ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΕΡΚΕΛ, ΤΟΥΣΚ, ΤΙΜΕΡΜΑΝΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου 2016, 16:43Εκτύπωση

Η υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή αντιπροσωπία που ταξιδεύει στην Τουρκία το Σάββατο πρέπει να αναδείξει τη λίστα με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη χώρα και όχι να τις κρύψουν κάτω από το χαλί, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τιμερμάνς, θα επισκεφθούν το Γκαζιαντέπ στη νότια Τουρκία.

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν την υπογραφή της συμφωνίας μετανάστευσης ΕΕ-Τουρκίας, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις έχουν καταγράψει περιπτώσεις προσφύγων  που τους αρνήθηκαν την είσοδο στην Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία, που δέχτηκαν πυροβολισμούς από   δυνάμεις ασφαλείας και εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Δεν υπάρχει κατάλληλο πέπλο που να μπορεί να συγκαλύψει τα σημαντικά κενά στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

 «Είναι ανάγκη η Άνγκελα Μέρκελ να φέρει πίσω από την Τουρκία όχι χαμογελαστές φωτογραφίες αλλά ακλόνητες εγγυήσεις ότι οι τουρκικές αρχές θα σταματήσουν να στέλνουν τους πρόσφυγες πίσω στις χώρες καταγωγής τους και θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τους νόμους περί ασύλου αποτελεσματικά» δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

 Η Τουρκία επιστρέφει παράνομα πρόσφυγες πίσω στην Συρία

Οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία δείχνουν ότι οι τουρκικές αρχές συγκεντρώνουν πρόσφυγες που διέφυγαν από το πόλεμο στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών και των παιδιών, και στέλνουν εκατοντάδες από αυτούς πίσω στη χώρα - μια παράνομη πρακτική σύμφωνα με την τουρκική και τη διεθνή νομοθεσία.

Πρόσφυγες που δεν προέρχονται από τη Συρία είχαν την ίδια τύχη. Η Τουρκία απέλασε με τη βία 30 Αφγανούς υπηκόους λίγες μόνο ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, παρά την επιμονή των αιτούντων άσυλο ότι θα δεχθούν επίθεση από τους Ταλιμπάν σε περίπτωση επιστροφής.

Τους τελευταίους μήνες, οι Τουρκικές αρχές έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε όλους με εξαίρεση τους σοβαρά τραυματισμένους Σύριους πρόσφυγες. Αναφορές περιστατικών στα οποία Σύριοι πρόσφυγες έχουν δεχτεί πυροβολισμούς και έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να διασχίσουν παράτυπα τα σύνορα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Αδύνατη η παρακολούθηση της μεταχείρισης των προσφύγων εξαιτίας των τουρκικών αρχών

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών και μη κυβερνητικές οργανώσεις εξακολουθούν να μην λαμβάνουν άδεια πρόσβασης από τις τουρκικές αρχές  στους χώρους όπου κρατούνται οι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιστρέφουν από την Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Περιορίζοντας την πρόσβαση ανεξάρτητων φορέων αυξάνεται ο κίνδυνος παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα τουρκικά κέντρα κράτησης.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει στο παρελθόν καταγράψει περιπτώσεις προσφύγων που κρατούνται απομονωμένοι στην Τουρκία, χωρίς πρόσβαση σε οποιαδήποτε μορφής νομική βοήθεια ή εκπροσώπηση  ή επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Η ανεξάρτητη παρακολούθηση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί πως όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων που απελαύνονται στην Τουρκία από την Ελλάδα ή που ταξιδεύουν από την Συρία γίνονται σεβαστά. 

 «Οι ευρωπαίοι ηγέτες χρειάζεται να δουν την πραγματικότητα. Η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα για να επιστρέφονται εκεί πρόσφυγες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σταματήσουν να φυγοπονούν ως προς την υποχρέωσή τους να καλωσορίζουν τους πρόσφυγες που αδυνατούν να βρουν προστασία οπουδήποτε αλλού. Θα πρέπει να αναστείλουν την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Τουρκία έως ότου επικρατήσουν εκεί οι απαραίτητες συνθήκες. Αυτό που οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν και θα πρέπει να κάνουν είναι να προχωρήσουν στην εγκαθίδρυση ενός φιλόδοξου συστήματος επανεγκατάστασης, το οποίο θα προσφέρει ασφαλή και νόμιμη δίοδο για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία και επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη», δήλωσε ο John Dalhuisen. 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.