Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Απριλίου 2016, 16:10Εκτύπωση

Η επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και Προκαθημένων των Ορθοδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών  στη Λέσβο αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να αποκαλυφθεί η ανησυχητική κατάσταση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται αυθαίρετα από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η προβληματική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στις 20 Μαρτίου, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πάπας Φραγκίσκος θα ρίξει φως στον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει η αλληλεγγύη, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, για τη βοήθεια  κάποιων από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο θα πρέπει να μιλήσει ανοιχτά και για τις παραβιάσεις, τον φόβο και την αβεβαιότητα στα οποία υποβάλλονται  χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται παγιδευμένοι και σε αναμονή στη Λέσβο και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα» δήλωσε η  Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

Και συμπλήρωσε: «Στο κέντρο κράτησης της Μόρια στη Λέσβο, είδαμε με τα μάτια μας τον ολέθριο αντίκτυπο που έχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σε άντρες, γυναίκες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού ευάλωτων προσφύγων, που κρατούνται αυθαίρετα». 

Ο Πάπας θα πρέπει να καταστήσει  σαφές ότι τυχόν αποτυχία στην αλλαγή ρότας θα αποτελούσε ντροπή για την Ευρώπη.

Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη

Μια ομάδα ερευνητών της Διεθνούς Αμνηστία απέκτησε πρόσβαση στις 5 και 6 Απριλίου στα -εξαιρετικά περιορισμένης πρόσβασης- κέντρα κράτησης στη Μόρια της Λέσβου και στη ΒΙΑΛ της Χίου.

Οι ερευνητές μας αντίκρυσαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να κρατούνται αυθαίρετα, υπό άθλιες συνθήκες και εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας, φόβου και απόγνωσης για την τύχη τους σε σχέση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Η οργάνωση έχει επίσης καταγράψει παραβιάσεις ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία που λαμβάνουν χώρα από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων αναγκαστικών επιστροφών προσφύγων στο Αφγανιστάν και τη Συρία.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.