ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2013, 13:52Εκτύπωση

Αίγυπτος: Βάλτε τέλος στην άθλια κράτηση και απέλαση των προσφύγων από τη Συρία

  • Η Αίγυπτος θέτει παράνομα υπό κράτηση εκατοντάδες παλαιστινίους και σύρους πρόσφυγες.
  • Παιδιά ηλικίας ακόμα και ενός έτους κρατούνται επί εβδομάδες.
  • Εκατοντάδες άνθρωποι απελαύνονται βίαια σε χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένης και της Συρίας.
  • Οικογένειες χωρίζονται από εξαναγκαστικές απελάσεις.

Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να βάλουν τέλος στην τρομακτική πολιτική της παράνομης κράτησης, και της βίαιης απέλασης εκατοντάδων προσφύγων που είχαν διαφύγει από τις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Μετά το θάνατο, προσφύγων και αιτούντων ασύλου που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τη Βόρειο Αφρική, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, μια σύντομη έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία σήμερα με τίτλο, «Δε μπορούμε να ζούμε εδώ πια: πρόσφυγες από τη Σύρια στην Αίγυπτο», φέρνει στο προσκήνιο τις τραγικές συνέπειες της σκληρής στάσης της Αιγύπτου απέναντι στους πρόσφυγες από τη Συρία. Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη -συχνά πληρώνοντας δουλεμπόρους μέχρι και 3,500 δολάρια έκαστος για να κάνουν το ταξίδι.

«Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν καθήκον να παρέχουν προστασία σε όποιον έχει διαφύγει από τις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία και ζητεί ασφαλές καταφύγιο στη χώρα. Επί του παρόντος η Αίγυπτος αποτυγχάνει παταγωδώς να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της να προστατεύσει ακόμα και τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες» δήλωσε ο Sherif Elsayed Ali, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών.

«Αντί να προσφέρουν βοήθεια ζωτικής σημασίας και στήριξη στους πρόσφυγες από τη Συρία, οι αιγυπτιακές αρχές τους συλλαμβάνουν και τους απελαύνουν, περιφρονώντας τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχασαν το σπίτι τους και τη περιουσία τους όταν εγκατέλειψαν τη Συρία. Η αποτυχία των αρχών να τους βοηθήσουν και να τους προστατέψούν  αμαυρώνει τη φήμη της Αιγύπτου και θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την εικόνα της ως σημαντικού παράγοντα στην περιοχή.»

Εκατοντάδες προσφύγων που έφυγαν από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού παιδιών, πολλά εκ των οποίων χωρίς τους γονείς τους, αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενη κράτηση σε άθλιες συνθήκες ή απέλαση, και σε ορισμένες περιπτώσεις  χωρίζονται από τις οικογένειές τους. Η Διεθνής Αμνηστία βρήκε μεταξύ των προσφύγων δίδυμα ηλικίας ενός έτους τα οποία κρατούνταν επ’ αόριστον.

Πολλοί πρόσφυγες είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι ένιωθαν αναγκασμένοι να φύγουν από την Αίγυπτο λόγω των εχθρικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν στη χώρα.

Ο αιγυπτιακός στόλος έχει ανακόψει περίπου 13 πλοία που μετέφεραν πρόσφυγες από τη Συρία στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 964 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις αιγυπτιακές αρχές κατά την απόπειρά τους να διασχίσουν και 724 – γυναίκες, παιδιά και άντρες – βρίσκονται ακόμα υπό κράτηση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν συλλαμβάνονται τίθενται σε συνεχή κράτηση με εντολή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Αιγύπτου, ακόμη και αφού η δημόσια εισαγγελία διατάξει την απελευθέρωσή τους.

Σε μία περίπτωση ένα εννιάχρονο αγόρι από το Χαλέπι συνελήφθη σε μια βάρκα με ένα φίλο της οικογένειας. Τέθηκε υπό κράτηση και στερήθηκε πρόσβαση στη μητέρα του για τέσσερις μέρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα 12 άνθρωποι πνίγηκαν όταν πλοίο που μετέφερε πρόσφυγες από τη Συρία βυθίστηκε ανοιχτά των ακτών της Αλεξάνδρειας. Νωρίτερα τον Οκτώβριο περισσότεροι από 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετοί Σύροι, πέθαναν όταν το πλοίο τους ανατράπηκε στη προσπάθειά του να φτάσει στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Μια γυναίκα σε συνέντευξή της στη Διεθνή Αμνηστία, της οποίας ο άντρας είχε τεθεί υπό κράτηση προσπαθώντας να φτάσει στην Ιταλία, είπε:

«Ζούμε χωρίς ελπίδα καθώς οι μέρες περνάνε.. Το μόνο που θέλω είναι να γυρίσει ο άντρας μου. Θέλουμε να εγκατασταθούμε σε οποιαδήποτε χώρα οπού μπορούμε να είμαστε ασφαλείς… [ή] ένα τρόπο να φύγουμε από την Αίγυπτο, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τη θάλασσα. Δε μπορούμε να ζήσουμε εδώ πια.»

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε αστυνομικό τμήμα της Αλεξάνδρειας την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε περίπου 40 πρόσφυγες από τη Συρία που κρατούνταν παράνομα και επ’ αόριστον εκεί, ανάμεσα τους 10 παιδιά.  Τα μικρότερα από αυτά ήταν δίδυμα ενός έτους τα οποία κρατούνταν εκεί από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Δικηγόροι, επίσης, είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι είχαν εμποδιστεί να εκπροσωπήσουν πρόσφυγες που κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα κατά μήκος της μεσογειακής ακτής της Αιγύπτου. Η Ύπατη Αρμοστεία δεν έχει πρόσβαση στους πρόσφυγες που βρίσκονται  υπό κράτηση.

Συλληφθέντες πρόσφυγες αντιμετωπίζουν δίλημμα μεταξύ της απέλασης και της παράνομης κράτησης. Ως εκ τούτου, δεκάδες οικογενειών έχουν χωριστεί βίαια. Δικηγόροι είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις πρόσφυγες απελάθηκαν συλλογικά πίσω στη Δαμάσκο της Συρίας.

«Η αποστολή προσφύγων πίσω σε μια αιματηρή εμπόλεμη ζώνη αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Πρόσφυγες που έφυγαν διατρέχουν προφανή κίνδυνο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους» δήλωσε ο Sherif Elsayed Ali.

Πιο πρόσφατα μια ομάδα 36 κυρίως παλαιστινίων προσφύγων από τη Συρία απελάθηκαν στη Δαμασκό στις 4 Οκτωβρίου. Πολλοί πιστεύεται ότι κρατούνταν στο παλαιστινιακό παράρτημα του συριακού στρατού στη Δαμασκό.

Σύροι και παλαιστίνιοι πρόσφυγες κατηγορήθηκαν ότι ήταν υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ότι είναι συνένοχοι για την πολιτική βία στην Αίγυπτο μετά τη κατάθεση του πρόεδρου Μόρσι στις 3 Ιουλίου. Αντιμετωπίζουν βαθύ στιγματισμό και έχουν υποβληθεί σε ξενοφοβικές επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Τους τελευταίους μήνες, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν επίσης επιβάλει καινούριους  περιορισμούς σε σύρους υπηκόους που εισέρχονται στην Αίγυπτο απαιτώντας από αυτούς να αποκτήσουν βίζα και διαβάθμιση ασφαλείας πριν την άφιξή τους. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις χώρες της περιοχής να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά σε εκείνους που φεύγουν από τις συγκρούσεις και τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τις ευκαιρίες για τους ευάλωτους πρόσφυγες να επανεγκατασταθούν έξω από τη περιοχή.

«Η εισαγωγή περιορισμών οι όποιοι ουσιαστικά σφραγίζουν τα σύνορα στους πρόσφυγες που διαφεύγουν από εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία στέλνουν ένα εντελώς λάθος μήνυμα. Η Αίγυπτος θα πρέπει να βοηθάει τους Σύρους να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, όχι να τους εμποδίζει σε κάθε στροφή» είπε ο Sherif Elsayed Ali.

Κατεβάστε την έκθεση (αγγλικά) εδώ

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.