Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗΝ «ΔΙΚΗ ΠΑΡΩΔΙΑ» ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ GEZI

Δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου 2014, 15:46Εκτύπωση

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την «δίκη παρωδία» κατά των διοργανωτών της διαδήλωσης στο Πάρκο Gezi.

Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τη δίκη-παρωδία με πολιτικά κίνητρα εναντίον μιας ομάδας ειρηνικών ακτιβιστών που κατηγορούνται για την οργάνωση «παράνομων» διαδηλώσεων που σάρωσαν τη χώρα πριν από ένα χρόνο, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Τα μέλη της ομάδας αλληλεγγύης της πλατείας Ταξίμ, των οποίων η δίκη στην Κωνσταντινούπολη ξεκινάει σήμερα, αντιμετωπίζουν έως και 15 μισή χρόνια φυλάκισης.

Αυτή είναι μια εκδικητική, δίκη με πολιτικά κίνητρα χωρίς ίχνος αποδείξεων περί πραγματικών εγκλημάτων. Θα πρέπει να σταματήσει από την πρώτη ακρόαση", δήλωσε ο Andrew Gardner, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία.

"Η δίωξη έχει επινοήσει μια υπόθεση απλά για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς την υπόλοιπη Τουρκία, ότι οι αρχές θα συνεχίσουν καταδιώκουν αμείλικτα όποιον διαφωνεί και οργανώνει διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών πολιτικών."

Η Ομάδα Αλληλεγγύης της πλατείας Taksim είναι ένας συνασπισμός περισσότερων από 100 οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων αρχιτεκτόνων, μηχανικών, γιατρών, συνδικαλιστών και άλλων. Ιδρύθηκε το 2012, για να αμφισβητήσει τα σχέδια για το έργο αστικής ανάπτυξης στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Gezi στην Κωνσταντινούπολη.

Ο συνασπισμός αυτός διεξήγαγε εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το έργο και κάλεσε τον κόσμο για ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην σχεδιαζόμενη καταστροφή του πάρκου.

Οι διαμαρτυρίες στο πάρκο Gezi προκάλεσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με κατ 'εκτίμηση 3,5 εκατομμύρια άτομα να λαμβάνουν μέρος.
Πέντε από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι είναι εξέχοντες ακτιβιστές της Ομάδας Αλληλεγγύης Tαξίμ, τώρα κατηγορούνται επειδή κάλεσαν τους συνάνθρωπους τους να λάβουν μέρος στις «παράνομες» διαδηλώσεις. Κατηγορούνται για "ίδρυση εγκληματικής οργάνωσης», και κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών και έξι μηνών.

"Το κατηγορητήριο δεν περιέχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο της συμμετοχής τους ή την προτροπή τους σε βία ή οποιαδήποτε άλλη εγκληματική δραστηριότητα. Είναι ένα σκάνδαλο και μόνο που η υπόθεση έγινε δεκτή από το δικαστήριο ", δήλωσε ο Άντριου Γκάρντνερ.

Η υπόθεση της δίωξης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε tweets που δημοσιεύτηκαν από το λογαριασμό Solidarity Taksim στο Twitter και από μεμονωμένους λογαριασμούς των κατηγορουμένων.

Τα tweets που αναφέρονται καλούν τους διαδηλωτές να διαδηλώνουν ειρηνικά. Περιλαμβάνουν επίσης την καταδίκη της αστυνομικής βίας και δίνουν λεπτομέρειες σχετικές με προσωρινές ιατρικές εγκαταστάσεις και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις των διαδηλώσεων.

Και οι 26 κατηγορούμενοι κατηγορούνται για "άρνηση να αποχωρήσουν από μια απαγορευμένη διαδήλωση" σύμφωνα με το νόμο σχετικά με συναντήσεις και διαδηλώσεις.

Ένας κατηγορούμενος, ο οποίος δεν συνδέεται με την Ομάδα Αλληλεγγύης Ταξίμ, κατηγορείται επιπρόσθετα για κατοχή τριών σφεντόνων και μάρμαρα που θα χρησιμοποιούνταν ως βλήματα, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται.

Όλοι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στις 8 Ιουλίου 2013, όταν η αστυνομία εμπόδισε μέλη της Ομάδας Αλληλεγγύης Ταξίμ να εισέλθουν στο πάρκο Gezi για να πραγματοποιήσουν μια συνέντευξη τύπου.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία αλληλεγγύης για τους κατηγορούμενους της Ομάδας Αλληλεγγύης Ταξίμ στο iamtaksim.tumblr.com

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.