ΣΥΡΙΑ: Η ΓΙΑΡΜΟΥΚ ΥΠΟ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΛΙΜΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου 2014, 13:23Εκτύπωση

Συρία: Η Γιαρμούκ υπό πολιορκία - μια ιστορία τρόμου, εγκλημάτων πολέμου, λιμοκτονίας και θανάτου

Νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει ότι εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί εναντίον παλαιστινίων και σύρων αμάχων στη Γιαρμούκ, στα προάστια της Δαμασκού, η οποία τελεί υπό βάναυση πολιορκία από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας.

Η έκθεση Απομυζώντας τη ζωή από τη Γιαρμούκ: Εγκλήματα πολέμου εναντίον πολιορκημένων αμάχων, η οποία δημοσιεύθηκε λίγο πριν την τρίτη επέτειο της συριακής κρίσης, επισημαίνει το θάνατο περίπου 200 ατόμων, από τον Ιούλιο του 2013, οπότε έγινε στενότερη η πολιορκία και κόπηκε η πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα και ιατρικά υλικά. Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, οι 128 από τους 200 πέθαναν από την πείνα κατά τη διάρκεια της καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκληθεί.

«Η ζωή γίνεται όλο και πιο αφόρητη για τους απελπισμένους αμάχους της Γιαρμούκ, οι οποίοι λιμοκτονούν, παγιδευμένοι σε ένα φαύλο κύκλο δεινών, χωρίς τρόπο διαφυγής», δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι άμαχοι της Γιαρμούκ χρησιμοποιούνται σαν πιόνια σε ένα θανάσιμο παιχνίδι, στο οποίο δεν έχουν κανέναν απολύτως έλεγχο.»

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν επανειλημμένα πραγματοποιήσει επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών με βαρέα όπλα, σε σχολεία, νοσοκομεία και ένα τζαμί στη Γιαρμούκ. Ορισμένες από τις περιοχές στις οποίες έχουν επιτεθεί χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια για τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω της σύρραξης στο εσωτερικό της χώρας. Οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό έχουν επίσης στοχοποιηθεί.

«Οι αδιάκριτες επιθέσεις σε περιοχές αμάχων, οι οποίες οδηγούν σε θανάτους και τραυματισμούς, αποτελούν έγκλημα πολέμου. Το να χτυπά κανείς επανειλημμένα μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου οι άμαχοι δεν έχουν τρόπο διαφυγής, είναι δείγμα ανελέητης στάσης και ανάλγητης περιφρόνησης των πιο βασικών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου,» δήλωσε ο Philip Luther.

Λέγεται ότι τουλάχιστον το 60 τοις εκατό εκείνων που παραμένουν στη Yarmouk πάσχει από υποσιτισμό. Αρκετοί κάτοικοι δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν είχαν φάει φρούτα και λαχανικά επί πολλούς μήνες. Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με ένα κιλό ρύζι να κοστίζει πλέον έως και 100 αμερικανικά δολάρια.

«Οι συριακές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου χρησιμοποιώντας τη λιμοκτονία των αμάχων ως όπλο πολέμου. Οι σπαρακτικές μαρτυρίες οικογενειών οι οποίες αναγκάζονται να τρώνε γάτες και σκύλους, καθώς και αμάχων που σκοτώνονται από ελεύθερους σκοπευτές ενώ αναζητούν τροφή στα χωράφια, είναι τα γνωστά πλέον σε όλους στοιχεία της ιστορίας τρόμου η οποία εκτυλίσσεται στην Γιαρμούκ,» δήλωσε ο Philip Luther.

Η ηλεκτροδότηση έχει επίσης διακοπεί από τον Απρίλιο του 2013.

Παρά την κατά διαστήματα παροχή περιορισμένων προμηθειών τροφίμων από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014, η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει καταφτάσει εξακολουθεί να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των πολιορκημένων αμάχων. Εργαζόμενοι στο τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παρομοιάσει τις μέχρι σήμερα προσπάθειες με «σταγόνα στον ωκεανό.» Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή άρχισαν και πάλι τις τελευταίες ημέρες διακόπτοντας την παροχή ζωτικής βοήθειας για μία ακόμη φορά.

«Οι θάνατοι στη Γιαρμούκ αυξάνονται διαρκώς και η κατάσταση είναι δύσκολη. Είναι εξαιρετικά λυπηρό να σκέφτεται κανείς ότι σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οι ζωές των ανθρώπων θα ήταν δυνατό να έχουν σωθεί, εάν ήταν διαθέσιμη η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη», είπε ο Philip Luther.

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θανάτων γυναικών κατά τον τοκετό. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν περισσότερο. Δεκαοκτώ παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και βρεφών, έχουν πεθάνει. Επιπλοκές έχουν προκύψει επίσης σε κατοίκους οι οποίοι έχουν καταναλώσει μη βρώσιμα ή δηλητηριώδη φυτά και κρέας σκύλων.

Στα νοσοκομεία έχουν εξαντληθεί ακόμα και τα πιο βασικά ιατρικά υλικά. Τα περισσότερα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να κλείσουν. Κάτοικοι δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης λεηλάτησαν ιατρικές προμήθειες και έκλεψαν ασθενοφόρα από τα νοσοκομεία.

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν επανειλημμένα υποστεί δίωξη. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 12 άτομα σε σημεία ελέγχου. Έξι απήχθησαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας και εξαφανίστηκαν. Τουλάχιστον ένας γιατρός πιστεύεται ότι πέθανε έπειτα από βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε ενόσω βρισκόταν υπό κράτηση.

«Η στοχοποίηση γιατρών ή εργαζομένων στο τομέα της υγείας οι οποίοι επιχειρούν να βοηθήσουν τους ασθενείς και τους τραυματίες αποτελεί έγκλημα πολέμου. Όλες οι πλευρές πρέπει να απέχουν από επιθέσεις σε εργαζομένους στο τομέα της υγείας και της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Philip Luther.

Από τον Απρίλιο του 2011 και κατά τη διάρκεια της πολιορκίας τουλάχιστον 150 άτομα έχουν συλληφθεί, με περισσότερα από 80 να εξακολουθούν να κρατούνται από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2014. Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται λόγω των πολιτικών απόψεων ή της ταυτότητάς τους.

«Η πολιορκία της Γιαρμούκ είναι ένας τρόπος συλλογικής τιμωρίας του άμαχου πληθυσμού. Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αμέσως την πολιορκία του αμάχου πληθυσμού και να επιτρέψει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και στους φορείς απεριόριστη πρόσβαση προκειμένου να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό, ο οποίος υποφέρει», δήλωσε ο Philip Luther.

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, καλεί όλες τις πλευρές της σύρραξης να δώσουν αμέσως ένα τέλος στις πολιορκίες των κατοικημένων περιοχών και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών φορέων. Αλλά το γεγονός αυτό δεν έχει ακόμη οδηγήσει στην αισθητή βελτίωση της κατάστασης των πολιορκημένων αμάχων.

«Ο αποκλεισμός της Γιαρμούκ είναι ο πιο θανατηφόρος από τους ένοπλους αποκλεισμούς άλλων περιοχών, τους οποίους έχουν επιβάλει οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ή ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης σε περίπου 250.000 ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτές οι πολιορκίες προκαλούν ανυπολόγιστη ανθρώπινη δυστυχία και όλα αυτά πρέπει αμέσως να σταματήσουν.»

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι ενδέχεται να έχουν διαπράξει ή να έχουν δώσει εντολή να διαπραχθούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων, μέσω της παραπομπής της κατάστασης στη Συρία στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ορισμένες πράξεις, συμπεριλαμβανομένων της δολοφονίας, των βασανιστηρίων και των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εάν στρέφονται κατά του άμαχου πληθυσμού ως μέρος μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.