ΕΡΥΘΡΑΙΑ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΠΕΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2015, 17:00Εκτύπωση

Ο τεράστιος αριθμός νέων ανθρώπων που δραπετεύουν από την αορίστου χρόνου εθνική θητεία στην Ερυθραία προστίθενται στην παγκόσμια προσφυγική κρίση. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε διεθνή προστασία, όπως αποκαλύπτει μια νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Η έκθεση με τίτλο Απλά λιποτάκτες: γιατί η αορίστου χρόνου εθνική θητεία στην Ερυθραία έχει δημιουργήσει μια γενιά προσφύγων (στα αγγλικά εδώ) αποκαλύπτει ότι, παρά τους ισχυρισμούς αξιωματούχων ότι η στράτευση θα περιοριζόταν στους 18 μήνες, η εθνική θητεία εξακολουθεί να είναι αορίστου χρόνου και συχνά διαρκεί για δεκαετίες. Στους στρατευμένους περιλαμβάνονται αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των 16, καθώς και ηλικιωμένα άτομα και η στράτευση συχνά ισοδυναμεί με καταναγκαστική εργασία.

«Οι Ερυθραίοι, πολλοί από τους οποίους παιδιά, είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από ένα σύστημα που ισοδυναμεί με καταναγκαστική εργασία σε εθνική κλίμακα» 

Michele Kagari

Aπόπειρες να ξεφύγουν από την εθνική θητεία είχαν ως αποτέλεσμα οι Ερυθραίοι να αποτελούν τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ωστόσο, παρά την πραγματικότητα επί του εδάφους, τα ευρωπαϊκά κράτη όλο και περισσότερο απορρίπτουν τις αιτήσεις ασύλου από την Ερυθραία.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι στην Ερυθραία είναι απελπιστική και καταδεικνύει το ψέμα πίσω από ισχυρισμούς που διατυπώνονται από ορισμένες χώρες υποδοχής ότι οι περισσότεροι Ερυθραίοι που φτάνουν στα σύνορά τους είναι οικονομικοί μετανάστες», δήλωσε η Michelle Kagari, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, το Χορν και τις Μεγάλες Λίμνες.

«Αυτοί οι άνθρωποι, πολλοί από αυτούς παιδιά, είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από ένα σύστημα που ισοδυναμεί με καταναγκαστική εργασία σε εθνική κλίμακα και που τους στερεί την επιλογή πάνω στις βασικές πτυχές της ζωής τους.»

Βασισμένη σε συνεντεύξεις με 72 Ερυθραίους οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα από τα μέσα του 2014, η έκθεση ρίχνει νέο φως στις σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι και τις βάναυσες μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τον στρατό ενάντια σε εκείνους που προσπαθούν να τον αποφύγουν. Μερικοί από τους ανθρώπους που ερωτήθηκαν είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι είχαν επιστρατευτεί για περισσότερα από 10 ή 15 χρόνια προτού δραπετεύσουν από τη χώρα. Άλλοι είχαν συζύγους ή πατέρες που εξακολουθούν να βρίσκονται στρατευμένοι μετά από 20 χρόνια θητείας. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πολλά μέλη της οικογένειας στρατεύονται ταυτόχρονα και διαχωρίζονται γεωγραφικά, στερούμενα το δικαίωμα να απολαύσουν οικογενειακή ζωή. Μια 18χρονη γυναίκα είπε στη Διεθνή Αμνηστία πως μια καινούργια υποχρέωση για ηλικιωμένες γυναίκες να παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν σημαίνει ότι όλα τα μέλη της στενής οικογένειάς της έχουν στρατευθεί ή έχουν διαφύγει από τη χώρα. 

«Η απελπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι στην Ερυθραία καταδεικνύει το ψέμα πίσω από ισχυρισμούς που διατυπώνονται από ορισμένες χώρες υποδοχής ότι οι περισσότεροι Ερυθραίοι που φτάνουν στα σύνορά τους είναι οικονομικοί μετανάστες» 

 Michelle Kagari

Κάποιοι πρώην στρατευμένοι περιέγραψαν πως επί πολλά χρόνια δεν τους είχε χορηγηθεί άδεια. Όσοι φεύγουν χωρίς άδεια αντιμετωπίζουν φυλάκιση· αν δεν μπορούν να τους βρουν, τα μέλη της οικογένειάς τους φυλακίζονται αντί γι’ αυτούς.

Η εθνική θητεία έχει αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά. Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο νωρίς για να αποφύγουν την υποχρεωτική στράτευση και τα κορίτσια παντρεύονται νωρίς με την ελπίδα ότι αυτό θα τις καταστήσει μη επιλέξιμες για στράτευση. Άλλα παιδιά, των οποίων οι γονείς έχουν επιστρατευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναγκάστηκαν να αναλάβουν την οικονομική ευθύνη των οικογενειών τους.

Η εθνική θητεία δεν είναι μόνο παρατεταμένη και αορίστου χρόνου, είναι επίσης εξαιρετικά κακοπληρωμένη. 

Όλοι οι πρώην στρατευμένοι που έδωσαν συνέντευξη στη Διεθνή Αμνηστία είπαν ότι είναι αδύνατο να καλύψουν τις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας με το μισθό που λαμβάνουν. Ο μηνιαίος βασικός μισθός στρατευμένων είναι 450-500 Νάκφα ανά μήνα (43,8 δολάρια ΗΠΑ) πριν τις κρατήσεις.

Αυτοί που συλλαμβάνονται προσπαθώντας να δραπετεύσουν ή να αποφύγουν την στράτευση, συμπεριλαμβανομένου του να φύγουν από τη χώρα, κρατούνται, μερικές φορές επ 'αόριστον, σε άθλιες συνθήκες. Οι κρατούμενοι συχνά κρατούνται σε υπόγεια κελιά ή σε εμπορευματοκιβώτια. Την ίδια τύχη είναι πιθανό να έχουν εκείνοι που εξαναγκάζονται να επιστρέψουν από το εξωτερικό μετά την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη ή αλλού, και υπάρχει ένας γενικευμένος κίνδυνος αυθαίρετης κράτησης και βασανιστηρίων καθώς και άλλων μορφών κακομεταχείρισης για όσους από τους αιτούντες άσυλο επιστρέφουν στη χώρα.

Αυτοί που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα με την Αιθιοπία κινδυνεύουν να πυροβοληθούν από τις αρχές της Ερυθραίας.

Η κυβέρνηση της Ερυθραίας δηλώνει ότι το σύστημα της εθνικής θητείας είναι απαραίτητο για αυτοάμυνα υπό το πρίσμα της μακροχρόνιας εχθρότητας με τη γειτονική Αιθιοπία, αλλά δεν αναλαμβάνουν όλοι οι στρατευμένοι στρατιωτικά καθήκοντα. Πολλοί τοποθετούνται  σε πολιτικούς ρόλους όπως στη γεωργία, στις κατασκευές, στη διδασκαλία και ως δημόσιοι υπάλληλοι. Παρά τους ισχυρισμούς αξιωματούχων ότι η στράτευση θα περιοριζόταν στους 18 μήνες, αυτό σαφώς δεν έχει συμβεί.

«Η Ερυθραία αιμορραγεί σε νέους. Τα παιδιά περπατούν μόνα τους, συχνά χωρίς να το πουν στους γονείς τους, προς άλλες χώρες, ώστε να αποφύγουν να ζήσουν μια ζωή αέναης καταναγκαστικής εργασίας»

Michelle Kagari

«Η στράτευση συνεχίζει να είναι επ’ αόριστον για ένα μεγάλο ποσοστό στρατευμένων και μερικές φορές διαρκεί δεκαετίες. Ηλικιωμένοι άνθρωποι στρατεύονται εκ νέου, και αυτοί που προσπαθούν να δραπετεύσουν κρατούνται αυθαίρετα, χωρίς να τους απαγγέλλονται κατηγορίες», λέει η Michelle Kagari.

 «Η Ερυθραία αιμορραγεί σε νέους. Τα παιδιά περπατούν μόνα τους, συχνά χωρίς να το πουν στους γονείς τους, προς άλλες χώρες, ώστε να αποφύγουν να ζήσουν μια ζωή αέναης καταναγκαστικής εργασίας με χαμηλούς μισθούς χωρίς εκπαίδευση ή ευκαιρίες απασχόλησης. Το ότι επιλέγουν να κάνουν ένα τόσο αβέβαιο και μη ασφαλές ταξίδι προς υποτιθέμενα ασφαλή καταφύγια, αντικατοπτρίζει την βαρύτητα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα αντιμετώπιζαν αν έμεναν στη χώρα τους.»

H Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ερυθραία να τερματίσει το σύστημα της επ’ αόριστον στράτευσης στην εθνική θητεία. Η οργάνωση καλεί όλα τα κράτη να το αναγνωρίσουν ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πλαίσιο

Η εθνική θητεία, ένα σύστημα που θεσπίστηκε με νόμο το 1995, απαιτεί κάθε Ερυθραίος ενήλικας να υπηρετήσει 18 μήνες. Ωστόσο, στην πράξη, η εθνική θητεία έχει επεκταθεί επ’ αόριστον για σημαντικό ποσοστό στρατευμένων.

Στην Ερυθραία, δεν υπάρχει πρόβλεψη για αντίρρηση συνείδησης στη Διακήρυξη για την Εθνική Θητεία, ώστε να παρέχει μια εναλλακτική πολιτική υπηρεσία για εκείνους που αντιτίθενται στη στρατιωτική θητεία για θρησκευτικούς, ηθικούς ή άλλους λόγους συνείδησης.

Το 2014 και το 2015, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δανίας, υποστήριξαν ότι υπήρξε μια βελτίωση στην κατάσταση των στρατευμένων στην Εθνική Θητεία και άλλων Ερυθραίων σε τέτοιο βαθμό  ώστε όσοι φεύγουν δεν έχουν πλέον λόγους για χορήγηση ασύλου. Στο διάστημα των έξι μηνών μεταξύ 1ης Απριλίου και 30ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε πρώτο  βαθμό απέρριψε το 64% των αιτήσεων για άσυλο από Ερυθραίους (1.179 αρνήσεις σε 1.855 αρχικές αποφάσεις).

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.