ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Δημοσιεύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, 14:41Εκτύπωση

ΙΣΡΑΗΛ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Απελευθερώθηκε στις 9 Αυγούστου 2010 ο Mordechai Vanunu, 56χρονος, ισραηλινός κρατούμενος συνείδησης, ο οποίος κρατούνταν στην απομόνωση πάνω από πέντε βδομάδες, ενώ από τα 18 χρόνια φυλάκισης στα οποία είχε καταδικαστεί, τα 11 τα είχε περάσει στην απομόνωση. Ο Mordechai Vanunu καταδικάστηκε το 1986 με την κατηγορία πως έδωσε σε βρετανική εφημερίδα πληροφορίες για την αποθήκη πυρηνικών του Ισραήλ. Η Διεθνής Αμνηστία είχε εκφράσει επανειλημμένως ανησυχίες για της συνθήκες κράτησής τους και για την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης. Ο Mordechai απελευθερώθηκε δύο εβδομάδες νωρίτερα από την προγραμματισμένη αποφυλάκισή του. Ευχαρίστησε τη Διεθνής Αμνηστία και τους ακτιβιστές της για τη συμπαράστασή τους και ζήτησε να συνεχίσουμε τη δράση μας, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί που του έχουν τεθεί από τις αρχές.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Ο Yevgeny Yakovenko, που αρνείται να κρατήσει όπλο εξαιτίας των πασιφιστικών πιστεύω του, έλαβε αμνηστία από ένα σώμα δικαστών στην πόλη Gomel της νοτιο – ανατολικής Λευκορωσίας στις 23 Ιουλίου. Ο Yevgeny ζητούσε συνεχώς να του επιτραπεί να υπηρετήσει με εναλλακτική θητεία. Η απελευθέρωση του Yevgeny Yakovenko ακολούθησε μετά την απελευθέρωση δύο ακόμη αντιρρησιών συνείδησης, του Ivan Mikhailau και του Dzmitry Smyk, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι τον Μάιο. Το Σύνταγμα της Λευκορωσίας επιτρέπει να προσδιοριστεί δια νόμου η πιθανότητα της εξαίρεσης από τη στρατιωτική θητεία και της αντικατάστασής της από εναλλακτική θητεία. Παρόλα αυτά, δεν έχει περάσει ακόμη ο νόμος για την εναλλακτική στρατιωτική θητεία με αποτέλεσμα να διώκονται ακόμη πολλοί νέοι άντρες που δεν θέλουν να υπηρετήσουν στο στρατό.

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Η Διεθνής Αμνηστία καλωσόρισε την κίνηση του τουρκικού κοινοβουλίου, στις 23 Ιουλίου, να σταματήσουν οι διώξεις ανηλίκων, με βάση το νόμο κατά της τρομοκρατίας, επειδή έλαβαν μέρος σε διαδηλώσεις. Αυτό σημαίνει πως θα διαγραφούν οι καταδίκες όλων των ανηλίκων που είχαν καταδικαστεί σύμφωνα με το νόμο κατά της τρομοκρατίας. Χιλιάδες παιδιά στην Τουρκία, κάποια από αυτά μικρότερα από 12 ετών, είχαν διωχθεί σύμφωνα με το νόμο κατά της τρομοκρατίας, μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, οι οποίες θεωρήθηκαν από την κυβέρνηση πως υποστήριζαν τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι διαμαρτυρίες αυτές συνήθως αφορούσαν θέματα τα οποία απασχολούν την κουρδική κοινότητα και συχνά κατέληγαν σε διαπληκτισμούς με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο καινούργιος νόμος δεν αλλάζει τίποτα για τις διώξεις των ενήλικων διαδηλωτών επιτρέποντας έτσι να συνεχιστούν οι άδικες δίκες διαμαρτυρόμενων από 18 και πάνω. Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει στις τουρκικές αρχές την υποχρέωσή τους να σέβονται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Η Αργεντινή έγινε, την Πέμπτη 15 Ιουλίου, η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ του ιδίου φύλου. Η Γερουσία της Αργεντινής πέρασε το νόμο – ο οποίος ανοίγει το δρόμο στα ζευγάρια του ιδίου φύλου και στην υιοθεσία – με 33 ψήφους έναντι 27 και τρεις αποχές, μετά από μία 14ωρη συζήτηση. Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από την Πρόεδρο της χώρας Cristina Kirchner. Η έγκριση του νόμου ήρθε ως αποτέλεσμα της επίμονης προσπάθειας και της εκστρατείας του κινήματος των ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Τρανσέξουαλ) στην Αργεντινή από το 2005. Ο γάμος μεταξύ του ιδίου φύλου είναι νόμιμος στην πόλη του Μεξικού, ενώ τα κοινωνικά κινήματα των ΛΟΑΤ είναι νόμιμα στο Μεξικό, την Ουρουγουάη και μερικές πολιτείες της Βραζιλίας. Τον περασμένο Δεκέμβρη ένα ομόφυλο ζευγάρι κατάφερε για πρώτη φορά να ανταλλάξει γαμήλιους όρκους στην επαρχία Tierra del Fuego της νότιας Αργεντινής. Μέχρι τώρα έχουν τελεστεί εννέα γάμοι ομοφυλοφίλων στην Αργεντινή. Κάθε υπόθεση βασίστηκε σε προσωπικές ερμηνείες του ήδη υπάρχοντος νόμου από δικαστές και τοπικές αρχές.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΕΔΟΥΙΝΩΝ

Η Διεθνής Αμνηστία καλωσόρισε την απελευθέρωση του Αιγύπτιου Βεδουίνου blogger και ακτιβιστή, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση, χωρίς δίκη, για τρία χρόνια περίπου, επειδή συμμετείχε σε διαμαρτυρίες κατά της κατεδάφισης χιλιάδων σπιτιών στην περιοχή Sinai Peninsula. Ο Musaad Abu Fagr συνελήφθη στις 26 Δεκεμβρίου 2007 μετά από διαδηλώσεις που είχαν διοργανωθεί από το κίνημα για τα δικαιώματα των Βεδουίνων Wedna Na'ish (Θέλουμε να Ζήσουμε), του οποίου ήταν συνιδρυτής. Κατηγορήθηκε για «παρακίνηση άλλων σε διαμαρτυρία», «αντίσταση κατά των αρχών» και «επίθεση σε όργανα της τάξης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους». Όσο ο Musaad Suliman Hassan Hussein βρισκόταν στη φυλακή, οι αρχές αρνήθηκαν να του παρέχουν ιατρική περίθαλψη, ενώ ποτέ δεν πέρασε από δίκη. Ο Musaad Suliman απελευθερώθηκε στις 13 Ιουλίου 2010. Μετά την απελευθέρωσή του ο ίδιος δήλωσε: «Η υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας είναι ένας από τους λόγους που τελικά απελευθερώθηκα. Τα μηνύματα που λάμβανα από εσάς ήταν μεγάλη ανακούφιση για εμένα».

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ

Το Υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προσφύγων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας, στις 12 Ιουλίου, πως εργάζονται για την ανάπτυξη μίας εθνικής στρατηγικής για την βελτίωση της κατάστασης των επιζώντων του πολέμου, θυμάτων σεξουαλικής βίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Η στρατηγική αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό (UNFPA). Ο Υπουργός δήλωσε πως σκοπός της στρατηγικής θα είναι η βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των επιζώντων, η μείωση του κοινωνικού «στίγματος» και η διασφάλιση της πρόσβασής στην υγειονομική περίθαλψη. Η βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στη δικαιοσύνη θεωρείται, επίσης, κομμάτι της στρατηγικής. Επιπλέον, το Υπουργείο ολοκληρώνει έναν καινούργιο νόμο για τα Θύματα των Βασανιστηρίων και για τα Θύματα του Πολέμου, ώστε να διασφαλίσει την πλήρη νομική προστασία των επιζώντων.

ΗΠΑ: ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3000 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΓΓΕΛΘΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Στις 28 Ιουνίου 2010, το Εφετείο των ΗΠΑ έστειλε την υπόθεση του κρατούμενου του Γουαντάναμο, Belkacem Bensavah για επανεξέταση και περαιτέρω απόφαση στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Πολιτείας της Κολούμπια, απορρίπτοντας την απόφαση που εκείνο είχε πάρει ενάμιση χρόνο πριν. Ο Belkacem Bensavah, βρίσκεται υπό αμερικανική κράτηση, χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να δικαστεί, για περισσότερα από οκτώμισι χρόνια. Η υπόθεσή του δείχνει πως οι ΗΠΑ έχουν καταπατήσει και εξακολουθούν να καταπατούν αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η Διεθνής Αμνηστία έχει κάνει από καιρό έκκληση στις ΗΠΑ να απελευθερώσουν άμεσα κάθε κρατούμενο στο Γουαντάναμο, ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί και δεν έχει περάσει από δίκη σε ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για μια δίκαιη δίκη. Ο Belkacem Bensavah συνελήφθη μαζί με πέντε άλλους άνδρες σε έδαφος συμμαχικής χώρας των ΗΠΑ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι αρχές της χώρας παρέδωσαν τους έξι άνδρες στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2002, παρά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, σύμφωνα με την οποία δεν συνέτρεχε κανένας λόγος κράτησής τους και παρά την απόφαση του Επιμελητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ενάντια στην απομάκρυνσή τους από την χώρα. Σχεδόν επτά χρόνια αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου 2008, ο Δικαστής Richard, διέταξε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απελευθερώσει πέντε από τους έξι, όλους εκτός από τον Belkacem Bensavah. Το 2010, όμως, το Εφετείο κατέληξε πως τα στοιχεία πάνω στα οποία είχε στηρίξει ο Δικαστής Leon την εμπλοκή του Belkacem Bensavah με την Αλ-Κάιντα, ήταν ανεπαρκή για να αποδείξουν πως ήταν «μέρος» της οργάνωσης. Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την άμεση απελευθέρωση του, εκτός κι αν απαγγελθούν άμεσα αναγνωρισμένα ποινικά αδικήματα στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΕΠΑΡΣΗ ΣΗΜΑΙΑΣ

Η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει την απελευθέρωση ενός Ινδονήσιου κρατούμενου συνείδησης, ο οποίος φυλακίστηκε για την συμμετοχή του σε μία ειρηνική διαμαρτυρία υψώνοντας σημαία. Ο Yusak Pakage, 31 χρόνων, απελευθερώθηκε στις 7 Ιουλίου από τις φυλακές του Doyo Baru, στην επαρχία της Παπούα. Είχε καταδικαστεί σε δεκαετή φυλάκιση επειδή ύψωσε τη σημαία με το πρωινό άστρο, το σύμβολο της απελευθέρωσης των Παπούα. Ο Yusak εξέτισε την μισή από την 10ετή ποινή του. Κατά την απελευθέρωσή του, ευχαρίστησε την Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις εκστρατείες που έκαναν για εκείνον.

ΟΗΕ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Διεθνής Αμνηστία καλωσόρισε την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος για την δημιουργία ενός νέου Οργάνισμού του ΟΗΕ, ο οποίος θα εστιάσει στα γυναικεία θέματα. Στις 17 Ιουνίου, η Διεθνής Αμνηστία συμμετείχε στην παράδοση της έκκλησης προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την άμεση δημιουργία του νέου Οργανισμού. Το κείμενο του ψηφίσματος συμφωνήθηκε την 1η Ιουλίου μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτή η συμφωνία ήρθε μετά από μία εκτεταμένη, έντονη διαφωνία γύρω από την σύνθεση του νέου εκτελεστικού συμβουλίου για τον Οργανισμό. Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ευχαριστημένοι με το κείμενο του ψηφίσματος και αισιόδοξοι πως η νέα αυτή οντότητα θα ενισχύσει οπωσδήποτε τη δουλειά του ΟΗΕ για τα γυναικεία θέματα και θα υποστηρίξει περισσότερο αποτελεσματικά το υπόλοιπο σύστημα του ΟΗΕ και των κυβερνήσεων για την καλύτερη προστασία και την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις γυναίκες.

ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ: ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΕΤΑΙ

Σε συνέχεια της δικαστικής απόφασης της 26ης Μαΐου για την απελευθέρωση του Mohammed al-Odaini, από την Υεμένη, η Διοίκηση των ΗΠΑ αποφάσισε να τον επαναπατρίσει στη χώρα του. Δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα επιστρέψει. Ο δικηγόρος του Mohammed, όμως, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα για τους ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας: «Αφότου ο δικαστής Κένεντυ αποφάνθηκε υπέρ του, δεν ήταν με κανένα τρόπο σαφές αν πράγματι η κυβέρνηση θα τον απελευθέρωνε, πότε θα τον απελευθέρωνε ή που θα τον έστελναν. Ο αγώνας μας ήταν σκληρός. Αλλά με την βοήθεια της Διεθνούς Αμνηστίας καταφέραμε να πείσουμε την κυβέρνηση να επιστρέψει ο Mohammed al-Odaini στην Υεμένη και να βρεθεί πάλι μαζί με την οικογένειά του. Μόνο μέσω ευρείας δημόσιας υποστήριξης, την οποία μπορεί να πετύχει η Διεθνής Αμνηστία, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ένα τέτοιο χαρούμενο τέλος στην υπόθεση. Δεν έχω λόγια για να σας ευχαριστήσω». Περίπου το 50% απ’ όσους παραμένουν σε κράτηση στο Γουαντάναμο είναι υεμενικής καταγωγής.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.