ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2013, 16:26Εκτύπωση

Οι αρχές της Μόσχας αρνούνται να επιτρέψουν εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας

Η άρνηση των αρχών της Μόσχας να επιτρέψουν μικρή εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία θα επεσήμανε το φρικτό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας εν όψει των Ολυμπιακών του Sochi τονίζει την έλλειψη ανοχής στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία σήμερα.

Στις 7 Οκτωβρίου, καθώς η Ολυμπιακή φλόγα φτάνει στη Μόσχα, η Διεθνής Αμνηστία παρουσιάζει μια παγκόσμια εκστρατεία για να επισημάνει προβλήματα σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία, τα όποια έρχονται σε άμεση αντίθεση με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Προτάθηκε μια μικρή εκδήλωση στη Πλατεία Πούσκιν στη Μόσχα, σε  ένδειξη αλληλεγγύης σε άλλες εκδηλώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, και, όπως απαιτείται από το ρωσικό νόμο, οι αρχές είχαν ενημερωθεί για τα σχέδια 15 ανθρώπων να διαδηλώσουν. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε προτείνει, επίσης, τρεις εναλλακτικές τοποθεσίες.

Η έγγραφη απάντηση των αρχών της Μόσχας δήλωνε ότι η Πλατεία Πούσκιν είναι «ακατάλληλη για μια τέτοια εκδήλωση», καθώς «θα ήταν αδύνατο …. να παρασχεθεί ασφάλεια» για την εκδήλωση. Απέτυχαν να εξηγήσουν γιατί η ασφάλεια 15 ατόμων δεν ήταν δυνατό να εξασφαλιστεί. Επίσης, απέτυχαν να εξετάσουν τις τρεις εναλλακτικές τοποθεσίες για τη διαδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι ρωσικές αρχές πρότειναν να πραγματοποιηθεί η δράση σε ένα απομονωμένο και ήσυχο πάρκο στη περιοχή Khamovniki.

«Γιατί οι αρχές απέτυχαν ακόμα και να λάβουν υπόψη τις προτεινόμενες εναλλακτικές τοποθεσίες; Προφανώς, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση βρίσκεται στις πραγματικές διεκδικήσεις της διαμαρτυρίας, η οποία είχε ως στόχο να υπογραμμίσει την αδιαλλαξία των αρχών» δήλωσε ο John Dalhuisen, διευθυντής προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Είναι αλήθεια ότι οι αρχές της Μόσχας έχουν συμμορφωθεί με το νόμο, αλλά η πρότασή τους να πραγματοποιηθεί η διαμαρτυρία σε ένα από τα λιγότερο δημοφιλή πάρκα αντικατοπτρίζει την κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι στη Ρωσία σήμερα.»

«Είμαστε απογοητευμένοι από την ανταπόκριση των αρχών, και δεν δεχόμαστε τις εξηγήσεις τους για την άρνησή τους. Οι ακτιβιστές μας σκοπεύουν να εφεσιβάλουν την απόφαση αυτή.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.