ΑΛΓΕΡΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ/ΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, 09:10Εκτύπωση

Οι αλγερινές αρχές καταφεύγουν όλο και περισσότερο σε γενικόλογες κατηγορίες περί τρομοκρατίας με σκοπό τη δίωξη δημοσιογράφων, υπερασπιστών/ριών ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικών ακτιβιστών/ριών και την ποινικοποίηση δύο πολιτικών οργανώσεων διά του χαρακτηρισμού τους ως «τρομοκρατικών» σε νέο κύμα καταστολής της διαφωνίας, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Τον Ιούνιο, οι αρχές τροποποίησαν τον ορισμό της «τρομοκρατίας» για να επιτρέψουν τη δίωξη ειρηνικών ακτιβιστών/ριών και κριτικών φωνών. Οι δημοσιογράφοι Hassan Bouras και Mohamed Mouloudj είναι οι τελευταίοι που υπέστησαν αυτή την ανησυχητική νέα τάση. Και οι δύο αντιμετωπίζουν πιθανή δίωξη για τις διαδικτυακές τους δημοσιεύσεις που ασκούν κριτική στις αρχές και για την ένταξή τους σε δύο οργανώσεις, τη μη εγγεγραμμένη πολιτική αντιπολιτευτική ομάδα, Rachad, και την ομάδα Κίνημα για την Αυτοδιάθεση της Καβυλίας. Έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου που προβλέπει τη θανατική ποινή και ορίζει αόριστα την τρομοκρατία ως κάθε πράξη «κατά της κρατικής ασφάλειας, της ακεραιότητας του εδάφους, της σταθερότητας και της ομαλής λειτουργίας των κρατικών θεσμών».

Οι αρχές της Αλγερίας κλιμακώνουν τις δράσεις τους για τη φίμωση της ειρηνικής διαφωνίας χρησιμοποιώντας κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία με σκοπό να δαιμονοποιήσουν και να απονομιμοποιήσουν ειρηνικούς/ές ακτιβιστές/ίστριες και δημοσιογράφους.

«Αυτό είναι απλώς ένα προπέτασμα καπνού για να κρύψει την πικρή καταστολή του ακτιβισμού», δήλωσε η Amna Guellali, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αλγερινές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον Hassan Bouras και τον Mohamed Mouloudj και να αποσύρουν αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον τους. Είναι αποτρόπαιο να βλέπουμε όσους/ες επιδιώκουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης να διώκονται με αυτόν τον συστηματικό τρόπο».

Τον Μάιο, το Αλγερινό Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτήρισε τις δύο οργανώσεις «τρομοκρατικές» οντότητες. Έκτοτε, δεκάδες άτομα έχουν συλληφθεί και έχουν διωχθεί βάσει κατηγοριών περί τρομοκρατίας για φερόμενους δεσμούς τους με τις δύο οργανώσεις. Στα άτομα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι υπερασπιστές/ίστριες ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι Kaddour Chouicha, Said Boudour και Djamila Loukil, καθώς και 12 άλλοι/ες ακτιβιστές/ίστριες της κοινωνίας των πολιτών.

Τον Ιούνιο, οι αρχές διεύρυναν τον ορισμό της τρομοκρατίας στον Ποινικό Κώδικα για να συμπεριλάβουν «την απόπειρα απόκτησης εξουσίας ή την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης με αντισυνταγματικά μέσα».

Στις 6 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία συνέλαβε τον Hassan Bouras στην πόλη Ελ Μπαγιάντ, δυτικά της Αλγερίας, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Mohamed Mouloudj συνελήφθη στο Αλγέρι. Η αστυνομία κατέσχεσε τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους. Ανακριτές από το δικαστήριο Sidi M'hamed διέταξαν την προσωρινή κράτησή τους στις 12 και 14 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, εν αναμονή της έρευνας για κατηγορίες που περιλαμβάνουν «διάδοση ψευδών ειδήσεων», «υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας» και διάπραξη «τρομοκρατικής ενέργειας», κατηγορία που επιφέρει θανατική ποινή εάν αποδειχτεί.

Στο Αλγέρι, δικαστής επιφορτισμένος με τη δίωξη ηλεκτρονικών εγκλημάτων ανέκρινε τον Bouras για τους φερόμενους δεσμούς του με τη Rachad και εξέτασε το προφίλ του στο facebook. Η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε επίσης αρκετές από τις αναρτήσεις του στο facebook που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και δεν βρήκε τίποτα που να υποκινεί βία ή μίσος. Αντίθετα, ο Bouras χρησιμοποίησε ως επί το πλείστον το facebook για να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλγερία, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης οξυγόνου λόγω της αύξησης των κρουσμάτων covid-19 και της δολοφονίας του ακτιβιστή Djamel Bensmail στις 11 Αυγούστου, ο οποίος λιντσαρίστηκε από όχλο κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Καβυλία.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του, αστυνομικοί συνέλαβαν τον Mohamed Mouloudj μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας «Liberté», όπου εργάζεται στο Αλγέρι. Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν στο τμήμα χωροφυλακής στην ανατολική πόλη Τίζι Ουζού και τον κράτησαν προφυλακισμένο για δύο ημέρες. Στη συνέχεια, η χωροφυλακή τον παρουσίασε ενώπιον του δικαστηρίου Sidi M’hamed στο Αλγέρι, όπου ένας δικαστής διέταξε την προφυλάκισή του αφού εξέτασε το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον κατηγόρησαν για φερόμενους δεσμούς με το Κίνημα για την Αυτοδιάθεση της Καβυλίας και τον πρόεδρό της Ferhat Mehenni, από τον οποίο είχει ζητήσει συνέντευξη τον Ιανουάριο του 2021, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε.

Η Διεθνής Αμνηστία επανεξέτασε τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις του Mouloudj και διαπίστωσε ότι ήταν σχόλια για τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή της Καβυλίας.

Δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι είτε ο Hassan Bouras είτε ο Mohamed Mouloudj έχουν κάνει κάτι κακό εκτός από το να ασκήσουν το δικαίωμά τους να εκφράζονται ελεύθερα. Είναι σαφές ότι οι αρχές καταφεύγουν ανερυθρίαστα στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία ως τακτική για να φιμώσουν τη διαφωνία.

Amna Guellali

Και οι δύο δημοσιογράφοι περιμένουν τώρα τις δίκες τους. Ο Bouras κρατείται στις φυλακές της Κολέας, κοντά στο Αλγέρι, αλλά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την οικογένειά του. Ο Mouloudj κρατείται στις φυλακές El Harrach στο Αλγέρι.

Ιστορικό

Ο Hassan Bouras είναι δημοσιογράφος, πολιτικός ακτιβιστής και μέλος της Αλγερικής Ένωσης για την Προάσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που έχει καταγγείλει τη διαφθορά της κυβέρνησης στην πόλη του, το Ελ Μπαγιάντ. Τον Νοέμβριο του 2016 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους, η οποία μειώθηκε σε έξι μήνες κατόπιν έφεσης, για καταγγελία δωροδοκίας αξιωματικών ασφαλείας, και πέρασε τρεις μήνες στη φυλακή.

Ο Mohamed Mouloudj είναι δημοσιογράφος που προσχώρησε στην εθνική εφημερίδα «Liberté», μία από τις ελάχιστες ανεξάρτητες εφημερίδες στην Αλγερία, το 2012. Είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος της «Liberté» που συλλαμβάνεται με αβάσιμες κατηγορίες, από όταν ο Rabah Kareche συνελήφθη τον Απρίλιο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους τον Αύγουστο (εκ των οποίων οι τέσσερις μήνες έχουν ανασταλεί), για άρθρα που δημοσίευσε σχετικά με μια διαμαρτυρία των Τουαρέγκ στο Ταμανρασέτ, στη νότια Αλγερία.

Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.