OLGA MALTSEVA/AFP via Getty Images

ΡΩΣΙΑ: ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ, Ο ALEKSEI NAVALNY ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΡΙΕΣ/ΑΤΕΣ ΤΟΥ ΖΟΥΝ ΜΙΑ «ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΟΛΑΣΗ»

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2022, 11:25Εκτύπωση

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, οι ρωσικές αρχές έχουν εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία καταστολής και αντιποίνων εναντίον του αδίκως φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Aleksei Navalny και των υποστηρικτριών/ών του, καταστρέφοντας κάθε απομεινάρι των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία για την πρώτη επέτειο από τη σύλληψη του πολιτικού.

 

Στο έτος που μεσολάβησε από τη σύλληψη του Aleksei Navalny σε αεροδρόμιο της Μόσχας, ο πολιτικός, οι υποστηρίκτριες/ικτές του και οι ρωσικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν υποστεί ανελέητη επίθεση καταστολής.

 

«Δεκάδες συνεργάτριες/άτες και υποστηρίκτριες/ικτές του Navalny αντιμετωπίζουν διώξεις με ψεύτικες κατηγορίες, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός από αυτούς βρίσκεται ήδη στη φυλακή. Στο μεταξύ, οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει τις οργανώσεις του ως “εξτρεμιστικές” και έχουν μπλοκάρει τις ιστοσελίδες τους», δήλωσε η Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Ορισμένοι από τις/τους συνεργάτριες/άτες του Aleksei Navalny μπόρεσαν να διαφύγουν από τη χώρα, όμως τώρα φοβούνται ότι οι συγγενείς τους στη Ρωσία θα έχουν την ίδια τύχη αδικαιολόγητης δίωξης και φυλάκισης. Στην επέτειο της κράτησής του, ο Navalny και οι πολιτικές/οί ακτιβίστριες/ιστές που συνδέονται μαζί του βρίσκονται σε μια κόλαση».

Στις 2 Φεβρουαρίου 2021, δικαστήριο της Μόσχας αντικατέστησε την ποινή μη φυλάκισης του Navalny με ποινή φυλάκισης δύο ετών και οχτώ μηνών, η οποία αργότερα μειώθηκε κατά δύο μήνες. Αμέσως μετά, οι ρωσικές αρχές άρχισαν να διαλύουν το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς και το Ίδρυμα Προστασίας των Δικαιωμάτων των Πολιτών, τα οποία ίδρυσε ο Navalny, και έκλεισαν τα γραφεία του. Στις 9 Ιουνίου 2021, οι δύο οργανώσεις χαρακτηρίστηκαν επίσημα ως «εξτρεμιστικές» και απαγορεύτηκαν αυθαίρετα.

Οι δραστηριότητες των δύο οργανώσεων έχουν έκτοτε ποινικοποιηθεί. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, οι αρχές άνοιξαν ποινική υπόθεση κατά του Navalny και των συνεργατριών/ών του με την κατασκευασμένη κατηγορία περί δημιουργίας «εξτρεμιστικής ένωσης». Στις 9 Νοεμβρίου, η Lilia Chanysheva, πρώην συντονίστρια των γραφείων του Navalny στην Ουφά, τέθηκε υπό κράτηση.

Δεκάδες μέλη της ομάδας του Navalny και περιφερειακές/οί συντονίστριες/ιστές του ευρύτερου πολιτικού του κινήματος έχουν πλέον εγκαταλείψει τη Ρωσία φοβούμενες/οι πολιτική δίωξη. Ο Yuri Zhdanov, πατέρας του  Ivan Zhdanov, διευθυντή του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς, συνελήφθη με ψευδείς κατηγορίες για «πλαστογραφία» και «απάτη μεγάλης κλίμακας» τον Μάρτιο του 2021.

Ο Aleksei Navalny αντιμετωπίζει περαιτέρω ψευδείς κατηγορίες και έως και 15 επιπλέον χρόνια φυλάκισης πέραν της τρέχουσας ποινής του. Κατηγορείται για «ασέβεια προς το δικαστήριο», «απάτη σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα» και «ξέπλυμα χρήματος» σε σχέση με την υποτιθέμενη υπεξαίρεση δωρεών προς τις ΜΚΟ του. Κατηγορείται επίσης για τη δημιουργία οργάνωσης που «προσβάλλει την προσωπικότητα και τα δικαιώματα των πολιτών».

«Οι ανάλγητες ενέργειες του Κρεμλίνου, το οποίο παραμένει αποφασισμένο να φιμώσει και να συκοφαντήσει τον Aleksei Navalny και τις/τους υποστηρίκτριες/ικτές του, πρέπει να σταματήσουν τώρα».

Περισσότεροι από 360.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει την έκκληση που έχει δημιουργήσει η Διεθνής Αμνηστία και η οποία καλεί τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων τον Aleksei Navalny.

 

«Καλούμε τις/τους παγκόσμιες/ους ηγέτιδες/ες, τους διεθνείς οργανισμούς και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να προσθέσουν τη φωνή τους όχι μόνο στην έκκληση για την άμεση απελευθέρωση του Aleksei Navalny, αλλά και για τον τερματισμό των βάναυσων αντιποίνων κατά των υποστηρικτριών/ικτών του. Ο λαός της Ρωσίας δεν πρέπει να υποφέρει από την ανελέητη καταστολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων του. Οι φωνές τους αξίζει να ακούγονται τους χωρίς το φόβο των αντιποίνων».

Ιστορικό

Ο Aleksei Navalny, δυναμικός επικριτής του Κρεμλίνου, συγγραφέας πρωτοποριακών ερευνών για τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο στη Ρωσία και ιδρυτής πολλών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, συνελήφθη αυθαίρετα στις 17 Ιανουαρίου 2021 στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας κατά την άφιξή του από το Βερολίνο, όπου ανέρρωνε μετά τη δηλητηρίασή του στη Σιβηρία τον Αύγουστο του 2020.

Τέθηκε υπό προφυλάκιση επειδή φερόταν να μην εμφανίζεται τακτικά αυτοπροσώπως στον επιτηρητή του, ενώ ανέρρωνε από την παρ' ολίγον θανατηφόρα δηλητηρίασή του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η καταδίκη του Aleksei Navalny το 2014 και η επακόλουθη ποινή φυλάκισης ήταν «αυθαίρετη και προδήλως παράλογη».

Στις 14 Ιανουαρίου 2022, ο Leonid Volkov και ο  Ivan Zhdanov, δύο συνεργάτες του Navalny, προστέθηκαν σε κατάλογο «εξτρεμιστών» από τη ρωσική οικονομική ρυθμιστική αρχή. Τα περιουσιακά τους στοιχεία στη Ρωσία έχουν πλέον μπλοκαριστεί.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.