Ε.Ε.: ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021, 14:11Εκτύπωση

Σε απάντηση σε νέα έρευνα της Lighthouse Report που σχολιάζει το πώς οι αρχές σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν βίαια συγκεντρώσει μετανάστες/τριες και αιτούντες/σες άσυλο και με συνοπτικές διαδικασίες τους έχουν επιστρέψει σε χώρες εκτός των συνόρων της Ε.Ε., ή Jelena Sesar, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Βαλκάνια, δήλωσε:

«Πρόκειται για τις νεότερες ενδείξεις ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις και η βία εναντίον των αιτούντων/ουσών άσυλο και των μεταναστών/τριών αποτελούν κοινό τόπο στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Κροατίας, τα άτομα που αναζητούν ασφάλεια και προστασία έρχονται αντιμέτωπα με συρματοπλέγματα και ένοπλους συνοριοφύλακες.

Η αναφορά του Lighthouse Report περιλαμβάνει ανησυχητικές εικόνες μασκοφόρων αστυνομικών και συνοριοφυλάκων να χτυπούν μετανάστες/τριες και αιτούντες/σες άσυλο με κοντάρια καθώς τους διώχνουν από την Κροατία, παραβιάζοντας εξόφθαλμα το δίκαιο της Ε.Ε.. Παρ’ όλα αυτά, η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν δικής της αποδοχής, χρησιμοποιήθηκε από τις κροατικές αρχές για την αγορά αστυνομικού εξοπλισμού, ακόμη και για την πληρωμή των μισθών των συνοριοφυλάκων, καθιστώντας την Ε.Ε. συνένοχη σε αυτές τις παραβιάσεις.

Jelena Sesar, ερευνήτρια Διεθνούς Αμνηστίας για τα Βαλκάνια

«Ενώ από τα ρούχα των συνοριοφυλάκων έλειπαν εντελώς τα  διακριτικά, είναι ξεκάθαρο ότι οι στολές, τα όπλα και ο εξοπλισμός είναι πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από το ειδικό σώμα της Κροατικής Αστυνομίας, που είναι γνωστή για τη διενέργεια βίαιων επαναπροωθήσεων εδώ και πολλά χρόνια».

Αξιωματικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η επίτροπος Y. Johansson, δήλωσαν ότι έμειναν έκπληκτοι/ες από την τόσο απάνθρωπη μεταχείριση των ανθρώπων στα ευρωπαϊκά σύνορα. Παρ’ όλα αυτά φέτος το καλοκαίρι επέτρεψαν στην Κροατία να δημιουργήσει έναν ανούσιο μηχανισμό παρακολούθησης, ο οποίος δεν εγγυάτο ότι οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις θα οδηγούνταν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτούσαν.

Η Ελλάδα πρόσφατα απέρριψε την ιδέα της δημιουργίας ενός μηχανισμού παρακολούθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρότι η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει επαναπροωθήσεις και βία εναντίον προσφύγων και μεταναστών/τριών, δείχνοντας έτσι πως τέτοιες παραβιάσεις συνιστούν την de facto συνοριακή πολιτική της Ελλάδας.

 

Είναι ανησυχητικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να εθελοτυφλεί ενώπιον της εξωφρενικής παραβίασης του δικαίου της Ε.Ε., και μάλιστα συνεχίζει να χρηματοδοτεί αστυνομικές και συνοριακές επιχειρήσεις σε ορισμένες από αυτές τις χώρες. Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε στην Κροατία επιδότηση έκτακτης ανάγκης, ύψους 14 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι αξιωματικοί της Ε.Ε. εξέφραζαν τον φόβο τους για την απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών/ριών. Αυτές οι επαναπροωθήσεις και η χρηματοδότηση που τις διευκολύνει πρέπει να τελειώσουν τώρα», δήλωσε η Jelena Sesar.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.