ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟ PRIDE, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ

Published on 9 December 2020, 11:41Εκτύπωση

Ηγετικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώνονται για να απαιτήσουν την αθώωση των 19 υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμμετείχαν στην παρέλαση της Υπερηφάνειας (Pride) το 2019, εν όψει της ετυμηγορίας που αναμένεται αύριο Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου.

Οι 18 φοιτητές/τριες και ο ένας ακαδημαϊκός του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής (METU), βρίσκονται αντιμέτωποι/ες με ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια για τον απλό λόγο ότι διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε πορεία Υπερηφάνειας στον πανεπιστημιακό χώρο, την οποία η διεύθυνση του Πανεπιστημίου είχε παρανόμως απαγορεύσει.

Το καλοκαίρι του 2019, φοιτητές/τριες και άλλοι/ες, συμμετείχαν ειρηνικά σε μία γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης, στην οποία ήρθαν αντιμέτωποι/ες με σπρέι πιπεριού, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα της αστυνομίας
Nils Muižnieks, Διευθυντής για την Ευρώπη, Διεθνής Αμνηστία

«Το καλοκαίρι του 2019, φοιτητές/τριες και άλλοι/ες, συμμετείχαν ειρηνικά σε μία γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης, στην οποία ήρθαν αντιμέτωποι/ες με σπρέι πιπεριού, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα της αστυνομίας. Δεκαεννέα από αυτούς/ες σύρθηκαν ως τα δικαστήρια με αβάσιμες ποινικές κατηγορίες και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι/ες με ποινές φυλάκισης,» δήλωσε ο Nils Muižnieks, Διευθυντής για την Ευρώπη της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η απαγόρευση της πορείας Υπερηφάνειας στερείται νομικών αιτιολογιών και αυτοί οι γενναίοι φοιτητές/τριες που την αψήφησαν, είδαν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση να παραβιάζονται. Πρέπει να αθωωθούν.»

Τα 19 αυτά άτομα έχουν κατηγορηθεί για «συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση» και «αποτυχία διάλυσης συγκέντρωσης παρά τις προειδοποιήσεις». Παρά το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2019, το Διοικητικό Δικαστήριο της Άγκυρας αποφάνθηκε την άρση της γενικής απαγόρευσης όλων των δραστηριοτήτων της ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητας στην Άγκυρα, που είχε εισαχθεί όταν είχε κηρυχθεί ηκατάσταση έκτακτης ανάγκης, η διεύθυνση του πανεπιστημίου βασίστηκε σε αυτήν νομικά προκειμένου να σταματήσει την πραγματοποίηση της ετήσιας Πορείας της Υπερηφάνειας.

Παρά επίσης τις εκκλήσεις που δέχθηκαν ώστε να διασφαλίσουν ότι η πορεία θα πραγματοποιηθεί, οι πανεπιστημιακές αρχές κάλεσαν την αστυνομία να διαλύσει τους φοιτητές/τριες εκείνη την μέρα. Ενώ κάθονταν ειρηνικά στο γρασίδι, ήρθαν αντιμέτωποι/ες με σπρέι πιπεριού, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Πολλοί/ες τραυματίστηκαν, και πολλοί/ες κρατούνται αυθαίρετα.

Το μόνο αποτέλεσμα όμως σε αυτές τις άδικες διώξεις των 19 υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμμετείχαν στην ειρηνική πορεία Υπερηφάνειας, πρέπει να είναι η πλήρης αθώωση
Διεθνής Αμνηστία

Ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2020, ακόμα ένα διοικητικό δικαστήριο στην Άγκυρα ανέτρεψε την παράνομη απαγόρευση του πανεπιστημίου και επιβεβαίωσε πως δεν είχε καμία νομική υπόσταση.

«Υπό το πρίσμα της όλο και αυξανόμενης ομοφοβίας στην Τουρκία, οι φοιτητές/τριες και το προσωπικό του METU, πραγματοποιούν πορεία στον πανεπιστημιακό χώρο για να γιορτάσουν την υπερηφάνεια και να απαιτήσουν ισότητα και αξιοπρέπεια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα καθώς έχουν και εκείνα δικαιώματα,» ανέφερε ο Nils Muižnieks.

«Το μόνο αποτέλεσμα όμως σε αυτές τις άδικες διώξεις των 19 υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμμετείχαν στην ειρηνική πορεία Υπερηφάνειας, πρέπει να είναι η πλήρης αθώωση.»

Υπόβαθρο

Η υπόθεση των φοιτητών/τριών του METU αποτελεί μέρος της φετινής εκστρατείας του «Μαραθωνίου Γραμμάτων» της Διεθνούς Αμνηστίας. Δείτε εδώ: https://www.amnesty.gr/action/campaigns/23802/pagkosmios-marathonios-grammaton-2020

Δείτε εδώ: Turkey: Joint statement: the only just outcome is the acquittal of the METU Pride human rights defenders | Amnesty International την κοινή δήλωση υπογεγραμμένη από: Agir ensemble pour les droits humains, Διεθνής Αμνηστία,Civil Rights Defenders, Front Line Defenders, Human Rights Without Frontiers, ILGA-Europe – the European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, International Federation for Human Rights (FIDH) , στο πλαίσιο, των Observatory for the Protection of Human Rights Defenders, Netherlands Helsinki Committee, World Organisation Against Torture (OMCT), στο πλαίσιο του the Observatory for the Protection of Human Rights Defenders

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.