ΙΤΑΛΙΑ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 100 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΡΙΚΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2013, 11:16Εκτύπωση

Ιταλία: Περισσότεροι από 100 μετανάστες χάνουν τη ζωή τους στο δεύτερο φρικτό ναυάγιο αυτής της εβδομάδας

«Οι ιταλικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες περιπολίας των ακτών και να βοηθήσουν τους μετανάστες προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια τραγικά ατυχήματα που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά από τον πνιγμό 100 ατόμων, περιλαμβανομένων και παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά των ακτών της Ιταλίας την Πέμπτη το πρωί.

Η βάρκα -η οποία φέρεται να ήταν από τη Λιβύη- μετέφερε περισσότερους από 500 μετανάστες, κυρίως από την Ερυθραία και τη Σομαλία, όταν έπιασε φωτιά και βυθίστηκε έξω από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Περίπου 120 άνθρωποι έχουν διασωθεί και περισσότερα από 100 πτώματα έχουν ξεβραστεί στην ακτή. Πολύ περισσότεροι ακόμα αγνοούνται.

«Τα νερά γύρω από το μικρό νησί Λαμπεντούζα μετατράπηκαν και πάλι με τραγικό τρόπο σε νεκροταφείο μεταναστών. Τα θλιβερά αυτά περιστατικά επαναλαμβάνονται, καθώς χιλιάδες ανθρώπων κάνουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι στη Μεσόγειο αναζητώντας προστασία ή μια καλύτερη ζωή» είπε η Jezerca Tigani, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι καιρός οι ιταλικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσουν την ικανότητα έρευνας και διάσωσης και τη συνεργασία τους στη Μεσόγειο, αντί να συγκεντρώνουν πόρους για το κλείσιμο των συνόρων. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μη χαθούν περισσότερες ζωές στο μέλλον»

Επιζώντες έχουν περιγράψει την φρικτή δοκιμασία που υπέστησαν σε αυτή την τελευταία τραγωδία -πτώματα επέπλεαν στο νερό καθώς πληρώματα αλιευτικών σκαφών κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διασώσουν όσους ήταν ζωντανοί.

Ένα άλλο πλοίο που μετέφερε περισσότερους από 460 μετανάστες κατέφθασε στη Λαμπεντούζα λίγο μετά το σημερινό τραγικό ναυάγιο. Οι επιβαίνοντες στεγάζονται στο κέντρο μεταναστών του νησιού, το όποιο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 700 ανθρώπους.

Αυτό είναι το δεύτερο ναυάγιο  με μετανάστες στα ανοιχτά των ακτών της Ιταλίας αυτή την εβδομάδα.

Στης 30 Σεπτεμβρίου, δεκατρείς μετανάστες κυρίως από τη περιοχή της Ερυθραίας πνίγηκαν όταν το πλοίο που τους μετέφερε ναυάγησε στα ανοιχτά της Ραγκούζας στη Σικελία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν το πλοίο άρχισε να βυθίζεται, οι λαθρέμποροι εξανάγκασαν τους μετανάστες να πηδήξουν στη θάλασσα μαστιγώνοντάς τους και απειλώντας τους με μαχαίρια.

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.