ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουνίου 2016, 17:39Εκτύπωση

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου), η Διεθνής Αμνηστία αναδεικνύει, μέσα από εικόνες, τόσο τις τραγικές συνθήκες των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά  όσο και το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στην ελληνική εκπαίδευση.

Ακολουθούν δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας και του Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος.

Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Shalil Shetty δήλωσε:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι μια ημέρα αλληλεγγύης με τους ανθρώπους που, για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και άλλες κρίσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις χώρες τους. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε γίνει μάρτυρες του εξαιρετικού θάρρους που έχουν επιδείξει οι πρόσφυγες και της απίστευτης αντίδρασης των ανθρώπων που άνοιξαν τις καρδιές και τα σπίτια τους για να τους υποδεχτούν. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν και θέλουν να δουν και τις κυβερνήσεις τους να βοηθούν.

Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν και θέλουν να δουν και τις κυβερνήσεις τους να βοηθούν

Shalil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

Παράλληλα έχουμε δει και τη σοκαριστική έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προώθηση μιας ισχυρής συλλογικής αντίδρασης. Έχουμε ανάγκη από ηγέτες που καθοδηγούν, αντί να ακολουθούν τις εκκωφαντικές αντιδραστικές φωνές και να εξυπηρετούν ιδιοτελώς την πολιτική  ρητορική τους. Την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων πρέπει να στείλουμε στις κυβερνήσεις το μήνυμα ότι θέλουμε να ζήσουμε σε κοινωνίες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, όχι που τους γυρίζουν την πλάτη. Οι  ηγέτες του κόσμου που θα συναντηθούν στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβρη, πρέπει να λάβουν υπόψη αυτό το μήνυμα και να ενεργήσουν αναλόγως».

Όλες και όλοι, μεγάλοι και μικροί είμαστε εν δυνάμει πρόσφυγες

Ηρακλής- Σπυρίδων Ακτύπης,Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Ηρακλής- Σπυρίδων Ακτύπης δήλωσε:

 «Η υποχρέωση από το διεθνές δίκαιο για σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων δεν είναι "α λα καρτ". Συνιστά αθέτησή της η σύναψη δήθεν “συμφωνιών", όπως η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, οι οποίες καθιστούν δυνατή την επιστροφή ανθρώπων σε χώρες που κινδυνεύουν να τους επαναπροωθήσουν. Ταυτόχρονα, όλες και όλοι καλούμαστε να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ηθικό μας χρέος απέναντι στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και να μην λησμονούμε ότι, καθώς η ιστορία γράφεται κάθε μέρα και επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις, όλες και όλοι, μεγάλοι και μικροί είμαστε εν δυνάμει πρόσφυγες...». 

Δείτε εδώ το φωτογραφικό οδοιπορικό από την αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας στη Χίο, με ορισμένες από τις εκατοντάδες προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί.

Δείτε εδώ το ολιγόλεπτο βίντεο, παραγωγή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, για το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.