Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΛΙΝΑΓΩΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΗ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2013, 13:46Εκτύπωση

Βουλγαρία πρέπει να χαλιναγωγήσει την ξενοφοβική και ρατσιστική βία

 

 

Οι βουλγαρικές αρχές πρέπει να στείλουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των αυξανόμενων επιθέσεων εναντίον προσφύγων και μεταναστών στους δρόμους της Σόφιας, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η έκκληση της οργάνωσης απευθύνεται με αφορμή τη βίαιη επίθεση εναντίον δύο Σύρων, 20 και 30 ετών, και τον τραυματισμό τους στη Σόφια, την 1η Δεκεμβρίου. Ένας τρίτος άνδρας, ο οποίος είχε επίσης στοχοποιηθεί, φέρεται να διέφυγε σώος. Πρόκειται για την έβδομη επίθεση αυτού του είδους στους δρόμους της πόλης από τις αρχές Νοεμβρίου.

«Μέχρι στιγμής, αντί να ερευνήσουν τις βίαιες αυτές επιθέσεις και να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη, οι βουλγαρικές αρχές έχουν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν τα γεγονότα και να τα παρουσιάσουν σαν ληστείες. Η Βουλγαρία είναι υποχρεωμένη βάσει του διεθνούς δικαίου να διερευνήσει διεξοδικά κάθε ενδεχόμενο κίνητρο μίσους για τα εγκλήματα αυτά. Τα εγκλήματα μίσους αποτελούν προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», δήλωσε η Jezerca Tigani, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
«Οι βουλγαρικές αρχές πρέπει να διατυπώσουν ξεκάθαρα και δημόσια τη θέση ότι η ξενοφοβική και ρατσιστική βία δεν θα γίνεται ανεκτή. Πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να προστατευθούν από οποιαδήποτε περαιτέρω παρενόχληση και βία.»

Η τελευταία επίθεση διαπράχθηκε γύρω στις 23:00 την περασμένη Κυριακή στη Σόφια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των δύο θυμάτων: ένας 27χρονος Σύρος έχει σπασμένη μύτη, ενώ ένας 35χρονος Σύρος έχει υποστεί πολλαπλές εκδορές στο κεφάλι.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε ότι την επίθεση πραγματοποίησαν περίπου οκτώ άοπλα άτομα –ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τα άτομα ήταν περίπου 25 και έφεραν σιδερογροθιές και μαχαίρια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία δεν αποκλείει το μίσος ως κίνητρο της επίθεσης.
Η νομοθεσία της Βουλγαρίας επιτρέπει τη δίωξη αδικημάτων ως εγκλημάτων μίσους, εάν περιλαμβάνουν βία, ή εάν η επίθεση πραγματοποιείται από ομάδα.
Πρόκειται για την έβδομη επίθεση στην πρωτεύουσα κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες.

Στις 9 Νοεμβρίου, ένας Βούλγαρος τούρκικης καταγωγής, ο Metin, δέχτηκε επίθεση και έκτοτε βρίσκεται σε κώμα.
Μερικά από τα θύματα των πρόσφατων επιθέσεων είναι έφηβοι. Στις 4 Νοεμβρίου, ο Ali, ένας 17χρονος από τη Συρία, δέχτηκε επίθεση κοντά στο κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στη Voenna Rampa, και ένας 18χρονος από το Μάλι ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε στις 10 Νοεμβρίου.

Οι επιθέσεις έχουν σπείρει το φόβο στην κοινότητα των προσφύγων και μεταναστών στη Σόφια, οι οποίοι έχουν επίσης καταγγείλει το ογκούμενο κύμα παρενόχλησης και εκφοβισμού εναντίον τους, μεταξύ άλλων, και από άτομα που «περιπολούσαν» τη λεωφόρο Pirozka και άλλους δρόμους της πόλης.

Η αύξηση των επιθέσεων και του εκφοβισμού δείχνουν ότι οι αστυνομικές και άλλες αρχές της Σόφιας δεν λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους .

«Ο τρόπος με τον οποίο οι αρχές χειρίζονται την κατάσταση είναι ανησυχητικός. Προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο για τις πρόσφατες επιθέσεις στους αλλοδαπούς, λες και δεν πρόκειται για εγκλήματα μίσους. Ωστόσο, τα γεγονότα δείχνουν ότι αυτά είναι εγκλήματα μίσους και πρέπει να διερευνηθούν πλήρως ως τέτοια», δήλωσε ο Borislav Dimitrov, συντονιστής των «Φίλων των Προσφύγων», τοπικής ομάδας που παρέχει υποστήριξη και βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.