ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΩΘΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2014, 16:50Εκτύπωση

Όχι άλλοι θάνατοι στο Αιγαίο! Λάβετε μέρος στις δράσεις μας για να σταματήσουν οι απωθήσεις μεταναστών στη θάλασσα

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της «SOS EUROPE», η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλες και όλους να λάβουν μέρος στις ακτιβιστικές δράσεις της το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να σταλεί ένα μαζικό ηχηρό μήνυμα ενάντια στην απάνθρωπη και παράνομη πρακτική των απωθήσεων μεταναστών από την ελληνική συνοροφυλακή.

Στην Αθήνα:

Θα κάνουμε θόρυβο! Ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας και η Ομάδα Κρουστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα βρίσκονται στο Θησείο (στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών & Αποστόλου Παύλου) το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, στις 13:30, και θα πραγματοποιήσουν ακτιβιστικό δρώμενο με θέμα τις παράνομες απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο. Όλες και όλοι μαζί θα απαιτήσουμε να σταματήσουν οι παράνομες απωθήσεις από μέλη των ελληνικής συνοροφυλακής και ακτοφυλακής, οι οποίες οδηγούν σε θανάτους μεταναστών και προσφύγων στις ελληνικές θάλασσες.

Στη Θεσσαλονίκη:

Θα τραγουδήσουμε! Το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, στις 15:00, στην Πλατεία Αριστοτέλους, οι ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν ακτιβιστικό δρώμενο και θα τραγουδήσουν, προκειμένου να απευθύνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η πρακτική των απωθήσεων από την ελληνική συνοροφυλακή και ακτοφυλακή είναι παράνομη και θέτει τις ζωές ανθρώπων σε κίνδυνο.

Στο διαδίκτυο:

Υπογράφουμε και προωθούμε όπου μπορούμε την ηλεκτρονική έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας Σταματήστε τις παράνομες απωθήσεις των μεταναστών και των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας Καλούμε τον έλληνα Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να σταματήσει τις παράνομες απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για αδιάκριτες απελάσεις και κακομεταχείριση και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όσους ενέχονται. Το συνημμένο internet banner μπορεί να αναρτηθεί σε ιστοσελίδες και social media, προκειμένου να προωθηθεί η έκκληση.

Απωθήσεις μεταναστών - Υπόβαθρο:

Η Ελλάδα και, συγκεκριμένα, η χερσαία περιοχή του Έβρου στο βορρά και το Αιγαίο Πέλαγος στο νότο, αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία εισόδου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αναζητούν ασφάλεια ή μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι αυτοί, προσπαθώντας να διαφύγουν τις συρράξεις ή τη φτώχεια στον τόπο τους, διατρέχουν μεγάλες αποστάσεις από τη Συρία, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, την Ερυθραία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Σομαλία και το Καμερούν. Ωστόσο, όταν φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με μια παράνομη και επικίνδυνη πρακτική την οποία χρησιμοποιούν η ελληνική συνοροφυλακή και η ακτοφυλακή: απωθούνται, δηλαδή αναχαιτίζονται και επιστρέφονται στην Τουρκία. Οι επιχειρήσεις απώθησης ανθρώπων από την Ελλάδα τους στερεί το δικαίωμα να επεξηγήσουν τις ατομικές τους συνθήκες και να εγείρουν αίτημα προστασίας ή άλλες ανησυχίες. Ως εκ τούτου, παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και το δίκαιο της Ε.Ε.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει επανειλημμένα τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις απώθησης, όχι μόνο επειδή είναι εντελώς παράνομες, αλλά και επειδή θέτουν τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται.

Μαρτυρίες οι οποίες συνελέγησαν από τη Διεθνή Αμνηστία σε πρόσφατη έκθεση τεκμηριώνουν τη σκανδαλώδη έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή την οποία δείχνουν συνοροφύλακες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απώθησης που διεξάγονται στο Αιγαίο. Οι μαρτυρίες διασωθέντων έπειτα από την ανατροπή και τη βύθιση σκάφους στο οποίο επέβαιναν μετανάστες κοντά στο Φαρμακονήσι, στις 20 Ιανουαρίου, οι οποίες δόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μοιάζουν με μαρτυρίες που είχε συλλέξει στο παρελθόν η Διεθνής Αμνηστία αναφορικά με τις επιχειρήσεις απώθησης που διεξάγει η συνοροφυλακή –δηλαδή, την πρακτική συλλογικής επιστροφής μεταναστών κατά μήκος των συνόρων προς την Τουρκία.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσει δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.

Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον 12 γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία. Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων.

Η Ελλάδα, στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., καλείται να διαχειριστεί τη μεγάλη ροή μεταναστών και προσφύγων, και μπορεί να ελέγχει την είσοδο και παραμονή στο ελληνικό έδαφος ανθρώπων που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποστηρίζει τα κράτη μέλη στη διεξαγωγή θεμιτών δραστηριοτήτων ελέγχου των συνόρων. Ωστόσο, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία έχουν οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πολιτικές και οι πρακτικές αυτές ντροπιάζουν την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει όλα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και να βρει νέους τρόπους να μοιραστεί με την Ελλάδα την ευθύνη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μετατοπίσει την έμφασή της από το σφράγισμα των συνόρων στην ενίσχυση της ικανότητας και συνθηκών υποδοχής αιτούντων άσυλο, προσφύγων, και άλλων ευάλωτων μεταναστών.

Η  Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν αποτύχει να αναλάβουν ουσιαστική δράση για την προστασία των ζωών των μεταναστών και των προσφύγων κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.