ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ MUSTAFA HÜRBEN

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2024, 12:10Εκτύπωση

Στις 13.01, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε δράση αλληλεγγύης για τον διωκόμενο Τουρκοκύπριο αντιρρησία συνείδησης Mustafa Hürben από τον Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης στην Ελλάδα με την συμμετοχή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, με πρωτοβουλία του δικτύου Αντιρρησιών Συνείδησης, και της φεμινιστικής οργάνωσης Το Μωβ.

Το χρονικό της υπόθεσης Mustafa Hürben

Έως σήμερα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο στη βόρεια Κύπρο το οποίο να πλαισιώνει τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης. Στις 16 Νοεμβρίου ο Mustafa Hürben δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου πως δε θέλει να ενταχθεί σε έναν θεσμό που εκπαιδεύει ανθρώπους να σκοτώνουν ανθρώπους, είτε είναι για άμυνα είτε για επίθεση.

Στις 08.01 κατατέθηκε σχετική πρόταση για δημιουργία νομοθετικής διάταξης για τους αντιρρησίες συνείδησης στο κοινοβούλιο η οποία και απορρίφθηκε.

Στις 18.01, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του Mustafa Hürben, το δικαστήριο αναγνώρισε πως είναι αντιρρησίας συνείδησης, καθώς όμως δεν υπάρχει το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο το δικαστήριο αποφάσισε να μην διατάξει ποινή φυλάκισης αλλά πρόστιμο, το οποίο αν ο Mustafa δεν πληρώσει εντός 5 ημερών, θα φυλακιστεί για 3 ημέρες.

Η Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Συνείδησης στην Κύπρο, μετέδωσε την είδηση πως ο Mustafa δεν έχει την πρόθεση να πληρώσει το πρόστιμο και σήμερα, 23.01 αναμένει την φυλάκισή του.

 

Ως Δίκτυο Αντιρρησιών Συνείδησης του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας απαιτούμε από το τουρκικό κράτος να θεσπίσει ανάλογη νομοθεσία και να παύσει τις διώξεις αντιρρησιών συνείδησης στη βόρεια Κύπρο και παντού.

Ακολουθεί επιστολή του Έλληνα αντιρρησία συνείδησης, Νικόλα Νικολόπουλου:

 

Αγαπητέ Μουσταφά,

Χαιρετισμούς από την Ελλάδα.

Ως αντιρρησίας συνείδησης στην Ελλάδα, αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη για όλους τους προηγούμενους ανθρώπους που αγωνίστηκαν ώστε να θεσπιστεί επιτέλους ένας νόμος για την εναλλακτική θητεία και την αντίρρηση συνείδησης, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι της γενιάς μου να τον χρησιμοποιήσουν, ενώ ταυτόχρονα δίνουν έναν πιο ήπιο αγώνα για να τον κάνουν πιο δίκαιο και πιο πρακτικό.

Για τον τόπο σας και τη χώρα σας, εσείς είστε αυτός που προσπαθείτε τώρα να φέρετε αυτή την αλλαγή. Μια αλλαγή τόσο σημαντική και αναγκαία όχι μόνο για τη βόρεια Κύπρο και την Κύπρο γενικότερα, αλλά και για την Τουρκία, την Ελλάδα και όλη την περιοχή γύρω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Η τόσο αναγκαία κίνησή σας μπορεί να οδηγήσει το κίνημα ειρήνης στη γεωγραφία μας σε αυτό το πολύ σημαντικό επόμενο βήμα, όπως το αντιλαμβάνομαι, έτσι ώστε ο μη μιλιταρισμός και η ειρήνη να εξαπλωθεί όπως στο παιχνίδι ντόμινο για να φέρει μια Παγκόσμια Ειρήνη!

Εύχομαι να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε από εδώ όσο καλύτερα μπορούμε.

Εύχομαι επίσης να έχετε ήδη ή, ακόμη περισσότερο, να αναπτύξετε έναν τρόπο ή τρόπους για να δημιουργήσετε ειρήνη από την ανυπαρξία ή την ολότητα της ίδιας της ύπαρξής σας, η οποία, κατά την κατανόησή μου, είναι αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν Θεό, τον ίδιο.

Ο κόσμος μας χρειάζεται αυτή την ειρήνη του νου για να κάνει ειρήνη έξω και χρειάζεται ειρήνη έξω για να βοηθήσει στην ειρήνη του νου, πράγμα που εξηγεί γιατί ο αγώνας ή η κίνησή σας είναι τόσο σημαντικός για όλους.

Sabir Kardesim,

Νικόλαος Νικολόπουλος

Πάτμος, Ελλάδα

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.