ΥΕΜΕΝΗ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΗ HODEIDAH

Δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018, 13:14Εκτύπωση
  • Η περιοχή γύρω από το δημόσιο νοσοκομείο al-Thawra βρίσκεται υπό συνεχή επίθεση
  • Ένα μέλος του ιατρικού προσωπικού περιγράφει ότι εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του προσωπικού φεύγουν τρομοκρατημένα

Εκατοντάδες μέλη του ιατρικού προσωπικού και ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης μιας υποσιτισμένης γυναίκας που μετέφερε την κόρη της φορώντας χειρουργική ρόμπα και ενός άντρα που εξακολουθούσε να έχει καθετήρα, έφυγαν τρομοκρατημένοι/ες καθώς την Κυριακή, μια σειρά από μεγάλες εκρήξεις ταρακούνησε ένα νοσοκομείο στην κεντρική Hodeidah, είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στην Διεθνή Αμνηστία.

Λίγο πριν το μεσημέρι στις 11 Νοεμβρίου, μια επίθεση που διεξήχθη, σύμφωνα με αναφορές, από τον Συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έγινε πολύ κοντά στο νοσοκομείο al-Thawra - τη μεγαλύτερη δημόσια ιατρική μονάδα της Hodeidah.

Το Σαουδαραβικό μέσο μαζικής ενημέρωσης Al Arabiya ανέφερε ότι πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα του Συνασπισμού στοχοποίησαν θέσεις που βρίσκονται οι ένοπλοι μαχητές του Huthi στις 11 Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών γύρω από το Πανεπιστήμιο, το νοσοκομείο al-Thawra και το νοσοκομείο «22 Μαΐου».

Ένα μέλος του ιατρικού προσωπικού που βρισκόταν στο νοσοκομείο του Al-Thawra εκείνη τη στιγμή, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του προσωπικού, προσπαθούσαν να αποφύγουν έναν καταιγισμό από θραύσματα, καθώς έφευγαν πανικόβλητοι/ες.

«Σε ένοπλες συγκρούσεις, τα νοσοκομεία υποτίθεται ότι είναι τόποι καταφυγίου. Όμως, καθώς η μάχη για τον έλεγχο της πόλης Hodeidah εντείνεται, και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι προτίθενται να καταπατήσουν τους νόμους του πολέμου και να παραβλέψουν το προστατευόμενο καθεστώς ακόμη και των πιο ευάλωτων πολιτών», είπε ο Lynn Maalouf, Διευθυντής Έρευνας στη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επιτακτική, και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να τοποθετηθεί, πριν η μάχη για τη Hodeidah πυροδοτήσει μια πραγματική καταστροφή για τους αθώους πολίτες. Χτες οι ασθενείς του νοσοκομείου και το προσωπικό είχαν την τύχη να ξεφύγουν ζωντανοί. Αν επιτραπεί η συνέχιση της κατάστασης, δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν η τύχη τελειώσει και η Hodeidah καταλήξει σε φρίκη.»

Τα θραύσματα ακούγονταν σαν βροχή

Μιλώντας στη Διεθνή Αμνηστία λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση, ο νοσοκομειακός υπάλληλος της al-Thawra είπε ότι οι εκρήξεις άρχισαν περίπου στις 11:30 π.μ., αλλά κανείς στο εσωτερικό του πολυσύχναστου νοσοκομείου δεν φάνηκε να ταράζεται, καθώς αρχικά ακούγονταν αρκετά μακριά. Μετά από μήνες αψιμαχιών στα περίχωρα της πόλης και περιστασιακές αεροπορικές επιθέσεις από αεροσκάφη του Συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πολλοί κάτοικοι της Hodeidah έχουν εξοικειωθεί με τον ήχο μακρινών εκρήξεων.

Όμως, πολύ σύντομα, οι εκατοντάδες ασθενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο. Οι εκρήξεις έφθασαν τόσο κοντά που ταρακούνησαν το νερό μέσα σε μπουκάλια στο νοσοκομείο. Οι εκρήξεις συνοδεύονταν από τον ήχο των αντιπυραυλικών όπλων.

«Πέντε λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι, οι εκρήξεις εντατικοποιήθηκαν και ήταν πολύ πιο κοντά. Αυτή τη φορά φοβόμουν, και επειδή για πρώτη φορά άκουσα τον ήχο των αντιπυραυλικών όπλων. Έτρεξα στον χώρο υποδοχής ... Άκουσα πολλές εκρήξεις, ενώ σφαίρες ή θραύσματα χτυπούσαν τη μεταλλική στέγη της εισόδου του νοσοκομείου, και έπεφταν σαν βροχή. Μπορούσα να ακούσω τις εκρήξεις καθώς έβγαινα από το νοσοκομείο, αλλά δεν μπορούσα να εστιάσω σε αυτές. Φοβόμασταν όλοι και όλες για την ασφάλειά μας», δήλωσε μέλος του ιατρικού προσωπικού στη Διεθνή Αμνηστία.

Ο ίδιος άνθρωπος περιέγραψε πώς πανικόβλητοι άνθρωποι διέφυγαν προς την οδό Τζαμάλ έξω από το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο αλιευτικό λιμάνι και το πανεπιστήμιο στο κέντρο της πόλης και έφυγαν με τα πόδια ή με αυτοκίνητα και μικρά λεωφορεία. Η Σαουδική Αραβία και τα αεροσκάφη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΑΕ πετούσαν πάνω από το κεφάλι μας και ο καπνός προερχόταν από την Οδοντιατρική Σχολή στο πανεπιστημιακό συγκρότημα, περίπου 500 μέτρα μακριά. Είπε ότι ήταν ευρέως γνωστό ότι η σχολή ήταν γεμάτη μαχητές Huthi, τόσο μέσα στο κτίριο όσο και όσοι έτρεχαν στην οροφή.

«Είδα έναν ασθενή να μεταφέρει έναν άλλο ασθενή. Έμοιαζαν σαν να είναι μητέρα και κόρη. Η μητέρα ήταν πάρα πολύ αδυνατισμένη, υποσιτισμένη, μια τυπική μητέρα της Υεμένης ... Παρ 'όλα αυτά κατόρθωσε να μεταφέρει την κόρη της, ηλικίας 15 ή 16 ετών στην αγκαλιά της. Η κόρη της έκλαιγε. Ήξερα ότι, είτε είχε κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση, είτε προετοιμαζόταν να κάνει, καθώς φορούσε μια μπλε χειρουργική ρόμπα. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω το πώς αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή», είπε ο ιατρικός υπάλληλος.

«Είδα επίσης έναν άνθρωπο να περπατά όσο πιο γρήγορα μπορούσε, ενώ μετέφερε μια σακούλα με ίδια του τα ούρα. Εξακολουθούσε να έχει καθετήρα ενώ προσπαθούσε να διαφύγει. Αυτή η σκηνή θα μείνει μαζί μου για το υπόλοιπο της ζωής μου. Υπήρχαν πολλά παιδιά. Μερικοί γονείς μετέφεραν τα παιδιά τους. Είδα 10 ή 12 παιδιά ανάμεσα σε όσους και όσες προσπαθούσαν να φύγουν.»

Ο ιατρικός υπάλληλος είπε ότι επέστρεψε στην εργασία του γύρω στις 1μμ. Εκείνη την ώρα, οι συγκρούσεις είχαν σταματήσει σε εκείνη την περιοχή, αλλά το νοσοκομείο ήταν σχεδόν ερημωμένο.

Ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου al-Thawra δήλωσε στο Reuters ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές της μονάδας εντατικής θεραπείας, της μονάδας εγκαυμάτων και της μονάδας έκτακτης ανάγκης, παρέμειναν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ο αυτόπτης μάρτυρας της Διεθνούς Αμνηστίας το επιβεβαίωσε, λέγοντας: «Μερικοί γενναίοι γιατροί και μέλη του ιατρικού προσωπικού επέλεξαν να παραμείνουν. Ήμουν μέσα στην πλειοψηφία που επέλεξε να φύγει».

Ασθενείς του νοσοκομείου ανάμεσα στις παράπλευρες απώλειες

Μετά την επίθεση, ένας υπάλληλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην Υεμένη εξέφρασε την απογοήτευσή του μέσω Twitter για το γεγονός ότι το νοσοκομείο του Al-Thawra «εξυπηρετούσε περίπου 1.500 ανθρώπους την ημέρα [αλλά] είναι πλέον σχεδόν απρόσιτο καθώς οι επιθέσεις εξαπλώνονται». Η Διεθνής Αμνηστία μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είναι το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στο Hodeidah, το οποίο εξυπηρετεί τόσο την πόλη, όσο και τέσσερις απομακρυσμένες περιοχές. Υπάρχουν και άλλα νοσοκομεία στην πόλη, αλλά είναι ιδιωτικά, συνεπώς, εκτός από το νοσοκομείο al-Thawra, δεν υπάρχουν προσιτές εναλλακτικές λύσεις για άτομα με περιορισμένους οικονομικούς πόρους ώστε να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Ως εκ τούτου, το νοσοκομείο του Al-Thawra αποτελεί ζωτική υποδομή για τους πολίτες - συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών - στο Hodeidah και κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης, που αντιμετωπίζει υποσιτισμό εν μέσω της τρομακτικής ανθρωπιστικής κρίσης της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα, η UNICEF προειδοποίησε ότι 59 παιδιά, 25 από τα οποία βρίσκονται στην μονάδα εντατικής θεραπείας, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ενός «επικείμενου θανάτου» αν οι συγκρούσεις φθάσουν στο νοσοκομείο.

Η επίθεση στο νοσοκομείο του al-Thawra έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την επιβεβαίωση από την Διεθνή Αμνηστία ότι οι μαχητές των Huthi έθεταν σε κίνδυνο τους αμάχους με τη στρατιωτικοποίηση του νοσοκομείου στις 22 Μαΐου στα ανατολικά προάστια του Hodeidah.

Πηγές δήλωσαν στην οργάνωση ότι το νοσοκομείο «22 Μαΐου» έχει εκκενωθεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης ανέλαβαν στη συνέχεια τον έλεγχο, στις 9 Νοεμβρίου.

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που το νοσοκομείο του Al-Thawra επηρεάζεται από τη σύγκρουση. Στις 2 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, μια επίθεση λίγο έξω από το νοσοκομείο, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων ανταποκριτών/τριών που έρχονταν για να βοηθήσουν τους αμάχους που χτυπήθηκαν σε ξεχωριστή επίθεση στο κοντινό λιμάνι. Ενώ παραμένει αβέβαιο ποιος ήταν τότε υπεύθυνος για την επίθεση, η ανοιχτή έρευνα του Bellingcat υπέδειξε ότι ήταν αποτέλεσμα πυροδότησης κονιάματος από τις δυνάμεις του Συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.

Οι κάτοικοι του Hodeidah δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι μαχητές Huthi έκλεισαν και έφραξαν δύο από τους τρεις δρόμους έξω από το νοσοκομείο του Al-Thawra, δηλώνοντάς τους ότι είναι «στρατιωτικές περιοχές». Οι δορυφορικές εικόνες που εξετάστηκαν από τον οργανισμό φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Καθώς έχει απαγορευτεί στους κατοίκους να εισέλθουν, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ποια είδη όπλων ή τι εγκαταστάσεις περιέχουν αυτή τη στιγμή οι περιοχές αυτές.

«Φοβόμαστε ότι η τελευταία επίθεση κοντά στο νοσοκομείο του Al-Thawra μπορεί να οφείλεται στη συνεχή παρουσία των μαχητών Huthi και την τακτική τους να τοποθετούν μονάδες πυροβολικού σε πολιτικούς χώρους. Η τοποθέτηση στρατιωτικών δυνάμεων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές πολιτών και η πραγματοποίηση επιθέσεων από τις θέσεις αυτές θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους. Όλα τα μέρη οφείλουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν την τοποθέτηση στρατιωτικών στόχων ανάμεσα στους πολίτες. Και η χρήση αμάχων για την προστασία των μαχητών από επιθέσεις είναι απολύτως απαγορευμένη και μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Lynn Maalouf.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι πολύ σαφές ότι τα νοσοκομεία που εκτελούν τις ιατρικές λειτουργίες τους δεν πρέπει να αποτελούν ποτέ στόχο - και το al-Thawra ήταν πολύ σαφώς ένα λειτουργικό νοσοκομείο τη στιγμή της επίθεσης. Εκτός από την παραβίαση των νόμων του πολέμου, η σκόπιμη επίθεση σε ένα λειτουργικό νοσοκομείο συνιστά έγκλημα πολέμου. Όλα τα αντιμαχόμενα μέρη πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε ιατρικές εγκαταστάσεις ή κοντά σε αυτές».

Ιστορικό

Στις 9 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Υεμένης, που έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «τεράστια επίθεση» - η οποία λαμβάνει στήριξη από τον Συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ – ώστε να θέσει υπό την κυριαρχία του την λιμενική πόλη Hodeidah από την ένοπλη ομάδα Huthi που βρίσκεται στη εξουσία από το 2015.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.