ΓΑΖΑ: ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018, 11:34Εκτύπωση

Με αφορμή την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στη Γάζα όλη τη νύχτα της Δευτέρας - οι πιο σοβαρές μάχες μετά την ένοπλη σύγκρουση του 2014 - ο Saleh Higazi Αναπληρωτής Διευθυντής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στη Διεθνή Αμνηστία δήλωσε:

«Η ανησυχητική κλιμάκωση της βίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γάζα δημιουργεί φόβους ότι θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες μιας ακόμη αιματοχυσίας των πολιτών. Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, όλες οι πλευρές μιας σύγκρουσης έχουν σαφή υποχρέωση να προστατεύουν τις ζωές των αθώων πολιτών που βρίσκονται ανάμεσα στις εχθροπραξίες.

Η διεξαγωγή αεροπορικών επιθέσεων εναντίον κτιρίων, σε περιοχές με μεγάλο αριθμό πληθυσμού, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Οι ισραηλινές δυνάμεις οφείλουν να αποφεύγουν τη διεξαγωγή αδιάκριτων επιθέσεων και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν τη διαφύλαξη της ζωής των πολιτών και την πρόληψη των ζημιών σε σπίτια πολιτών, σε εγκαταστάσεις και υποδομές. Η σκόπιμη στοχοποίηση των πολιτών και η εκτεταμένη, αδικαιολόγητη καταστροφή της ιδιοκτησίας αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ έχει ιστορικό σοβαρών παραβιάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, με ατιμωρησία και επιδεικνύοντας μια συγκλονιστική αδιαφορία για τις ζωές των Παλαιστινίων.

Οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Hamas, πρέπει επίσης να σταματήσουν να ρίχνουν αδιάκριτα ρουκέτες και να εκτελούν ευθείες επιθέσεις εναντίον πολιτών και πολιτικών αντικειμένων. Πρόκειται για σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί σε μια πλήρως ανεπτυγμένη ένοπλη σύγκρουση, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, που ζουν ήδη σε τραγικές συνθήκες φτώχειας και στέρησης δικαιωμάτων. Η Γάζα βρίσκεται ήδη στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, η οποία προκλήθηκε από τον 11χρονο βάναυσο και παράνομο αποκλεισμό και τον όλεθρο που προκλήθηκε από τις τρεις προηγούμενες ένοπλες συγκρούσεις. Ακόμα μια ένοπλη σύγκρουση κινδυνεύει να επιταχύνει την πλήρη κατάρρευση της Γάζας· ενώ ο ΟΗΕ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Γάζα θα καταστεί "μη βιώσιμη" μέχρι το 2020.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να ωθήσει όλες τις πλευρές να σεβαστούν τους νόμους του πολέμου και να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες στη Γάζα και το Ισραήλ. Θα πρέπει να καταστήσουν σαφές σε όλα τα μέρη ότι οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Η λογοδοσία και η απόδοση ευθυνών παραμένει ο μόνος τρόπος να σταματήσουν να επαναλαμβάνονται τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν».

Ιστορικό

Δύο Παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που ξεκίνησαν χθες το βράδυ. Ένας Παλαιστίνιος πολίτης της Δυτικής Όχθης σκοτώθηκε στο Ισραήλ και 70 άλλοι τραυματίστηκαν εξαιτίας ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.