ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΡΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2010, 00:00Εκτύπωση

[Δελτίο Τύπου]

Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να λάβει μέτρα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πιο ευάλωτων από τους επιζώντες του καταστροφικού σεισμού της περασμένης Τρίτης.
Η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτησε ως θετικές τις ταχείες και θαρραλέες προσπάθειες του προσωπικού του ΟΗΕ και των οργανώσεων αρωγής και ανάπτυξης στην Αϊτή και σε όλον τον κόσμο, που συμβάλλουν στις ανθρωπιστικές προσπάθειες να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να απομακρυνθούν τα χαλάσματα και να αποκατασταθούν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες και η κατεστραμμένη υποδομή της χώρας.

Η οργάνωση ζήτησε επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διασφάλιση της προστασίας και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και ιδίως όσων έχασαν τους γονείς τους από τον σεισμό. Τα κορίτσια, ιδιαίτερα, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης και επίθεσης.

«Η τρέχουσα κατάσταση ανομίας στην Αϊτή και η αυξημένη ευπάθεια των γυναικών και των παιδιών δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για να διαπράττονται, ανεξιχνίαστα και ατιμώρητα, καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα όπως ο βιασμός και η σεξουαλική κακοποίηση», δήλωσε ο Γεράρδο Ντουκός, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αϊτή. «Η προστασία των ευάλωτων ομάδων από τη σεξουαλική βία είναι εξίσου σημαντική με την παροχή αρωγής σε αυτές.»

Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε την έκκληση την ώρα που υπάρχουν φόβοι ότι χιλιάδες Αϊτινοί είναι νεκροί μετά τον σεισμό έντασης 7,1 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα την περασμένη Τρίτη. Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και οι επιζώντες περιμένουν τις προσπάθειες αρωγής από διεθνείς δωρητές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τροφή και ιατρική περίθαλψη.

Την επαύριον της καταστροφής, οι δυνατότητες επιβολής του νόμου από την Αϊτινή Εθνική Αστυνομία και το σύστημα δικαιοσύνης έχουν υπονομευτεί σοβαρά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών τους έχει καταρρεύσει και πολλοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η Διεθνής Αμνηστία στο παρελθόν έχει τεκμηριώσει συγκλονιστικά επίπεδα σεξουαλικής βίας εναντίον γυναικών και κοριτσιών σε όλη τη χώρα.

«Πριν τον καταστροφικό σεισμό, η Αϊτή ήταν ανίκανη να προστατέψει αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως τις γυναίκες και τα κορίτσια από τη σεξουαλική βία. Αν δεν γίνουν ενέργειες τώρα, ενόσω συνεχίζονται οι προσπάθειες αρωγής, η κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί», δήλωσε ο Γεράρδο Ντουκός.

Η Διεθνής Αμνηστία διαβιβάζει την αμέριστη συμπαράστασή της στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης στον αϊτινό λαό.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.