ΑΘΩΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2012, 13:53Εκτύπωση

NEA

2 Νοεμβρίου 2012

Αθωώθηκε ο έλληνας δημοσιογράφος

Η αθώωσητου έλληνα δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη συνιστά νίκη της ελευθερίας της έκφρασης, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. «Ο Κώστας Βαξεβάνης δεν θα έπρεπε εξαρχής να δικαστεί. Ενέργησε για το δημόσιο συμφέρον και έκανε τη δουλειά του ως δημοσιογράφος», δήλωσε ο  Marek Marczyński, Αναπληρωτής Διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Το δικαίωμα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τη φίμωση της κριτικής εναντίον της κυβέρνησης.» Η απελευθέρωση του Βαξεβάνη επιβεβαιώνει πως οι δημοσιογράφοι μπορούν να θίξουν ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος χωρίς το φόβο της ποινικής τους δίωξης.

Ο Κώστας Βαξεβάνης δικάστηκε στην Αθήνα για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, έπειτα από τη δημοσίευση των ονομάτων περίπου 2,000 Ελλήνων, οι οποίοι σύμφωνα με ισχυρισμούς διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην HSBC της Ελβετίας και την έκκλησή του για διερεύνηση πιθανών υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Ο δημοσιογράφος και εκδότης συνελήφθη την περασμένη Κυριακή μετά τη δημοσίευση της λίστας, η οποία περιλαμβάνει τα ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών, στο περιοδικό Hot Doc, του οποίου είναι εκδότης.

Η λίστα, που σύμφωνα με ισχυρισμούς περιλαμβάνει ονόματα επιφανών προσωπικοτήτων της Ελλάδας, οι οποίοι ενδέχεται να χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό για να φοροδιαφεύγουν, έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα, η οποία αγωνιά εξαιτίας της επιβολής σκληρών μέτρων λιτότητας.

Ο Βαξεβάνης κατηγορήθηκε για το πλημμέλημα της παραβίασης του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.