ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΩΣ ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΙ ΤΡΑΓΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΟΡΣΙ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2013, 16:00Εκτύπωση

Αίγυπτος: Χριστιανοί ως αποδιοπομπαίοι τράγοι μετά τη διάλυση διαδηλώσεων υπέρ του Μόρσι

Μια λεπτομερής έκθεση για τις επιθέσεις εναντίον κοινοτήτων χριστιανών κοπτών τον Αύγουστο αποκαλύπτει το βαθμό της αποτυχίας των υπηρεσιών ασφαλείας να προστατεύσουν τη μειονότητα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα, εξετάζει γεγονότα κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς κύματος σεκταριστικών επιθέσεων, στον απόηχο της διάλυσης δύο διαδηλώσεων υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο, στις 14 Αυγούστου.

Περιγράφει πώς οι δυνάμεις ασφαλείας απέτυχαν να εμποδίσουν τα οργισμένα πλήθη να επιτεθούν σε χριστιανικές εκκλησίες, σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα, βάζοντάς τους φωτιά και ισοπεδώνοντάς τα. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η χριστιανική κοινότητα σε όλη την Αίγυπτο στοχοποιήθηκε για εκδικητικές επιθέσεις για τα γεγονότα στο Κάιρο από ορισμένους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι», δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική.

«Υπό το φως προηγούμενων επιθέσεων, και, ιδίως, μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου, έπρεπε να είχαν προβλεφθεί αντίποινα εναντίον χριστιανών κοπτών, ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας απέτυχαν να εμποδίσουν τις επιθέσεις ή να παρέμβουν και να σταματήσουν τη βία.»

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αιγυπτιακές αρχές να διεξαγάγουν αμερόληπτη, ανεξάρτητη έρευνα για αυτές τις σεκταριστικές επιθέσεις, και να λάβουν άμεσα μέτρα για να εμποδίσουν την επανάληψή τους. Πρέπει να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση των διακρίσεων εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων. Νόμοι και πολιτικές που προάγουν τις διακρίσεις πρέπει να καταργηθούν.

«Η αποτυχία να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι των σεκταριστικών επιθέσεων στέλνει το μήνυμα ότι οι επιθέσεις εναντίον των κοπτών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων είναι «δίκαιο παιχνίδι». Οι αρχές πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι οι σεκταριστικές επιθέσεις δε θα γίνονται ανεκτές», δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui.

Περισσότερες από 200 χριστιανικές ιδιοκτησίες δέχτηκαν επίθεση και 43 εκκλησίες υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές σε όλη τη χώρα, στον απόηχο των γεγονότων στις 14 Αυγούστου.

Ένας χριστιανός κόπτης από το κυβερνείο του Φαγιούμ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη βία: «Γιατί, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, οι χριστιανοί πληρώνουν πάντα το τίμημα; Τι σχέση έχουμε με τα γεγονότα στο Κάιρο για να τιμωρούμαστε έτσι;»

Η Διεθνής Αμνηστία επισκέφθηκε τοποθεσίες της σεκταριστικής βίας στην Al Minya, στην περιοχή Φαγιούμ και στην ευρύτερη περιοχή του Καΐρου, για να συγκεντρώσει στοιχεία από αυτόπτες μάρτυρες, τοπικούς αξιωματούχους και θρησκευτικούς ηγέτες.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι κάτοικοι ανέφεραν ότι συμμορίες εξαγριωμένων ανδρών,  οπλισμένων με πολυβόλα όπλα, μεταλλικές ράβδους και μαχαίρια, λεηλάτησαν εκκλησίες και χριστιανικές ιδιοκτησίες. Πολλοί φώναζαν συνθήματα όπως «ο Θεός είναι Μεγάλος» ή χρησιμοποιούσαν υποτιμητικές εκφράσεις όπως «χριστιανοί σκυλιά» καθώς ξεκινούσαν τις επιθέσεις τους.
Ιστορικά και θρησκευτικά κειμήλια βεβηλώθηκαν. Στον απόηχο των επιθέσεων οι τοίχοι καλύφθηκαν με συνθήματα όπως «ο Μόρσι είναι ο Πρόεδρός μου» και «Σκότωσαν τα αδέρφια μας κατά τη διάρκεια της προσευχής».

Τα μηνύματα αυτά αφήνουν ελάχιστες αμφιβολίες για την θρησκευτική φύση των επιθέσεων και συνδέουν άρρηκτα  τα γεγονότα με τη καταστολή υποστηρικτών του Μόρσι στο Κάιρο. Συχνά οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν μετά την προτροπή των τοπικών τζαμιών και θρησκευτικών ηγετών.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές οι επιθέσεις ήταν σε αντίποινα για την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ του Μόρσι, η ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είπε ελάχιστα και με καθυστέρηση, και έριξε το φταίξιμο σε «νταήδες» αποστασιοποιώντας τους οπαδούς της από τις επιθέσεις», είπε η Hassiba Hadj Sahraoui. «Πρέπει να καταδικάσουν τους υποστηρικτές τέτοιων πράξεων και να τους παροτρύνουν να απόσχουν από αυτού του είδους τις θρησκευτικές επιθέσεις και τη χρήση της σεκταριστικής γλώσσας».

Στη περιοχή Al Minya, οπού σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων, ένας δημοσιογράφος, ο Zeinab Ismail, ο οποίος ήταν μάρτυρας σκηνών βίας, είπε ότι οι δράστες ήταν οπλισμένοι με μαχαίρες και σπαθιά.

Ορισμένοι κάτοικοι δέχθηκαν επίθεση μέσα στα σπίτια τους. Το σώμα ενός 60 χρόνου χριστιανού κόπτη, ο οποίος πυροβολήθηκε στο σπίτι του στο χωριό Delga, στη περιοχή Al Minya, σύρθηκε στους δρόμους από ένα τρακτέρ. Αφού θάφτηκε, ο τάφος του ξεθάφτηκε δυο φορές.

«Οποιαδήποτε έρευνα πρέπει επίσης να εξετάσει το ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας. Κάποια περιστατικά διήρκεσαν ώρες και επαναλήφθηκαν τις επόμενες μέρες», είπε η Hassiba Hadj Sahraoui. «Γιατί δεν μπόρεσαν οι δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέψουν και να βάλουν ένα τέλος σε τέτοιου είδους επιθέσεις;»

Υπάρχει ιστορικό κακοποίησης και διακρίσεων εναντίον χριστιανών κοπτών στην Αίγυπτο. Πλήθος επιθέσεων σημειώθηκαν υπό τηστρατιωτική δικτατορία του Χόσνι Μουμπάρακ και του Μοχάμεντ Μόρσι.

Η δημοσίευση της νέας σύντομης έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας συμπίπτει με τη δεύτερη επέτειο της αιματηρής καταστολής από τις ένοπλες δυνάμεις εναντίον διαδηλωτών, έξω από το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης, γνωστό ως Μασπέρο, στο Κάιρο στις 9 Οκτωβρίου 2011, στην οποία 26 χριστιανοί κόπτες διαδηλωτές και ένας μουσουλμάνος σκοτώθηκαν.

Η ατιμωρησία για αυτές τις επιθέσεις είναι εδραιωμένη. Για το Μασπέρο, μόνο τρεις χαμηλόβαθμοι στρατιώτες καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μεταξύ 2 και 3 ετών για ανθρωποκτονία.
«Συνεδρίες Συμφιλίωσης»  -η μέθοδος που προτιμάται από τις αρχές για την επίλυση σχισματικών διαφωνιών στην Αίγυπτο-  έχει μέχρι στιγμής παγιώσει το αίσθημα αδικίας ανάμεσα στις μειονότητες και έχει επιτρέψει στους δράστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αντ’ αυτού πρέπει να υιοθετηθούν κατάλληλοι μηχανισμοί για την προστασία θρησκευτικών μειονοτήτων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

«Επί πολύ καιρό οι χριστιανοί της Αιγύπτου υπέφεραν λόγω της θρησκευτικής βίας. Αυτό το μοτίβο της απραξίας εκ μέρους των αρχών πρέπει να αλλάξει», είπε η Hassiba Hadj Sahraoui.

«Τα λόγια που καταδικάζουν αυτές τις βίαιες πράξεις πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα για τη επαρκή προστασία θρησκευτικών μειονοτήτων. Το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει την πλήρη αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης και οικονομικής αποζημίωσης, στα θύματα σεκταριστικής βίας. Πρέπει επίσης να δοθεί προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση τόπων λατρείας και πρέπει να καταργηθούν νομικά εμπόδια για την οικοδόμηση εκκλησιών. Χωρίς αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα, οι χριστιανοί κόπτες, άλλη μια φορά, θα έχουν χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την διευθέτηση πολιτικών διαφορών.»

Γενικές πληροφορίες

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις και τη στοχοποίηση θρησκευτικών μειονοτήτων στην Αίγυπτο. Υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ καταγράφηκαν τουλάχιστον 15 μεγάλες επιθέσεις εναντίον κοπτών. Μετά την πτώση του Μουμπάρακ, υπό το πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεχίστηκαν οι θανατηφόρες σεκταριστικές συγκρούσεις. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ούτε υπό από το Μοχάμεντ Μόρσι, καθώς συνεχίστηκαν επιθέσεις εναντίον κοπτών και η εντάθηκε η αντι-χριστιανική ρητορική. Χριστιανικές κοινότητες αντιμετωπίζουν επί δεκαετίες νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για την οικοδόμηση και αποκατάσταση των τόπων λατρείας.

Διαβάστε την έκθεση (αγγλικά) εδώ

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.