ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

21ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
14:30
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Σύνταγμα
ΧΑΡΤΗΣ
Δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2015, 16:49Εκτύπωση

21 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος με σύνθημα: « Να προστατεύσουμε τα παιδιά πρόσφυγες»Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας καλούμε σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή 21/11/2015 στις 6μμ για να θυμίσουμε στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να προστατεύσουν τα παιδιά πρόσφυγες και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά τους!Η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού από τις 20 Νοεμβρίου 1989 όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η Σύμβαση αυτή είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Κατά πόσο όμως τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών γίνονται σεβαστά και προστατεύονται σήμερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη;

Ενώ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας παραμένουν άπραγοι ή κλεισμένοι σε αναποτελεσματικά συμβούλια και συσκέψεις, δεκάδες ζωές χάνονται καθημερινά στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών. Πόσοι πνιγμένοι πρόσφυγες και πόσα νεκρά παιδιά απαιτούνται ώστε να ενεργοποιηθούν οι «Ευρωπαϊκές αξίες»; Τα ναυάγια αυτά δεν είναι φυσικό φαινόμενο και πολλές ζωές μπορούν να σωθούν εάν υπάρξει η πολιτική βούληση.

Τα αυξημένα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων με τη Τουρκία καθώς και η ανέγερση εκεί ενός φράχτη μήκους 12.5 χιλιομέτρων το 2012, έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιλέγουν την πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία, που έχει κοστίσει ήδη εκατοντάδες ζωές. Παράλληλα υπάρχουν καταγγελίες σχετικά με παράνομες επιχειρήσεις απώθησης προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Έβρου.

Ενώ πλησιάζει ο χειμώνας και η απόγνωση των προσφύγων αυξάνεται, θα δούμε ακόμα περισσότερα ναυάγια και αδικοχαμένες ζωές στο Αιγαίο. Η αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας σημαίνει ότι θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν υπήρχαν ασφαλή και νόμιμα περάσματα διαθέσιμα για τους πρόσφυγες, καθώς και συντονισμένες και επαρκείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ανάμεσα τους πολλά παιδιά, είναι απάνθρωπες και εφιαλτικές ακόμα και για όσους/ες καταφέρνουν να φτάσουν στην Ελλάδα μετά από επικίνδυνα και απειλητικά για τη ζωή τους ταξίδια. Επίσης, κινδυνεύουν από τη βία της αστυνομίας και μελών ακροδεξιών ομάδων.Καλούμε τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να ανταποκριθούν άμεσα στην επείγουσα ανθρωπιστική κρίση, και να προστατεύουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ιδιαιτέρως τα παιδιά που έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως όλα τα παιδιά του κόσμου!

Να προστατεύσουμε τα παιδιά πρόσφυγες
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.