ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2014: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ «ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ»

Δημοσιεύθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2015, 11:20Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Η παγκόσμια απόκριση στα εγκλήματα από κράτη και ένοπλες ομάδες είναι «επαίσχυντη και αναποτελεσματική»

 • Η Διεθνής Αμνηστία δημοσιοποιεί την Ετήσια Έκθεση 2014 μαζί με μια πρόβλεψη των τάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την χρονιά που έρχεται
 • Δηλώνει πως οι κυβερνήσεις πρέπει «να πάψουν να προσποιούνται πως η προστασία των πολιτών είναι υπεράνω των δυνάμεων τους»
 • Προβλέπει πως περισσότεροι πολίτες θα απειληθούν με κακομεταχείριση από ένοπλες ομάδες, θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης και θα χειροτερεύσει η ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση· εκτός και αν υπάρξει μια θεμελιώδης αλλαγή στην παγκόσμια απόκριση σχετικά με τις συγκρούσεις
 • Καλεί για παγκόσμια δράση, συμπεριλαμβάνοντας την αποκήρυξη του  δικαιώματος άσκησης βέτο από τα πέντε μόνιμα στελέχη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περιπτώσεις μαζικών θηριωδιών.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να δράσουν επειγόντως για να αντιμετωπίσουν τη μεταβαλλόμενη φύση των συγκρούσεων και να προστατεύσουν τους πολίτες από αποτρόπαιες πράξεις βίας από κράτη ή ένοπλες ομάδες, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, καθώς δημοσιεύει την ετήσια αξιολόγηση της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμια κλίμακα.

«Το 2014 ήταν ένα καταστροφικό έτος για εκατομμύρια ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στη δίνη της βίας. Η παγκόσμια αντίδραση κατά των συρράξεων και των παραβιάσεων από κράτη και ένοπλες ομάδες ήταν ντροπιαστική και αναποτελεσματική. Καθώς άνθρωποι βίωσαν την κλιμάκωση βάρβαρων επιθέσεων και καταπίεσης, η διεθνής κοινότητα αποδείχθηκε ανεπαρκής», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν πριν από 70 χρόνια ώστε να διασφαλίσουν πως η ανθρωπότητα δεν θα αναβίωνε τον τρόμο που βίωσε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα παρατηρούμε μια μαζική κλιμάκωση βίας και μια γιγάντια προσφυγική κρίση ως συνέπεια της εν λόγω βίας. Είναι πρωτοφανής η αποτυχία εξεύρεσης λύσεων για τις κρισιμότερες ανάγκες της εποχής μας».

Ελλάδα

Οι καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας και κακομεταχείριση από τα σώματα επιβολής του νόμου, συνεχίστηκαν και εξακολούθησαν να μην διερευνώνται επαρκώς. Οι συνθήκες κράτησης παρέμειναν υποτυπώδεις. Η μέγιστη διάρκεια διοικητικής κράτησης παράτυπων μεταναστών παρατάθηκε πέραν των 18 μηνών. Οι παράνομες απωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας συνεχίστηκαν. Τον Σεπτέμβριο υιοθετήθηκε καινούρια νομοθεσία για εγκλήματα μίσους εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για τα επίπεδα ρατσιστικής βίας.

Προβλέψεις για το 2015/16

Η Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρέχει μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 160 χώρες κατά τη διάρκεια του 2014. Αν οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν λάβουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη μεταβαλλόμενη φύση των συγκρούσεων και δεν αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες ελλείψεις που αναφέρονται στην έκθεση, η παγκόσμια εικόνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το επερχόμενο έτος θα είναι ζοφερή:

 • Περισσότεροι πολίτες θα αναγκαστούν να ζήσουν υπό έναν ημι-κρατικό έλεγχο βάναυσων ένοπλων ομάδων, υπό την απειλή επιθέσεων, διώξεων και διακρίσεων
 • Θα εμβαθύνουν οι απειλές κατά της ελευθερίας της έκφρασης και άλλων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων που προκαλούνται από τους νέους δρακόντειους αντιτρομοκρατικούς νόμους και την αδικαιολόγητη μαζική παρακολούθηση
 • θα χειροτερεύσει η ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση με συνέπεια την μετατόπιση περισσότερων πολιτών ύστερα από συγκρούσεις ενώ οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να διατηρούν τα σύνορα κλειστά και η διεθνής κοινότητα αποτυγχάνει να παρέμβει ώστε να παράσχει βοήθεια και προστασία.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη εξουσία από μη-κρατικές ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος (IS). Ένοπλες ομάδες διέπραξαν παραβιάσεις σε τουλάχιστον 35 χώρες το 2014.

Εμπόριο όπλων

Η αιματοβαμμένη κληρονομιά της συσσώρευσης όπλων σε χώρες που τα χρησιμοποιούν για κατάφωρες παραβιάσεις από κράτη ή ένοπλες ομάδες στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες το 2014.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλα τα κράτη – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Κίνα, Καναδά, Ινδία, Ισραήλ και Ρωσία- να επικυρώσουν ή να προσχωρήσουν, και να τηρήσουν πιστά, την Συνθήκη Εμπορίας Όπλων που τέθηκε σε ισχύ πέρσι ως αποτέλεσμα των εκστρατειών που διοργανώνονταν για δεκαετίες από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλους φορείς.

Δρακόντεια μέτρα

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι η απόκριση τους σε απειλές ασφάλειας δεν θα υπονομεύει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ή θα πυροδοτεί περαιτέρω βία.

Η Ετήσια Έκθεση αναλύει πόσες κυβερνήσεις το 2014 αποκρίθηκαν σε κινδύνους ασφαλείας λαμβάνοντας  δρακόντεια μέτρα και κατασταλτικές τακτικές όπως:

 • Στο Αφγανιστάν: επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (NDS), συμπεριλαμβανομένων και κατηγοριών για βασανισμό και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις
 • Στη Νιγηρία:  κοινότητες που ήδη τρομοκρατούνταν για χρόνια από τη Μπόκο Χαράμ  έγιναν περισσότερο ευάλωτες σε παραβιάσεις των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες συχνά αποκρίνονταν με εξωδικαστικές δολοφονίες, μαζικές αυθαίρετες συλλήψεις και βασανισμούς
 • Στη Ρωσία και Κεντρική Ασία: όσοι κατηγορήθηκαν για αδικήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία, ή υπήρχαν υποψίες για τυχόν συμμετοχή τους σε Ισλαμιστικές ομάδες, βασανίστηκαν από τις δυνάμεις εθνικής ασφάλειας
 • Τουρκία: αντιτρομοκρατική νομοθεσία καταρτισμένη σε πολύ ευρύ πλαίσιο συνεχίστηκε να χρησιμοποιείται με τρόπο που ποινικοποιεί τη νόμιμη άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης

Πρόσφυγες

Μία τραγική συνέπεια της ανικανότητας της διεθνούς κοινότητας να διαχειριστεί τη μεταβαλλόμενη φύση των συγκρούσεων είναι μια από τις χειρότερες προσφυγικές κρίσεις στην παγκόσμια ιστορία, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένου 4 εκατομμύριων μόνο από την Συρία- εξακολουθούν να τρέπονται σε φυγή ώστε να ξεφύγουν από τη βία και τις διώξεις.

Έκκληση για δράση

«Η παγκόσμια επισκόπηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ζοφερή, αλλά υπάρχουν λύσεις. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να λάβουν άμεσα και κρίσιμα μέτρα ώστε να αναστείλουν την επικείμενη παγκόσμια κρίση και να μας πάνε ένα βήμα πιο κοντά σε έναν πιο ασφαλή κόσμο όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες θα προστατεύονται», δήλωσε ο Salil Shetty.

Διαβάστε εδώ την καταχώρηση για την Ελλάδα και εδώ την Ετήσια Έκθεση 2014 (αγγλικά)

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα

Τηλ. 210 3600628

Email: athens@amnesty.org.gr

Ακολουθήστε μας στο Twitter: AmnestyGreece

Ακολουθήστε μας στο Facebook: Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα

www.amnesty.org.gr

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.