ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: H ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΦΟΝΟΥ

26ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
12:00
Δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου 2015, 14:53Εκτύπωση

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ παρουσιάζουν την Κυριακή 26 Απριλίου στις 12 πμ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά οδός 48, μετρό: Κεραμεικός)

Η ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΦΟΝΟΥ: Το συγκλονιστικό αυτό ντοκυμανταίρ που γύρισε το 2012 ο Joshua Oppenheimer, με τη βοήθεια της Christine Cynn κι ενός ανωνύμου Ινδονησίου, έχει σαν θέμα τις σφαγές των κομμουνιστών του 1965-66 στην Ινδονησία (που ξεπέρασαν το 1.000.000, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Κινέζοι μέτοικοι), προανάκρουσμα της στυγνής δικτατορίας του Σουχάρτο. Το έργο βασίζεται σε μία σειρά από συνεντεύξεις επιζώντων εκτελεστών από τη Βόρειο Σουμάτρα, από τους οποίους ο σκηνοθέτης ζητάει όχι μόνο μιαν αφήγηση, μέσω της οποίας αναπλάθονται σε πρώτο επίπεδο τα ανατριχιαστικά γεγονότα της εποχής, αλλά και μια εξονυχιστική αναπαράσταση, υποβάλλοντάς τους έτσι σε κάποιου είδους ψυχολογικό και ηθικό μαρτύριο. Η ταινία εντυπωσίασε τους κριτικούς και απέσπασε πολλά βραβεία το 2013· ο σκηνοθέτης ζήτησε δημοσίως από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία να αναγνωρίσουν τον ρόλο τους και να αναλάβουν τη «συλλογική ευθύνη» για τα βασανιστήρια και τη σφαγή.

Κυριακή 26 Απριλίου, 12 π.μ. (παρουσιάζουν η ΤΖΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ και ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΒΒΑΤΗΣ)

Ντοκυμανταίρ, Νορβηγία/ Δανία/ Ηνωμένο Βασίλειο, 2012. Σκηνοθεσία: Joshua Oppenheimer & Christine Cynn· Φωτογραφία: Carlos Arango de Montis, Lars Skree, Niels Pagh Andersen· Μοντάζ: Janus Billeskov Jansen, Mariko Montpetit, Charlotte Munch Bengtsen, Ariadna Fatjó-Vilas Mestre · Μουσική: Elin Øyen Vister· Παραγωγή: Signe Byrge Sørensen. Έγχρωμο, 165΄.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.