίρετα το 2001 είναι ζωντανοί, είναι καλοδεχούμενο νέο αλλά τώρα θα πρέπει άμεσα και χωρίς όρους να αποφυλακιστούν, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. 

Σε συνέντευξή του στο Radio France Internationale (RFI) στις 20 Ιουνίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Osman Saleh αναφέρθηκε στους κρατούμενους ως πολιτικούς κρατούμενους και είπε ότι «όλοι τους είναι ζωντανοί» και θα δικαστούν «όταν αποφασίσει η κυβέρνηση». Στους κρατούμενους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2001, περιλαμβάνονται 11 πολιτικοί και 10 δημοσιογράφοι. Μέχρι σήμερα οι αρχές της Ερυθραίας αρνούνται να αποκαλύψουν στις οικογένειές τους το που βρίσκονται ή την κατάσταση της υγείας τους.

«Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί και τους 21 κρατούμενους συνείδησης και έχει διεξάγει εκστρατεία για την αποφυλάκισή τους από τότε που συνελήφθησαν πριν από 15 χρόνια. Είναι παρωδία για τη δικαιοσύνη το γεγονός ότι κρατούνται χωρίς επικοινωνία για τόσον καιρό και χωρίς να οδηγούνται σε δίκη ή να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», δήλωσε η Sarah Jackson, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας και τις Μεγάλες Λίμνες.

Θα πρέπει να αποφυλακιστούν άμεσα και χωρίς όρους καθώς εξαρχής δεν θα έπρεπε να έχουν κλειστεί στη φυλακή

Sarah Jackson, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας και τις Μεγάλες Λίμνες

Οι 11 πολιτικοί – όλοι μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου του Λαϊκού Μετώπου για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη (PFDJ) – είχαν συλληφθεί όταν δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Isaias Afewerki τον Σεπτέμβριο του 2001 καλώντας σε μεταρρυθμίσεις και «δημοκρατικό διάλογο». Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στη διάρκεια της εβδομάδας που ακολούθησε.

«Όλοι οι κρατούμενοι συνείδησης στην Ερυθραία θα πρέπει να αποφυλακιστούν άμεσα και χωρίς όρους. Για οποιονδήποτε υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα θα πρέπει είτε να απαγγελθούν κατηγορίες για ένα αναγνωρισμένο αδίκημα και να δικαστεί άμεσα ενώπιον πολιτικού δικαστηρίου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα περί δίκαιης δίκης, είτε να αποφυλακιστεί», δήλωσε η Sarah Jackson.

Υπόβαθρο

Την ίδια μέρα που συνελήφθησαν οι πολιτικοί, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αφαίρεση των αδειών από όλον τον ιδιωτικό τύπο και κατά την εβδομάδα που ακολούθησε συνελήφθησαν επίσης 10 επιφανείς δημοσιογράφοι.

Στο παρελθόν είχε μεταδοθεί ότι εννέα από τους πολιτικούς και τέσσερις από τους δημοσιογράφους, οι Dawit Isaak, Dawit Habtemichael, Mattewos Habteab και Wedi Itay, είχαν πεθάνει καθώς βρίσκονταν υπό κράτηση. Το καθεστώς της Ερυθραίας ανέκαθεν αρνιόταν να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.