ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ: 6 ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Απριλίου 2018, 11:46Εκτύπωση
Του Kristyan Benedict, Διευθυντή Εκστρατειών για τη Διαχειρίση των Κρίσεων στην Διεθνή Αμνηστία Μεγάλης Βρετανίας - ακολουθήστε τον στο Twitter @KreaseChan

Η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν πλέον λάβει στρατιωτική δράση εναντίον της συριακής κυβέρνησης, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για τις πρόσφατες πιθανολογούμενες επιθέσεις με χημικά όπλα στη Douma.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε το πλαίσιο εδώ. Τα τελευταία επτά χρόνια, η καταστροφική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει ουσιαστική δράση για την προστασία του λαού της Συρίας επέτρεψε σε διάφορα μέρη αυτής της τρομερής σύρραξης, και κυρίως στις δυνάμεις υπέρ του Assad, να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας με πλήρη ατιμωρησία, με τη βοήθεια εξωτερικών δυνάμεων, ιδίως της Ρωσίας.

Συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο
 

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένα καταστρατηγηθεί και αγνοούνται τόσο από την κυβέρνηση του Bashar al-Assad όσο και από άλλα μέρη της σύρραξης. Η εκτεταμένη απογοήτευση με την αναποτελεσματικότητα και την αδυναμία αυτού του διεθνούς οργανισμού να προστατεύσει τους Σύριους αμάχους είναι απολύτως κατανοητή.

Και είναι η προστασία των αμάχων που πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα σε κάθε σχεδιασμό και εφαρμογή νέας στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθούμε να καλούμε όλα τα μέρη να συμμορφωθούν πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν:

  • Να απέχουν από τη στόχευση αμάχων πολιτών ή πολιτικών στόχων
  • Να απέχουν από την εκτέλεση αδιάκριτων και δυσανάλογων επιθέσεων
  • Να απέχουν από τη χρήση όπλων που είναι εγγενώς αδιάκριτα ή απαγορεύονται με άλλο τρόπο βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των βομβών διασποράς
  • Να λάβουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για τις επιθέσεις, προστατεύοντας τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης προειδοποιήσεων σε πολίτες όπου αυτό είναι εφικτό και με ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι οι κρατούμενοι κρατούνται σε στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις
  • Να λάβουν προφυλάξεις για να προστατεύσουν τους αμάχους που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχό τους από την επίδραση των επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής, στον βαθμό που είναι εφικτό, να εντοπίζουν στρατιωτικούς στόχους εντός ή κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και την απομάκρυνση, όπου είναι εφικτό, αμάχων από την περιοχή στρατιωτικών στόχων
  • Να απέχουν από τη χρήση αμάχων για την αποτροπή επιθέσεων κατά των στρατιωτικών στόχων (δηλαδή ως ανθρώπινες ασπίδες)

Εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφασίσουν να ξεκινήσουν περαιτέρω χτυπήματα στους στρατιωτικούς στόχους της Συρίας, πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτά είναι αυστηρά αναλογικά και προσεκτικά στοχευμένα. Η πρωταρχική μέριμνα πρέπει να είναι πάντοτε η αποφυγή ή η ελαχιστοποίηση των απωλειών αμάχων.

Είναι πολύ πιθανό ότι το καθεστώς Assad μπορεί να χρησιμοποιήσει τους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες»  γι' αυτό πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί η θανάτωση ή ο τραυματισμός των αμάχων που χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο.

Αδιανόητος πόνος
 

Οι άμαχοι στη Συρία έχουν ήδη υποφέρει αδιανόητα σε αυτή την εντελώς βίαιη σύρραξη, κατά πλειοψηφία από την κυβέρνηση της Συρίας και των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών, αλλά και από τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενάντια σε ένοπλες ομάδες όπως το ISIS.

Οι Σύριοι πολίτες δεν πρέπει να υποφέρουν περαιτέρω από αδιάκριτες επιθέσεις από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλους.

Οι κανόνες του πολέμου υπάρχουν για κάποιον λόγο. Το να αγνοηθούν θα οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω βάσανα για τους αμάχους και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι Σύριοι.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.