ΣΥΡΙΑ: ΕΝΟΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου 2016, 14:41Εκτύπωση

Ένοπλες ομάδες που έχουν περικυκλώσει το προάστιο Sheikh Maqsoud στο Χαλέπι έχουν διαπράξει κατ’ επανάληψη αδιάκριτες επιθέσεις, οι οποίες έχουν πλήξει σπίτια πολιτών, δρόμους, τοπικές αγορές και τζαμιά, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους και επιδεικνύοντας μία αισχρή περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.  

Η οργάνωση έχει συγκεντρώσει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία από αυτόπτες μάρτυρες αναφορικά με σοβαρές παραβιάσεις και έχει στη διάθεσή της τα ονόματα τουλάχιστον 83 πολιτών, συμπεριλαμβανομένων 30 παιδιών, που σκοτώθηκαν από επιθέσεις στο Sheikh Maqsoud μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του 2016. Επιπλέον, περισσότεροι από 700 πολίτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το τοπικό επαρχιακό νοσοκομείο. Μαγνητοσκοπημένο υλικό το οποίο παρακολούθησε η Διεθνής Αμνηστία δείχνει επιθέσεις με χειροβομβίδες, ρουκέτες και όλμους που διαπράχθηκαν από τη Fatah Halab, συμμαχία ενόπλων ομάδων της περιοχής, έχοντας ως στόχο τη Μονάδα Προστασίας των Κούρδων (YPG) που ελέγχουν την περιοχή. 

Το ανελέητο γρονθοκόπημα του Sheikh Maqsoud έχει καταστρέψει τις ζωές των πολιτών στην περιοχή. Μια ευρεία παράταξη ένοπλων ομάδων της συμμαχίας Fatah Halab έχει ξεκινήσει αδιάκριτες επιθέσεις που πιθανά να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου

Magdalena Mughrabi, Προσωρινή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για το Πρόγραμμα της  Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

Στο Sheikh Maqsoud, που είναι κατά κύριο λόγο ένα Κουρδικό κομμάτι του Χαλεπιού, ζουν περίπου 30.000 πολίτες. Η περιοχή ελέγχεται από δυνάμεις της YPG και περιβάλλεται στα βόρεια, ανατολικά και δυτικά μέτωπά της από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που την έχουν στοχοποιήσει και από τις τρεις πλευρές. Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ελέγχουν περιοχές νότια του Sheikh Maqsoud. Το 2014, οι δυνάμεις της YPG ξεκίνησαν τη μάχη εναντίον της ένοπλης ομάδας που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα στην περιοχή του Χαλεπιού. Σύμφωνα με τις Οικογένειες της Ένωσης των Μαρτύρων, οι επιθέσεις από ένοπλες ομάδες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 62 μαχητές της YPG.  

Τελευταία, η πολύ εύθραυστη κατάπαυση των εχθροπραξιών κατά μήκος της Συρίας που συμφωνήθηκε στη Γενεύη τον Φεβρουάριο επεκτάθηκε στις περιοχές γύρω από το Sheikh Maqsoud, στη Διοικητική Επαρχία του Χαλεπιού. Παρ’ όλα αυτά, οι επιθέσεις στο Sheikh Maqsoud συνεχίζονται αδιάκοπα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. 

Αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία αναφορικά με τις αδιάκριτες επιθέσεις

Δορυφορικές εικόνες τις οποίες εξασφάλισε η Διεθνής Αμνηστία και επιβεβαιώθηκαν από μαρτυρίες κατοίκων, δείχνουν κατεστραμμένα σπίτια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε έναν κατοικημένο δρόμο στο δυτικό κομμάτι του  Sheikh Maqsoud, περισσότερα από 800 μέτρα μακριά από την πρώτη γραμμή των εχθροπραξιών. 

Ο Mohamad έχασε επτά μέλη της οικογένειάς του όταν το σπίτι του στο Sheikh Maqsoud χτυπήθηκε από μία αυτοσχέδια ρουκέτα ‘Hamim’ που εξαπέλυσε μία ένοπλη ομάδα στις 5 Απριλίου 2016. Σε αυτούς που σκοτώθηκαν περιλαμβάνονται η 18-μηνών κόρη του, οι δύο γιοί του, 15 και 10 χρονών, και ένας οκτάχρονος ανιψιός του. Εκείνος και δύο από τους άλλους νεαρούς ανιψιούς του υπέστησαν πληγές από τα θραύσματα και τραυματίστηκαν σοβαρά. Το σπίτι του βρίσκεται 800 μέτρα μακριά από την πρώτη γραμμή των εχθροπραξιών. 

«Δεν υπάρχουν (στρατιωτικά) σημεία ελέγχου κοντά στο σπίτι μου. Είναι ένας κατοικημένος δρόμος και υπάρχουν ακόμα και άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί λόγω των εχθροπραξιών ή έχουν διαφύγει από εναέριες επιθέσεις στο Χαλέπι και ζουν σε αυτόν τον δρόμο» είπε στη Διεθνή Αμνηστία.

Δύο μέρες νωρίτερα το γειτονικό σπίτι του Mohamad χτυπήθηκε από έναν όλμο ο οποίος σκότωσε δύο παιδιά. 

Μία ακόμα κάτοικος του Sheikh Maqsoud είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν τον Φεβρουάριο και ότι οι άνθρωποι περνούσαν μέρες μέσα στα σπίτια τους ανήμποροι να φύγουν. Περιέγραψε πώς επιτέθηκαν στο σπίτι της τον Απρίλιο με κάτι που εκείνη πιστεύει ότι ήταν όπλο γεμισμένο με κάνιστρο αερίου. 

«Το μόνο που θυμάμαι είναι τους τοίχους να καταρρέουν και να ακούω μία έκρηξη. Τραυματιστήκαμε- είχα θραύσματα στα χέρια και τα πόδια μου […] Μένουμε […] πολύ μακριά από την πρώτη γραμμή. Δεν υπάρχουν σημεία ελέγχου κοντά μας ούτε στρατιωτικά σημεία» είπε. 

Ο Saad, ένας τοπικός φαρμακοποιός που μένει στο Sheikh Maqsoud, περιέγραψε την 5η Απριλίου ως «την πιο αιματηρή μέρα που έχει δει ποτέ η συνοικία». Οι βομβαρδισμοί από τις ένοπλες δυνάμεις συνεχίστηκαν για εννιά ώρες χωρίς διακοπή, μας είπε. 

«Μετρήσαμε τουλάχιστον 15 ρουκέτες Hamim και περισσότερους από 100 όλμους. Οι οβίδες έπεφταν παντού, ήταν ανεξέλεγκτο» δήλωσε. 

Ανάμεσα στα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τις ένοπλες ομάδες υπάρχουν μη- τηλεκατευθυνόμενα βλήματα που δεν μπορούν να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένους στόχους όπως οι όλμοι ή οι αυτοσχέδιες ρουκέτες «Hamim», όπως επίσης και άλλα βλήματα γεμισμένα με φιάλες αερίου που είναι γνωστά και ως «πυροβόλα της κόλασης». Αυτά τα όπλα είναι εγγενώς ανεξέλεγκτα και δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στα περίχωρα κατοικημένων περιοχών. 

Με την εκτόξευση ανακριβών εκρηκτικών όπλων σε γειτονιές αμάχων, οι ένοπλες ομάδες που επιτίθενται στο Sheikh Maqsoud περιφρονούν κατάφωρα την αρχή της διάκρισης μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών στόχων, έναν θεμελιώδη κανόνα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου

Magdalena Mughrabi

Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι μέλη των ένοπλων ομάδων που επιτίθενται στο Sheikh Maqsoud μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Ένας τοπικός γιατρός είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι στις 7 και 8 Απριλίου θεράπευσε έξι αμάχους και δύο μαχητές της YPG για συμπτώματα, τα οποία συμπεριλάμβαναν δύσπνοια, μούδιασμα, κόκκινα μάτια και δριμύ βήχα. Πολλά από τα θύματα, είπε, ανέφεραν ότι είδαν κίτρινο καπνό κατά την πρόσκρουση των πυραύλων. Ένας τοξικολόγος τον οποίο συμβουλεύτηκε η Διεθνής Αμνηστία, που είδε βίντεο της φαινόμενης επίθεσης και επανεξέτασε την μαρτυρία του γιατρού, δήλωσε ότι τα συμπτώματα των ασθενών θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες μιας επίθεσης χλωρίου. Μια μεταγενέστερη δήλωση που υποτίθεται ότι έχει εκδοθεί από τον αρχηγό της ένοπλης ομάδας Στρατού του Ισλάμ, δήλωσε ότι ένας αξιωματικός στο πεδίο είχε χρησιμοποιήσει ένα «μη εγκεκριμένο όπλο» στο Sheikh Maqsoud και ότι θα κληθεί να λογοδοτήσει.

Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ανεχθεί παραβιάσεις από ένοπλες ομάδες

Δύο από τις ένοπλες ομάδες που επιτίθενται σε δυνάμεις της YPG στο Sheikh Maqsoud- Ahrar al Sham και Στρατός του Ισλάμ έστειλαν τους δικούς τους εκπροσώπους στον ΟΗΕ για τη διαμεσολάβηση των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη σύγκρουση της Συρίας στη Γενεύη. Οι άλλες ένοπλες ομάδες έχουν εγκρίνει άλλους αντιπροσώπους για την εκπροσώπησή τους στις συνομιλίες.

Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια στις αυξανόμενες αποδείξεις εγκλημάτων πολέμου από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης στη Συρία.

Magdalena Mughrabi

« Το γεγονός ότι η κλίμακα των εγκλημάτων πολέμου από τις κυβερνητικές δυνάμεις είναι πολύ μεγαλύτερη δεν αποτελεί δικαιολογία για την ανοχή σοβαρών παραβιάσεων από την αντιπολίτευση», συμπλήρωσε η Magdalena Mughrabi. 

Οι τρομαχτικές μαρτυρίες από αμάχους στο Sheikh Maqsoud έριξε φως στη φρίκη της καθημερινής ζωής στους θύλακες της πόλης που βρίσκονται υπό συνεχή επίθεση από ένοπλες ομάδες, οι οποίες παραβιάζουν τους κανόνες του πολέμου ατιμώρητα.

«Οι διεθνείς υποστηρικτές των ένοπλων ομάδων που δρουν στη Συρία πρέπει να εξασφαλίζουν ότι δεν τροφοδοτούν παραβιάσεις από τη μεταφορά όπλων που χρησιμοποιούνται ή ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από τις ένοπλες ομάδες για να διαπράξουν ή για να διευκολύνουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Magdalena Mughrabi.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις χώρες του Κόλπου, την Τουρκία και άλλες που εκτιμάται ότι παρέχουν στήριξη σε ένοπλες ομάδες στη Συρία να εμποδίσουν αμέσως τη μεταφορά όπλων στις ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της υλικοτεχνικής και οικονομικής υποστήριξης για τέτοιες μεταφορές, όπου υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Μόνο ομάδες που πληρούν αυστηρές δοκιμές αξιοπιστίας και αποδεικνύουν ότι μπορούν να ενεργούν με συνέπεια, με πλήρη σεβασμό των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου θα πρέπει να θεωρούνται κατάλληλες για μελλοντικό εφοδιασμό.

Επιδείνωση των ανθρωπιστικών συνθηκών

Πέρα από το γεγονός ότι υφίστανται αδιάκριτο βομβαρδισμό, οι άμαχοι στο Sheikh Maqsoud έχουν ουσιαστικά παγιδευτεί στην περιοχή εν μέσω μιας επιδεινωμένης ανθρωπιστικής κατάστασης. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν εμποδίσει τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στο Sheikh Maqsoud και διαφυγής των ανθρώπων. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επιτρέψει μόνο στους πολίτες που χρήζουν ιατρική φροντίδα να εξέλθουν της περιοχής από την πλευρά που ελέγχουν και έχουν επίσης περιορίσει την είσοδο των ιατρικών προμηθειών και των τροφίμων. Εεπιτρέπουν μόνο την είσοδο σε λαχανικά και ψωμί. Σύμφωνα με τους κατοίκους, τα φαρμακεία στο Sheikh Maqsoud είναι άδεια ενώ πολλά έχουν κλείσει. 

«Έχουν μείνει ελάχιστα τρόφιμα στη γειτονιά» δήλωσε ένας κάτοικος προσθέτοντας ότι οι προμήθειες βοήθειας εξαντλούνται γρήγορα. 

«Το Sheikh Maqsoud βρίσκεται στο χείλος μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι ζωτικής σημασίας η συριακή κυβέρνηση και οι ένοπλες ομάδες να επιτρέψουν επειγόντως την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να επιτρέψουν στους αμάχους που το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή» δήλωσε η Magdalena Mughrabi.

Υπόβαθρο

Οι ένοπλες δυνάμεις που διεξάγουν αδιάκριτες επιθέσεις στην περιοχή Sheikh Maqsoud αποτελούν μέρος του στρατιωτικού συνασπισμού Fatah Halab, ο οποίος περιλαμβάνει: το Ισλαμικό Κίνημα του Ahrar ash-Sham, το Στρατό του Ισλάμ, το Μέτωπο al-Shamia, την Ταξιαρχία του Sultan Murad, το Τάγμα του Sultan Fatih, τα Τάγματα Fa Istaqim Kama Omirt, τα Τάγματα Nour al-Deen Zinki, τη 13η Ταξιαρχία, τη 16η Ταξιαρχία, το 1ο Τάγμα (al-Foj al-Awal) και τα Τάγματα Abu Omara.

Σύμφωνα με το Δίκτυο της Συρίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον 23 άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό της YPG και από επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών σε περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση στο Χαλέπι μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2016.

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.