ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ÖZGÜR GÜNDEM

Δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουνίου 2016, 16:45Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις τουρκικές αρχές να ελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους τον συγγραφέα και ακτιβιστή Ahmet Nesin, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας Δρ. Şebnem Korur Fincancı και τον Τούρκο αντιπρόσωπο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) Erol Önderoğlu. 

Στις 20 Ιουνίου, οι τρεις ακτιβιστές προφυλακίστηκαν προσωρινά με την κατηγορία «διενέργειας προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση» λόγω της συμμετοχής τους σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της οποίας έδρασαν ως φιλοξενούμενοι συντάκτες της κουρδικής εφημερίδας Özgür Gündem. Η εκστρατεία αυτή ξεκίνησε ως απάντηση στην παρατεταμένη δικαστική παρενόχληση που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία. Οι 37 από τους 44 φιλοξενούμενους συντάκτες, συμπεριλαμβανομένων πολύ γνωστών δημοσιογράφων, συγγραφέων και ακτιβιστών, υφίστανται διώξεις για την συμμετοχή τους στην εκστρατεία. Οι τρεις εν λόγω ακτιβιστές είναι οι πρώτοι που τελούν υπό προσωρινή κράτηση. 

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τις κρατήσεις αυτές νομικά αβάσιμες, καθώς στοχοποιούν τους ακτιβιστές για τις πράξεις αλληλεγγύης τους για τους Κούρδους δημοσιογράφους στην Τουρκία. Ο Δρ. Şebnem Korur Fincancı και ο Erol Önderoğlu είναι διακεκριμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.  Ο Δρ Şebnem Korur Fincancı, πρόσφατα τοποθετήθηκε δημόσια, εκ μέρους του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας,  ως προς τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αστυνομικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων στα νότιο-ανατολικά της Τουρκίας, ενώ ο Erol Önderoğlu, εκ μέρους των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και εκπροσωπώντας το ανεξάρτητο δίκτυο ειδήσεων Bianet, αναφέρθηκε σε διώξεις και άλλες απειλές κατά δημοσιογράφων από όλο το πολιτικό φάσμα. H Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι τα άτομα αυτά βρίσκονται υπό κράτηση λόγω της ευρύτερης δράσης τους, ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 1ο Ειρηνοδικείο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε στις 20 Ιουνίου την απόφαση προσωρινής κράτησης μετά από αίτημα του εισαγγελέα. Οι κρατήσεις τους συνιστούν το πιο πρόσφατο επεισόδιο μιας σειράς επιθέσεων των τουρκικών αρχών σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών, συνεπικουρούμενες δε από ένα σύμφωνο δικαστικό σώμα.  

Η υπόθεση αυτή αποτελεί μία από τις αμέτρητες έρευνες που - βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που ισχύει στην Τουρκία - στοχοποιούν τις φωνές διαμαρτυρίας που υπάρχουν στην κοινωνία των πολιτών. Διώξεις περί «διενέργειας προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση» έχουν επανειλημμένα ασκηθεί κατά ατόμων που εκφράζουν ειρηνικά τις διαφορετικές τους απόψεις σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νότιο-ανατολικά της Τουρκίας. Οι πρόσφατες αυτές συλλήψεις είναι απόρροια δηλώσεων αξιωματούχων της κυβέρνησης που επικρίνουν το έργο των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα νότιο-ανατολικά της Τουρκίας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.