ΔΥΟ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουλίου 2013, 16:41Εκτύπωση

Δύο τραγωδίες με νεκρούς και αγνοούμενους μετανάστες κοντά στις ακτές της Ευρώπης

Δύο χωριστά περιστατικά με βάρκες, που εχθές έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές δεκάδων μεταναστών στο Αιγαίο, υπενθυμίζουν με τραγικό τρόπο τους κινδύνους που διατρέχουν οι άνθρωποι οι οποίοι αποπειρώνται να φθάσουν στα σύνορα της Ευρώπης, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Συνεχίζεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από την Αλικαρνασσό, στις τουρκικές ακτές, όπου πιστεύεται ότι μια βάρκα με 13 μετανάστες χάθηκε εχθές νωρίς το πρωί.

Επίσης, εχθές η ελληνική ακτοφυλακή διέσωσε 21 μετανάστες που έπεσαν από φουσκωτή βάρκα, η οποία μετέφερε 46 άτομα κοντά στη Χίο. Ένας από τους μετανάστες ανασύρθηκε αναίσθητος και αργότερα αποδείχτηκε νεκρός.

«Η πικρή αλήθεια είναι ότι πιθανόν να δούμε ακόμη περισσότερα τραγικά περιστατικά σαν αυτά, καθώς μετανάστες και αιτούντες άσυλο εγκαταλείπουν την οικονομική δυσπραγία και τις συρράξεις με την ελπίδα της εύρεσης ασφάλειας και μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη», δήλωσε η Jezerca Tigani, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρικη Ασία.

«Τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αποτελούν βασικό σημείο διέλευσης. Από τον περασμένο Αύγουστο η διαδρομή μέσω Αιγαίου έχει γίνει πιο δημοφιλής, καθώς τα χερσαία σύνορα ενισχύθηκαν με ένα φράχτη και περίπου 2.000 συνοροφύλακες. Όμως, όπως βλέπουμε και πάλι σήμερα, αυτή η μετατόπιση έχει το τίμημά της, καθώς από τον περασμένο Αύγουστο περισσότερα από 100 άτομα -κυρίως Σύροι και Αφγανοί, περιλαμβανομένων εγκύων και παιδιών- έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή.

«Οι τουρκικές και ελληνικές αρχές πρέπει να επαγρυπνούν και να είναι έτοιμες να διεξάγουν περισσότερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο μέλλον».

Νωρίτερα φέτος, η Διεθνής Αμνηστία συνέλεξε μαρτυρίες από μετανάστες και αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική ακτοφυλακή τους συνέλαβε στο Αιγαίο και απώθησε τα σκάφη τους πίσω προς την Τουρκία. Τέτοιες απωθήσεις είναι παράνομες και επικίνδυνες και πρέπει να σταματήσουν.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.