ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΕΣ»

09ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
17:30
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Κινηματογράφος Αρίων, Σμύρνης 9, Μυτιλήνη, Λέσβος
ΧΑΡΤΗΣ
Δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2023, 18:59Εκτύπωση

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει προβολή της ταινίας «Οι κολυμβήτριες» στον κινηματογράφο Αρίων στη Λέσβο.

ημερομηνία διεξαγωγής: Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023
ώρα: 17:30
τόπος διεξαγωγής: Κινηματογράφος Αρίων, Σμύρνης 9, Μυτιλήνη

«Πρέπει να κολυμπήσεις».
«Δεν επιτρέπεται να τα παρατήσεις».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, η Yusra και η Sarah Mardini άκουγαν επανειλημμένα αυτές τις δύο προτάσεις. Μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία, οι δύο αδελφές προπονούνταν με αφοσίωση ώστε έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο πόλεμος όμως ανάγκασε τις αδελφές Mardini, όπως και εκατομμύρια άλλες Σύριες/-ους να καταφύγουν στην Ευρώπη ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή.

Κι έτσι, αυτές οι δύο προτάσεις που τόσα χρόνια άκουγαν από τον πατέρα και προπονητή τους πήραν για εκείνες μια ριζικά διαφορετική σημασία: Καθώς έπλεαν από τη Σμύρνη προς τη Λέσβο, το κολύμπι έγινε ζήτημα ζωής ή θανάτου για τις δύο αδελφές και τους συνταξιδιώτες τους.

Η ταινία ανατρέχει στο ταξίδι των δύο αθλητριών από τη Συρία με τελικό προορισμό τη Γερμανία και αναδεικνύει την πραγματικότητα των ανθρώπων που διακινδύνευσαν τα πάντα για να έχουν μια ευκαιρία να είναι ελεύθεροι και ευτυχισμένοι.

Η Sarah Mardini, βαθιά επηρεασμένη από την εμπειρία της, επέστρεψε αργότερα στη Λέσβο για να παρέχει βοήθεια σε άλλες προσφύγισσες και πρόσφυγες. Μαζί με τον Seán αντιμετωπίζει σήμερα ως και 25 χρόνια φυλακή, καθώς κατηγορείται με άδικες και αβάσιμες κατηγορίες, όπως «λαθραία διακίνηση ανθρώπων», «απάτη», «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» και «ξέπλυμα χρήματος», μόνο και μόνο επειδή έσωζε ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.

Η δίκη της Sarah και του Seán ξεκινά, έπειτα από αναβολή, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 στο Εφετείο της Λέσβου. Ας σταθούμε στο πλάι τους!

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον Seán Binder, τη διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γλυκερία Αράπη και τον διευθυντή του Φλαμανδικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Wies De Graeve.

Προβολή ταινίας «Οι κολυμβήτριες»
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.