"ΝASRIN" - ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

05ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
20:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αίθουσα CR-1 (ισόγειο Μ2)
ΧΑΡΤΗΣ
Δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022, 16:29Εκτύπωση

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και η Τοπική Ομάδα της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Nasrin». 

ημερομηνία: Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 
ώρα: 20:00 
τόπος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αίθουσα CR-1 (ισόγειο Μ2) 

O θάνατος της 22χρονης Mahsa Amini ενώ βρισκόταν υπό κράτηση τον φετινό Σεπτέμβριο πυροδότησε ένα κύμα διαμαρτυρίας που έχει συνταράξει το Ιράν. Μέσα από την υπόθεση της Mahsa, αναδείχτηκε ο συστηματικός χαρακτήρας των βασανιστηρίων, των αυθαίρετων κρατήσεων και της κακομεταχείρισης που οι αρχές υποβάλλουν τις γυναίκες και τα κορίτσια, λόγω της μη συμμόρφωσης στους καταχρηστικούς και εξευτελιστικούς νόμους περί υποχρεωτικής κάλυψης. 

Οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν αντιμετωπίστηκαν με φονική καταστολή, ενώ αυτή τη στιγμή χιλιάδες έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί από τις ιρανικές αρχές. Η διεύρυνση των κατηγοριών για τις οποίες μπορούν άτομα να καταδικαστούν σε θάνατο αποτέλεσε άλλον έναν ανατριχιαστικό τρόπο για να εντυπωθεί ο φόβος και να δημιουργηθούν ακόμα πιο αρνητικές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Η προβολή, την οποία θα προλογίσουν μέλη της ιρανικής κοινότητας και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχει στόχο να αναδείξει τις συνθήκες αλλά και τους αγώνες των ανθρώπων για δικαιοσύνη και ελευθερία στο Ιράν. 

Ενώνουμε τις φωνές μας μέχρι κάθε άτομο να απολαμβάνει το σύνολο των δικαιωμάτων του. 

 

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ «Nasrin» 

Γυρίστηκε στο Ιράν από γυναίκες και άντρες που διακινδύνευσαν τη σύλληψη ώστε να το δημιουργήσουν. Αποτελεί ένα καθηλωτικό πορτρέτο μίας από τις πιο θαρραλέες ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικές κρατούμενες στον κόσμο, της Nasrin Sotoudeh, και του εντυπωσιακά δυναμικού κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν. Συμμετέχουν ο αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Jafar Panahi, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Shirin Ebadi, η δημοσιογράφος Ann Curry, η εξόριστη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Mansoureh Shojaee και ο εξίσου θαρραλέος σύζυγος της Nasrin, Reza Khandan. Στα δικαστήρια και στους δρόμους, η Nasrin αγωνίζεται εδώ και καιρό για τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών, των φυλακισμένων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, των θρησκευτικών μειονοτήτων, των δημοσιογράφων, των καλλιτεχνών και όσων αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή. Συνελήφθη τον Ιούνιο του 2018 επειδή εκπροσωπούσε γυναίκες που διαμαρτύρονταν για τον νόμο του Ιράν περί υποχρεωτικού χιτζάμπ και καταδικάστηκε σε 38 χρόνια φυλάκισης συν 148 μαστιγώσεις. Ακόμα και από τη φυλακή συνέχισε να μάχεται. Η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας που ζητούσε την απελευθέρωσή της έλαβε πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές από 200 χώρες. 

Δείτε το trailer: https://www.youtube.com/watch?v=UHW1ltS7xVE&themeRefresh=1

#FreeNasrin #NasrinFilm #Justice4Nasrin

Στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος, θα προβληθεί και η ταινία μικρού μήκους “Uncolored Marriage”, παρουσία της σκηνοθέτριας.

Σκηνοθεσία: Talayeh Atlasi
Writers and Producers: Taravat & Talayeh Atlasi- in cooperation with ΑΤΛΑΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, Iran, Greece 2022.

Σύνοψη: Ένα νεαρό ζευγάρι στο Ιράν αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κοινή του ζωή, ακόμα και για να συναντηθεί για λίγες ώρες! Συναντιούνται σε ένα ασυνήθιστο μέρος, αλλά η γυναίκα δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο αυτή τη συνθήκη. Η ταινία αντικατοπτρίζει ένα βαθύ και δομικό κοινωνικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι στο Ιράν.

Ευχαριστούμε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας υλοποίησης της εκδήλωσης.

"Νasrin" - Προβολή ντοκιμαντέρ
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.