Η ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΩΝ ΓΙΑ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ» ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014, 11:50Εκτύπωση

Η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία πρέπει να δράσει επί των ισχυρισμών για «βιομηχανικής κλίμακας» βασανιστήρια και δολοφονίες κρατουμένων

Οι ηγέτες του κόσμου στη διάσκεψη Γενεύη ΙΙ για την ειρήνη στη Συρία πρέπει να απαιτήσουν πλήρη πρόσβαση σε δεδομένα έτσι ώστε να διερευνηθούν ισχυρισμοί ότι 11.000 άνθρωποι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν, ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στη χώρα, αλλά και να διαπιστώσουν τις συνθήκες κράτησης, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Σχετική έκθεση πρώην εισαγγελέων για εγκλήματα πολέμου και εμπειρογνωμόνων έχει βασιστεί σε έγγραφα και χιλιάδες εικόνες που φέρεται να δείχνουν τα νεκρά σώματα κρατουμένων. Το υλικό εξήγαγε λαθραία από τη χώρα φωτογράφος λιποτάκτης της στρατιωτικής αστυνομίας. Οι φωτογραφίες καλύπτουν την περίοδο από την έναρξη της εξέγερσης το 2011 μέχρι τον Αύγουστο του 2013.

«Η ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη ΙΙ πρέπει να θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα το γεγονός αυτό. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να ανταποκριθεί στην κλίμακα της φρικιαστικής κατάστασης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κέντρα κράτησης και στη χώρα γενικότερα,» δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής  της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να απαιτήσουν να χορηγείται άμεση πρόσβαση στην Εξεταστική Επιτροπή και σε άλλους φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλους τους χώρους κράτησης - επίσημους και μη - στη Συρία.»

«Οι ισχυρισμοί αυτοί συνάδουν με πτυχές έρευνας που διεξήγαγε  η Διεθνής Αμνηστία για βασανισμούς και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις από τη συριακή κυβέρνηση, και πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα.»

«Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για ευρείας κλίμακας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ασφαλώς εγείρεται το ερώτημα γιατί για ακόμη μία φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει παραπέμψει την κατάσταση στη Συρία στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.»

Σύμφωνα με έγγραφο που τιτλοφορείται 'Έκθεση αξιοπιστίας ορισμένων αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά στα Βασανιστήρια και στην Εκτέλεση Ατόμων Φυλακισμένων από το τρέχον καθεστώς της Συρίας',  σχεδόν 55.000 εικόνες 11.000 περίπου ανθρώπων, έχουν διατεθεί εκτός της Συρίας.

Ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Sir Desmond de Silva QC, δήλωσε στην αγγλική εφημερίδα Guardian ότι τα αποδεικτικά στοιχεία αποτελούν απόδειξη «δολοφονιών σε βιομηχανική κλίμακα».

Τις εικόνες μετέφερε λαθραία σύριος φωτογράφος, λιποτάκτης της στρατιωτικής αστυνομίας, γνωστός μόνο ως Caesar, ο οποίος δήλωσε ότι φωτογράφιζε έως και 50 σώματα την ημέρα, περιμένοντας να εκδοθούν τα πιστοποιητικά θανάτου, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει ότι είχαν πράγματι πραγματοποιηθεί οι εκτελέσεις.

«Η έκθεση εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των ειρηνικών ακτιβιστών, που κρατούνται σήμερα σε κρατικά κέντρα κράτησης και εκείνων που υπόκεινται σε εξαναγκαστική εξαφάνιση,» δήλωσε ο Philip Luther.

«Η Γενεύη II πρέπει να απαιτήσει την αποκάλυψη της τοποθεσίας και της τύχης όλων των ατόμων που υποβάλλονται σε εξαναγκαστική εξαφάνιση, μυστική κράτηση ή απαγωγή, περιλαμβανομένων των αμάχων, των στρατιωτών, των μαχητών και τους καθ' υποψίαν πληροφοριοδοτών.»

«Η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να αντιμετωπίζει όλους τους κρατουμένους με ανθρώπινο τρόπο και να ελευθερώσει αμέσως και χωρίς περιοριστικούς όρους όλους τους ειρηνικούς ακτιβιστές, οι οποίοι κρατούνται αποκλειστικά για την άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Οι κρατούμενοι θα πρέπει να αποφυλακιστούν, εκτός εάν έχουν κατηγορηθεί με αναγνωρισμένα ποινικά αδικήματα, και να εκδικάζονται σύμφωνα με διεθνή πρότυπα. Όποιος στερείται την ελευθερία του πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στην οικογένειά του, τους δικηγόρους τους και την ιατρική φροντίδα.»

Η Γενεύη II πρέπει επίσης να ενεργήσει για τα βασανιστήρια και τις συνοπτικές εκτελέσεις που διαπράττονται από τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Άτομα έχουν στοχοποιηθεί  για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και την πίστη στην κυβέρνηση, όπως έχει συμβεί και με καθ' υποψίαν πληροφοριοδότες αλλά και μέλη και μαχητές που ανήκουν σε ανταγωνίστριες ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τους συμμετέχοντες στη Γενεύη ΙΙ να δώσουν τέλος στη λιμοκτονία των πολιορκημένων αμάχων, η οποία μαζί με την ασφάλεια των κρατουμένων πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα.

Η διάσκεψη Γενεύη ΙΙ, η οποία έχει στόχο τον τερματισμό της σύρραξης στη Συρία ξεκινά στο Montreux, την Τετάρτη και θα συνεχιστεί δύο ημέρες αργότερα στη Γενεύη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.