ΧΙΛΗ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ Ο ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ Ο ΝΥΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΑΜΠΙΝΙΕΡΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου 2021, 17:05Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε ένα νέο βίντεο σήμερα που καλεί την Εθνική Εισαγγελία της Χιλής να διερευνήσει την ανώτατη διοίκηση των καραμπινιέρων, και συγκεκριμένα τον πρώην και τον νυν γενικό διευθυντή, για εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο κοινωνικής αναταραχής που ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2019.

Ενόψει: του επικείμενου κλεισίματος της έρευνας για τις επιθέσεις που άφησαν τον Gustavo Gatica μόνιμα τυφλό, το οποίο έχει οριστεί για τις 30 Ιουλίου· της επανεξέτασης των προληπτικών μέτρων κατά του καραμπινιέρου που αναγνωρίστηκε ως ο άνθρωπος ο οποίος εκτόξευσε το δακρυγόνο που τύφλωσε τη Fabiola Campillai· και το αίτημα της εισαγγελίας να παραταθεί  η προθεσμία για την έρευνα, η οποία θα είναι στις 28 Ιουλίου· η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι οι έρευνες επί της πλήρους αλυσίδας διοίκησης είναι τόσο απαραίτητες όσο και επείγουσες.

Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι, έπειτα από περισσότερους από 20 μήνες, μόνο μικρά βήματα στην έρευνα των στρατηγικών διοικητών των καραμπινιέρων έχουν γίνει, και κανένα αναφορικά με μεμονωμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο πρώην γενικός διευθυντής και ο τότε διευθυντής Τάξης και Ασφάλειας, που τώρα είναι ο γενικός διευθυντής, θα μπορούσαν να έχουν συναινέσει στην εκτέλεση πράξεων βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης εναντίον διαδηλωτών/ριών, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων τόσο σοβαρών όπως αυτή του Gustavo Gatica ή της Fabiola Campillai.

Clara del Campo, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Αμερική

 

Η Clara del Campo δήλωσε επίσης πως το γεγονός ότι ένα άτομο διερευνάται για την εικαζόμενη ευθύνη του στη διάπραξη ενός εγκλήματος δεν ακυρώνει το τεκμήριο αθωότητας που απολαμβάνουν όλοι/ες.

«Η καθυστέρηση στην έρευνα γύρω από τους διοικητές είναι ακόμη πιο ανησυχητική σε ένα πλαίσιο όπου η κοινωνική διαμαρτυρία στη Χιλή διαρκεί και συνεχίζει να καταστέλλεται από την αστυνομική βία. Οι μέθοδοι και τα όπλα έχουν αλλάξει, αλλά η πρόθεση πρόκλησης βλάβης εναντίον διαδηλωτών/ριών παραμένει. Μέχρι να υπάρξει λογοδοσία από την ανώτατη διοίκηση, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ατιμωρησία τροφοδοτεί την επανάληψη».

Τον Οκτώβριο του 2020, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την εμπεριστατωμένη έκθεση Βλέμμα στη Χιλή: Αστυνομική βία και διοικητικές ευθύνες κατά την περίοδο της κοινωνικής αναταραχής, στην οποία ανέλυε τις ενέργειες καραμπινιέρων αξιωματικών μεταξύ 18 Οκτωβρίου και 30 Νοεμβρίου 2019. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων παραβιάσεων του δικαιώματος στην προσωπικής ακεραιότητας, επειδή οι στρατηγικοί διοικητές δεν έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τις αποτρέψουν να συμβούν. Στην εν λόγω έκθεση, η οργάνωση προειδοποιεί ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτά που αναλύονται στην αναφορά, δεν είναι μόνο απαραίτητο να κριθούν όλοι οι υπεύθυνοι, μέχρι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά και να μεταρρυθμιστεί ουσιαστικά ολόκληρος ο θεσμός των καραμπινιέρων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.