ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Published on 20 November 2020, 10:54Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία ξεκινάει σήμερα και διεθνώς, την μεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων (Write for Rights), στην οποία καλεί τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τις αδικίες εναντίον ατόμων που βρίσκονται υπό κράτηση ή διώκονται σε διάφορες χώρες της γης και να αποτελέσουν παράδειγμα για την δημιουργία ενός καλύτερου και δικαιότερου κόσμου μετά την πανδημία του κορονοϊού.

«Η καταστροφική παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, έφερε επίσης στην επιφάνεια την καλύτερη πλευρά των ανθρώπων. Υπήρξαμε μάρτυρες αμέτρητων δράσεων αλληλεγγύης και συμπαράστασης καθώς άνθρωποι σε πολλές κοινωνίες ερχόντουσαν κοντά για να βοηθήσουν όσους/ες είχαν ανάγκη. Δυστυχώς, πολλές κυβερνήσεις ακολούθησαν ακριβώς την αντίθετη πορεία με τις κρατήσεις και τις διώξεις κατά ανθρώπων που υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα,» δήλωσε η Julie Verhaar, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι, μπορούμε όλοι και όλες να επιλέξουμε να χτίσουμε ένα μέλλον το οποίο θα έχει ως επίκεντρο την ευγένεια, την αμοιβαιότητα, την ανεκτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή για να δείξουν ότι μπορούν να τερματίσουν τις αδικίες απελευθερώνοντας τους φυλακισμένους/νες συνείδησης, σταματώντας τις διώξεις των υπερασπιστών/τριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προασπίζοντας το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην ελευθερία της έκφρασης.»

Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων: Η μεγαλύτερη εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως

Κάθε Δεκέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο υπογράφουν εκκλήσεις, γράφουν επιστολές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, tweets, αναρτήσεις στο Facebook και κάρτες για όσους/ες δέχονται παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα τους, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης εκστρατείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο. Οι 10 υποθέσεις που επιλέχθηκαν για τον Μαραθώνιο Γραμμάτων 2020 συμπεριλαμβάνουν ακτιβιστές/τριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άτομα από την Αλγερία, το Μπουρούντι, τη Χιλή, την Κολομβία, τη Μάλτα, τη Μυανμάρ, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία.

Ο Gustavo Gatica είναι φοιτητής ψυχολογίας στο Σαντιάγο στην Χιλή. Στις 8 Νοεμβρίου του 2019, αποφάσισε να συμμετάσχει στην διαδήλωση σχετικά με την ανισότητα που επικρατεί στη χώρα. Η διαδήλωση ήταν κομμάτι μαζικών κινητοποιήσεων που έγιναν πρωτοσέλιδο παγκοσμίως και ενέπνευσαν πολλούς ανθρώπους. Η αστυνομία κατέστειλε βίαια την διαδήλωση καθώς εξαπέλυσε πυρά με γεμάτα όπλα με πυρομαχικά από μέταλλο και καουτσούκ.

Ο Gustavo πυροβολήθηκε και στα δύο μάτια με αποτέλεσμα να τυφλωθεί μόνιμα. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε διερεύνηση του συμβάντος που τραυμάτισε τον Gustavo και ζητά οι υπαίτιοι/ες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στη Μάλτα, τρία νεαρά αγόρια από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γουινέα φυλακίστηκαν και περιμένουν να δικαστούν με το πρόσχημα αβάσιμων τρομοκρατικών κατηγοριών καθώς επιτελούσαν ως διερμηνείς για τον καπετάνιο και το πλήρωμα ενός μαλτέζικου δεξαμενόπλοιου που ήρθε να σώσει αυτούς και άλλους 100 μετανάστες/τριες, από την φουσκωτή λέμβο που βρίσκονταν η οποία ήταν έτοιμη να βουλιάξει.

Τελικά ο καπετάνιος ήθελε να επιστρέψει τα 114 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 20 γυναικών και τουλάχιστον 15 παιδιών, πίσω στο Garabulli στη Λιβύη, όπου υπήρχε κίνδυνος να εκτεθούν σε βία, κράτηση σε απάνθρωπες συνθήκες, εκβιασμούς και βασανιστήρια. Έπειτα, ωστόσο, από συζητήσεις με τους μετανάστες/τριες, ο καπετάνιος και το πλήρωμα του αποφάσισαν αντίθετα να τους γυρίσουν στη Μάλτα.

Κατά την επιστροφή όμως στη Μάλτα, τα τρία αγόρια, που διαμεσολάβησαν ως μεταφραστές, συνελήφθησαν για πειρατεία του πλοίου και για εκβιασμό ενάντια στον καπετάνιο ώστε να τους πάει στην Μάλτα. Κατηγορούνται τώρα για πολύ σοβαρές παραβιάσεις και κινδυνεύουν με ισόβια φυλάκιση επειδή εναντιώθηκαν σε μία παράνομη επιστροφή που θα οδηγούσε σε βασανιστήρια. Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί δικαιοσύνη για τους El Hiblu 3 και ζητά να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά των εφήβων (τώρα έχουν ηλικία 21, 18 και 16)

 Μεταξύ των άλλων υποθέσεων, είναι:

  • Ο Germain Rukuk, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από του Μπουρούντι ο οποίος φυλακίστηκε με ποινή 32 χρόνων. Καταδικάστηκε λόγω του έργου του για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την άμεση και χωρίς περιορισμούς απελευθέρωση του.

 

  • Η Jani Silva είναι περιβαλλοντική ακτιβίστρια που εκπροσωπεί εκατοντάδες χωρικούς (campesinos) στην περιοχή Putumayo στην Κολομβία και έχει επανειλημμένως απειληθεί από παράνομες ομάδες, τον στρατό, εμπόρους ναρκωτικών και πολυεθνικές εταιρείες. Στην Κολομβία, οι υπερασπιστές/τριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό διώξεων, εκβιασμών, απειλών, ποινικών κατηγοριών και δολοφονιών. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την προστασία Jani Silva και των άλλων ακτιβιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως εκείνη. 

 

  • Τα μέλη της ομάδας αλληλεγγύης της ΛΟΑΚΤΙ κοινότητας του Πανεπιστημίου METU, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης επειδή άσκησαν το δικαίωμα τους στην ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση στην Τουρκία. Οι φοιτητές/τριες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα, οργάνωναν κάθε χρόνο την γιορτή Υπερηφάνειας (Pride) στον χώρο του πανεπιστημίου χωρίς περιορισμούς. Το 2019, όμως η ειρηνική γιορτή διαλύθηκε από την αστυνομία. Φοιτητές/τριες και ένας ακαδημαϊκός βρίσκονται υπό κράτηση και έχουν ξυλοκοπηθεί. Η υπόθεση τώρα βρίσκεται στο δικαστήριο. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την αθώωση όσων έχουν κατηγορηθεί και την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την υπερβολική χρήση βίας κατά των μαθητών/τριών.

 

  • Ο Idris Khattak από το Πακιστάν, ερευνητής για τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και του Human Rights Watch, εξαναγκάστηκε σε βίαιη εξαφάνιση στις 13 Νοεμβρίου του 2019 και τώρα κατηγορείται για κατασκοπία. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την άμεση απελευθέρωση του.

 

Επιτυχίες της εκστρατείας

Όπως είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, η εκστρατεία πράγματι φέρνει την αλλαγή, για τα άτομα των οποίων οι υποθέσεις αποτελούν τμήμα του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων, και επίσης προσφέρει τεράστια συναισθηματική υποστήριξη και κουράγιο σε αυτούς/ες και τις οικογένειές τους.

Ο Νιγηριανός έφηβος Moses Akatugba είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε θάνατο όταν ήταν 15 ετών, αφού κατηγορήθηκε για την κλοπή τριών τηλεφώνων. Το 2019, απελευθερώθηκε, μετά την υποστήριξη 800.000 υποστηρικτών/ριών της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Καταδικάστηκα σε θάνατο επειδή η αστυνομία υποστήριζε ότι έκλεψα τρία τηλέφωνα,» λέει ο Moses. «Αλλά τώρα είμαι ελεύθερος, επειδή άνθρωποι σαν εσάς έγραψαν γράμματα για να με υποστηρίξουν. Μετά από οκτώ χρόνια στη φυλακή, και 800.000 γράμματα από υποστηρικτές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας από όλο τον κόσμο, απελευθερώθηκα. Αυτά τα γράμματα κράτησαν τη φλόγα μου δυνατή. Είμαι ζωντανός σήμερα εξαιτίας αυτών των γραμμάτων. Οπότε τα γράμματά σας, μπορούν να σώσουν μια ζωή»

Τον Ιούλιο του 2020, χάρη στη συμβολή του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων η ποινή θανάτου ενός άνδρα από το Νότιο Σουδάν ακυρώθηκε. Σύμφωνα με την μαρτυρία του στο δικαστήριο ο Magai Matiop Ngong πυροβόλησε με το πιστόλι του πατέρα του στο έδαφος για να προειδοποιήσει τον ξάδερφο του ο οποίος τσακωνόταν με ένα άλλο αγόρι στη γειτονιά τους. Η σφαίρα εξοστρακίστηκε και χτύπησε τον ξάδερφο του ο οποίος πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο. Ο Magai, που τότε ήταν 15 χρονών, κατηγορήθηκε για φόνο χωρίς να έχει δικηγόρο. Του επιβλήθηκε θανατική ποινή.

Η έρευνα μας, δείχνει ότι η θανατική ποινή χρησιμοποιείται δυσανάλογα σε όσους βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και στους φτωχούς. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον νόμο του Νοτίου Σουδάν, η επιβολή θανατικής ποινής σε παιδιά είναι παράνομη.

Πάνω από 765.000 άνθρωποι ανέλαβαν δράση και έγραψαν στην κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Το δικαστήριο του Νοτίου Σουδάν αποφάσισε τελικά να αποσύρει την θανατική ποινή επειδή ο Magai  ήταν παιδί όταν έγινε το έγκλημα, και έστειλε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποφανθεί σχετικά με την ποινή.

«Η δύναμη των ατομικών πράξεων από τον καθένα/μία μας ώστε να σώσει ζωές και να επιβάλει την λογοδοσία στις κυβερνήσεις, δεν πρέπει να υποτιμηθεί ποτέ. Χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει η απλή επιστολή ενός γράμματος ή email,» δήλωσε η Julie Verhaar.

«Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων αφορά το πώς ο καθένας/μία μας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει άλλους ανθρώπους και πώς ο τρόπος αυτός να εκφράσουμε και να μοιραστούμε την ανθρωπιά μας δεν έχει υπάρξει ποτέ πιο σημαντικός και σχετικός. Οι κυβερνήσεις πρέπει να απαντήσουν στην ευρεία επιθυμία για αλλαγή με το να αποδώσουν δικαιοσύνη σε εκείνους/ες που τα ανθρώπινα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί.»

Υπόβαθρο

Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων κινητοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο το κόσμο, ώστε να αλλάξουν την ζωή κάποιων ανθρώπων η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο, με το να αναλάβουν δράση. Την προηγούμενη χρονιά περίπου 6,5 εκατομμύρια δράσεις έλαβαν χώρα, μία ετήσια αύξηση για την 18η σε σειρά ετήσια εκστρατεία. Η υπόθεση της Yasaman Aryani στο Ιράν συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο δράσεις από μόνη της.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ελληνική εκστρατεία, και τις σχετικές εκκλήσεις, δείτε εδώ.

 
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.