
«ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ!» – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το πρόγραμμα «Διεκδικούμε την Αλλαγή!», ήρθε να καλύψει το κενό που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην αντιμετώπιση έκτακτων κοινωνικών συνθηκών, πολλές φορές εις βάρος της ανάπτυξης στρατηγικών συνηγορίας.
Σκοπός του έργου ήταν η επιμόρφωση και η μεταφορά τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας, με στόχο την ανάδειξη της συνηγορίας ως ουσιαστικό εργαλείο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, ενίσχυσε τη σύνδεσή της με δράσεις όπως η έρευνα, οι εκστρατείες, η επικοινωνία και ο ακτιβισμός, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ ΜΚΟ και grassroots οργανώσεων.
Πάνω από 30 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως τα ΛΟΑΤΚΙ+ και φεμινιστικά δικαιώματα, η μετανάστευση, η υγεία, το περιβάλλον και η εργασία, συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν μέσα από δεκάδες δράσεις και εκδηλώσεις, διαμορφώνοντας ένα νέο συλλογικό πεδίο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μεταξύ των σημαντικών στιγμών του έργου ήταν τα webinars «Πιέζοντας τις εταιρείες για την κοινωνική αλλαγή» και «Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός», που άνοιξαν τον διάλογο για τις νέες μορφές πίεσης και τη λογοδοσία σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο.
Το αποτύπωμα
Το έργο «Διεκδικούμε την Αλλαγή!» αποτελεί μία από τις στοχευμένες παρεμβάσεις του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, οι οποίες ενδυναμώνουν τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και ενισχύουν ουσιαστικά την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το έργο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2021, αλλά η παρακαταθήκη του παραμένει ζωντανή: μια νέα κοινότητα συνεργασίας, δικτύωσης και κοινής δράσης μεταξύ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που συνεχίζει να διεκδικεί την αλλαγή.
Οι αγώνες μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζονται – με περισσότερη γνώση, περισσότερη σύνδεση και περισσότερη δύναμη.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας με την υποστήριξη του Active citizens fund.