ΗΠΑ: ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ

Published on 17 June 2020, 13:08Εκτύπωση

Με αφορμή το Εκτελεστικό Διάταγμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ για την αστυνόμευση, η Kristina Roth, Ανώτερη Υπεύθυνη Προγράμματος για την ποινική δικαιοσύνη στη Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ, δήλωσε:

 «Το Εκτελεστικό Διάταγμα του Προέδρου Τραμπ λειτουργεί ως επίδεσμος σε μια πληγή από σφαίρες. Το κοινό δεν θα ξεγελαστεί εύκολα από ανεπαρκή μέτρα όταν αυτή η στιγμή απαιτεί μια ριζική αλλαγή της αστυνόμευσης. Οι οικογένειες των μαύρων θα συνεχίσουν να μαθαίνουν στα παιδιά τους πώς να επιβιώνουν αν τυχόν συναντήσουν την αστυνομία, και να θυμούνται τα ονόματα των αγαπημένων τους προσώπων που δεν κατάφεραν να γυρίσουν ασφαλείς σπίτι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται πολύ ισχυρότερα εθνικά πρότυπα που θα θέσουν παραμέτρους στη χρήση βίας και θα περιορίσουν τη χρήση θανατηφόρας βίας, με σκοπό να διασφαλιστεί η λογοδοσία όταν αυτά τα όρια παραβιάζονται από τους υπαλλήλους επιβολής του νόμου. Οι υπάλληλοι αυτοί πρέπει να σέβονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ισότητα απέναντι στον νόμο, η ελευθερία από τις διακρίσεις, το δικαίωμα στην ασφάλεια και κυρίως το δικαίωμα στην επιβίωση μετά από μια συνάντηση με την αστυνομία. Το Εκτελεστικό Διάταγμα, με μια μετριοπαθή πρόταση, προσπαθεί να καλύψει την επικίνδυνη ρητορική της κυβέρνησης που προωθεί την υπερβολική χρήση βίας και τη βίαιη αντιμετώπιση των ανθρώπων από την αστυνομία.

 «Όταν ο Eric Garner δολοφονήθηκε από την αστυνομία πριν από περίπου έξι χρόνια, η ακινητοποίηση μέσω της κράτησης κάποιου/ας από τον λαιμό που χρησιμοποίησε ο αστυνομικός Pantaleo είχε ήδη απαγορευτεί ως πρακτική της αστυνομίας στη Νέα Υόρκη. Η ουσιαστική λογοδοσία δεν μπορεί να αφορά αποκλειστικά τη χρήση βίας ή την εκπαίδευση των αστυνομικών υπηρεσιών. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αστυνομικές υπηρεσίες των οποίων οι πολιτικές υπερβαίνουν εκείνες του νόμου περί χρήσης βίας που επιβάλλει η πολιτεία τους, και πολλοί αστυνομικοί συνεχίζουν να σκοτώνουν μαύρους ανθρώπους παραμένοντας ατιμώρητοι. Αυτό το είδος βίας είναι διαδεδομένο στις μαύρες και άλλες αντίστοιχες κοινότητες. Το σύστημά δικαιοσύνης μας πρέπει να ανταποκρίνεται στο όνομά του, καθώς οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να απαιτήσουν την ανοικοδόμηση της δημόσιας ασφάλειας. Πρέπει να πιέσουμε για την αλλαγή του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και για τον περιορισμό της χρήσης βίας ως τακτική, εκτός εάν είναι απαραίτητη, και την υιοθέτηση άλλων πιθανών μέσων αποκλιμάκωσης της.»

Το Εκτελεστικό Διάταγμα του Προέδρου Τραμπ λειτουργεί ως επίδεσμος σε μια πληγή από σφαίρες. Το κοινό δεν θα ξεγελαστεί εύκολα από ανεπαρκή μέτρα όταν αυτή η στιγμή απαιτεί μια ριζική αλλαγή της αστυνόμευσης. Οι οικογένειες των μαύρων θα συνεχίσουν να μαθαίνουν στα παιδιά τους πώς να επιβιώνουν αν τυχόν συναντήσουν την αστυνομία, και να θυμούνται τα ονόματα των αγαπημένων τους που δεν κατάφεραν να γυρίσουν ασφαλείς σπίτι. 
Κristina Roth, Ανώτερη Υπεύθυνη Προγράμματος για την ποινική δικαιοσύνη στη Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ

Υπόβαθρο και πλαίσιο

Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ ζητά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και απαιτεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σέβεται, να προστατεύει και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μαύρων. Αυτές οι εκκλήσεις περιλαμβάνουν άσκηση πίεσης προς το Κογκρέσο για έγκριση του νόμου PEACE, που περιλαμβάνεται στον νόμο Justice in Policing, με σκοπό τη δημιουργία ενός εθνικού προτύπου για τη χρήση βίας, που θα δίνει προτεραιότητα στον περιορισμό της άσκησης θανατηφόρας βίας ως πρώτη επιλογή, και υιοθέτησής της μόνο ως έσχατή λύση. Δεν αρκεί μόνο οι ομοσπονδιακοί μας υπάλληλοι επιβολής του νόμου να υπόκεινται σε περιορισμό της χρήσης βίας. Ο νόμος PEACE επιδιώκει να υποχρεώσει και τις 50 πολιτείες να συμμορφωθούν με αυτά τα νέα νομικά πρότυπα.

Σε απάντηση στη δολοφονία του George Floyd, η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ απαιτεί την αστυνομική λογοδοσία για τη χρήση θανατηφόρας βίας. Καθώς οι διαδηλωτές/ριες βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν την αλλαγή, η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ κατήγγειλε την υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, ζητώντας αποστρατικοποίηση και διάλογο. Ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει εχθρική ρητορική εναντίον όσων ασκούν το δικαίωμά τους στην ειρηνική διαμαρτυρία, η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ ζητά συστημικές αλλαγές.

Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί τη χρήση δακρυγόνων και άλλων μεθόδων ελέγχου του πλήθους από τις αστυνομικές δυνάμεις στις πρόσφατες διαδηλώσεις σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Μια νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα αναλύει την κατάχρηση των δακρυγόνων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει έναν οδηγό για υπαλλήλους επιβολής του νόμου που αστυνομεύουν τις διαδηλώσεις και έναν οδηγό που συμβουλεύει όσους συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες για το πώς μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές με ασφάλεια.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.