ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουνίου 2016, 16:04Εκτύπωση

Οι αρχές της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσαν ότι το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για Διεμφυλικά  Άτομα και οι Παρελάσεις Υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης, που ήταν προγραμματισμένα για τις 19 και 26 Ιουνίου αντίστοιχα, έχουν απαγορευτεί για λόγους ασφαλείας. 

Παρά τη σχετική απαγόρευση, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της 19ης Ιουνίου πραγματοποιήθηκε, εν μέσω ωστόσο άσκησης υπερβολικής βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, που έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού, δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσουν την παρέλαση.

Εν προκειμένω, καλούμε τις τουρκικές αρχές να: 

  • προχωρήσουν άμεσα στην άρση της απαγόρευσης του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που αναμένεται να λάβει χώρα στις 26/6 στην Κωνσταντινούπολη,
  • σεβαστούν το δικαίωμα των ατόμων ΛΟΑΤΙ να συνέρχονται ειρηνικά και να διασφαλίσουν ότι όσοι/ες το επιθυμούν θα  έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παρέλαση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας χωρίς τον φόβο της βίας και της παρενόχλησης,
  • διασφαλίσουν ότι η αστυνομία δεν θα κάνει χρήση βίας ενάντια στους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας οι οποίοι ασκούν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι
  • δηλώσεουν δημόσια ότι θα διασφαλίσουν την πραγματοποίηση των παρελάσεων του ετήσιου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και την παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των συμμετεχόντων

Υπογράψτε εδώ τη σχετική έκκληση. 

Υπόβαθρο

Οι παρελάσεις Υπερηφάνειας πραγματοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη κάθε χρόνο από το 2003. Σε πλήρη αντίθεση με τη χρήση ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής από την πλευρά των τουρκικών αρχών και την άρνησή τους να απαγορεύσουν νομικά τις διακρίσεις που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, τα ΛΟΑΤΙ άτομα στην Τουρκία μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, χωρίς αυθαίρετους περιορισμούς, με τη συμμετοχή περίπου 90.000 ατόμων στις εν λόγω παρελάσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Το 2015, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την ημέρα  της πραγματοποίησής την την παρέλαση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης, παρά και τις διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσώπων του Φεστιβάλ και των αρχών κατά την διάρκεια των εβδομάδων που είχαν προηγηθεί.  Η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική και άσκοπη βία. Την επόμενη ημέρα, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης δικαιολόγησε τις πράξεις των αρχών, δηλώνοντας ότι δεν είχε υποβληθεί καμία επίσημη ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη συνάθροιση (όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της Τουρκίας) και ότι οι αρχές πληροφορήθηκαν ότι πιθανόν κάποιοι αντι-διαδηλωτές να στοχοποιούσαν το Φεστιβάλ. Δήλωσε ότι έγινε χρήση βίας ανάλογη προς την απροθυμία των διαδηλωτών να διαλυθούν εκουσίως και αφού είχαν ενημερωθεί σχετικά  από τα όργανα επιβολής του νόμου.  

Οι δικηγόροι των ΛΟΑΤΙ οργανώσεων υπέβαλλαν καταγγελία αναφορικά με την υπερβολική χρήση βίας από την πλευρά της αστυνομίας ενάντια στους ειρηνικούς συμμετέχοντες στο πλαίσιο της παρέλασης του Φεστιβάλ. Ο εισαγγελέας ζήτησε την άδεια του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης για ποινική έρευνα, την οποία ωστόσο ο τελευταίος αρνήθηκε να δώσει. Η νομική προσβολή της απόφασης του κυβερνήτη στο διοικητικό δικαστήριο από ΛΟΑΤΙ οργανώσεις υπήρξε επίσης ανεπιτυχής.

Φέτος, στις 20 Μαΐου 2016, η ο κυβερνήτης της Άγκυρας απαγόρευσε την παρέλαση προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Ενάντια στην Ομοφοβία, την Τρανσφοβία και την Αμφιφοβία  (IDAHOT), που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Μαΐου, ισχυριζόμενος ότι «συγκεκριμένες ομάδες μπορεί να αντιδράσουν και πιθανόν να δημιουργούνταν εντάσεις με στόχο τους συμμετέχοντες στην παρέλαση λόγω κοινωνικών ευαισθησιών». Οι διοργανωτές προσέβαλαν με επιτυχία την απόφαση του κυβερνήτη στο δικαστήριο, αλλά η απαγόρευση τελικά τηρήθηκε μετά από έφεση που υποβλήθηκε την τελευταία στιγμή από τον κυβερνήτη. Η παρέλαση του Φεστιβάλ Izmir στις 4 Ιουνίου επίσης απαγορεύθηκε από τον κυβερνήτη του Izmir, παραθέτοντας στοιχεία που έλαβαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών αναφορικά με βίαιες πράξεις και συνθήματα για λογαριασμό «παράνομων τρομοκρατικών οργανώσεων». Παρά την απαγόρευση, περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό βίας.  

Το δικαίωμα του  συνέρχεσθαι ειρηνικά επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις στο κράτος, μεταξύ αυτών την παροχή επαρκών μέτρων ασφαλείας, όπως επίσης και υποχρεώνει τις αρχές να διασφαλίσουν την πραγματοποίηση των ειρηνικών συναθροίσεων. Οι προδιαγραφές ως προς την έγκαιρη ανακοίνωση μιας αναμενόμενης συνάθροισης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τις αρχές ως μέσο αποτροπής της δυνατότητας πραγματοποίησης συναθροίσεων, αλλά θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλες προετοιμασίες. 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.