ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

11ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
18:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144) & διαδικτυακά στο Facebook
ΧΑΡΤΗΣ
Δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2021, 16:41Εκτύπωση

Σχεδόν έναν χρόνο από την έναρξη της μεγάλης εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας, συζητάμε με βάση τα πορίσματα της σχετικής έκθεσης με τίτλο «Ελλάδα: Η ελευθερία της συνάθροισης σε ρίσκο και παράνομη χρήση βίας την εποχή της covid-19», που δημοσιεύτηκε φέτος το καλοκαίρι.

Η έκθεση τεκμηριώνει, μέσα από συνεντεύξεις, βιντεοληπτικό υλικό και ιατρικά πορίσματα, ότι υπό το πρόσχημα της πανδημίας οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν αυθαίρετες συλλήψεις, καθολικές απαγορεύσεις, αδικαιολόγητα πρόστιμα και παράνομη χρήση βίας για να κάμψουν ειρηνικές διαμαρτυρίες την περίοδο Νοεμβρίου 2020 - Μαΐου 2021. Επισημαίνει μάλιστα ότι οι τεκμηριωμένες αυτές παραβιάσεις δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά αλλά νέες εκφάνσεις ενός συστημικού φαινομένου, που αναπαράγεται και μέσα από μια συνεχιζόμενη κουλτούρα ατιμωρησίας.

Στην εκδήλωση συζητάμε με ανθρώπους που αντιμετώπισαν την αστυνομική βία, καθώς και με νομικούς και φωτορεπόρτερ σχετικά με τα καταγεγραμμένα περιστατικά, αλλά και τους αγώνες για την απόδοση δικαιοσύνης. Ειδικά στο πλαίσιο του νέου νόμου για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων και των ανησυχητικών περιορισμών που αυτός θέτει, στρέφουμε το βλέμμα μας στην ανάγκη υπεράσπισης του δικαιώματος στη διαμαρτυρία, τη συνάθροιση και την ελευθερία της έκφρασης ως θεμελιωδών προϋποθέσεων για τις διεκδικήσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και για την απόδοση ορατότητας σε περιστατικά παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στην εκδήλωση παρεμβαίνουν:

 

άνθρωποι που αντιμετώπισαν την αστυνομική βία

Ηλίας Γκιώνης

Γιάννης Καυκάς

Μανώλης Κυπραίος

Θωμάς Λάλος - VoxPopuli

Αλέξανδρος Τιτκώβ

 

οι νομικοί

Λία Γώγου

Θανάσης Καμπαγιάννης

Άννυ Παπαρούσου

 

ο φωτορεπόρτερ

Μάριος Λώλος

 

Θα χαιρετίσει η Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Θα συντονίσει η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία μπροστά στην αστυνομική βία
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.