ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ: «ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ»

Δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου 2018, 14:05Εκτύπωση

Από την Lene Christensen, Διεθνής Αμνηστία

Τα δικαιώματα των γυναικών κινδυνεύουν για ακόμα μία φορά στην Πολωνία, καθώς ένα νέο δρακόντειο νομοσχέδιο που περιορίζει περαιτέρω την πρόσβαση στην έκτρωση μπορεί να τεθεί στην ψήφο του Κοινοβουλίου οποιαδήποτε μέρα. Για ακόμα μία φορά, χιλιάδες γυναίκες στην Πολωνία κινητοποιούνται και θα βγουν στους δρόμους για να πούνε στις αρχές: Σταματήστε να παίρνετε αποφάσεις που αφορούν τα σώματά μας!

Περισσότερο από ποτέ, οι γυναίκες στην Πολωνία χρειάζονται την υποστήριξή μας.

Από όταν βγήκαν στους δρόμους το 2016, το κίνημα Strajk Kobiet (Η Απεργία των Γυναικών) δουλεύει ασταμάτητα για να σταματήσει τις διάφορες πρωτοβουλίες που προτείνουν μια σχεδόν πλήρη απαγόρευση των εκτρώσεων στην Πολωνία. Η Natalia Greniewska από το Strajk Kobiet απευθύνει μια επείγουσα έκκληση προς τον κόσμο:

«Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας και τη χρειαζόμαστε τώρα! Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που το κυβερνών κόμμα στην Πολωνία, με την υποστήριξη της Καθολικής Εκκλησίας, προσπαθεί να μετατρέψει τις ζωές μας σε κόλαση».

Ο νόμος περί εκτρώσεων στην Πολωνία είναι ήδη από τους πιο περιοριστικούς στην Ευρώπη. Η έκτρωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, όταν το έμβρυο έχει διαγνωσθεί με σοβαρή ή θανάσιμη δυσμορφία καθώς και όταν η ζωή ή η υγεία της γυναίκας είναι σε κίνδυνο.

Όταν μια ομάδα πολιτών ενάντια στις εκτρώσεις πρότεινε περαιτέρω περιορισμούς το 2016, οι οποίοι ουσιαστικά ισοδυναμούσαν με ολοκληρωτική απαγόρευση των εκτρώσεων, χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους.

Η κατάσταση είχε φτάσει πια στο απροχώρητο. Ντυμένες στα μαύρα, στάθηκαν κάτω από την καταρρακτώδη βροχή στέλνοντας ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στις αρχές: Τα σώματά μας, ανήκουν σε μας τις ίδιες. Να αποσύρετε το νομοσχέδιο που μας αφαιρεί το θεμελιώδες δικαίωμά μας να αποφασίζουμε μόνες για τον εαυτό μας.

Η «μαύρη διαμαρτυρία»  των γυναικών προβλήθηκε σε όλον τον κόσμο και οι πολιτικοί τις άκουσαν.Η τουλάχιστον, έτσι νομίζαμε.

Δυστυχώς, τον Νοέμβριο του 2017, άλλο ένα νομοσχέδιο με τίτλο «Σταματήστε τις εκτρώσεις» τέθηκε προς συζήτηση.  Έκτοτε, σιγά σιγά κερδίζει όλο και πιο πολύ έδαφος στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις ώστε να θεσμοθετηθεί.

Οι γυναίκες της Πολωνίας σε κάθε ευκαιρία δεν σταμάτησαν να διαμαρτύρονται εναντίον του.

Γι’ αυτό και δεν μας εκπλήσσει η έκφραση “déjà vu” που χρησιμοποιούν οι γυναίκες στα συνθήματά τους.

Οι περισσότερες ακτιβίστριες με τις οποίες μιλήσαμε έχουν τον ίδιο τρομακτικό φόβο:πως οι άνθρωποι στην εξουσία μπορούν ουσιαστικά να εξαφανίσουν τα δικαιώματά τους. Εάν οι αρχές μπορούν να περιορίζουν τον νόμο για τις εκτρώσεις, ακόμα και μετά από όλη αυτή τη μαζική κατακραυγή και τις δημόσιες διαδηλώσεις, μπορούν να κάνουν τα πάντα.

Το νομοσχέδιο «Σταματήστε τις εκτρώσεις (Stop Abortion)» ενδέχεται να ψηφιστεί από το πολωνικό κοινοβούλιο οποιαδήποτε στιγμή. Εάν το νομοσχέδιο περάσει, τότε σημαίνει πως η έκτρωση δεν θα αποτελεί επιλογή για τις γυναίκες στην Πολωνία σε περιπτώσεις που το έμβρυο διαγνωστεί με θανάσιμη ή σοβαρή δυσμορφία.

Αυτό θα έχει ένα πολύ σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή και την υγεία των εκατομμυρίων γυναικών στην Πολωνία. Οι ακτιβίστριες και οι ακτιβιστές χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως ένα «καταστροφικό βήμα» προς τα πίσω και θεωρούν πως πρακτικά σηματοδοτεί το τέλος των δικαιωμάτων των γυναικών στην Πολωνία. Για την Aleksandra Śniegocka-Goździk από την ομάδα Grupa Czarny Protest (Ομάδα Μαύρης Διαμαρτυρίας) η συμμετοχή στις διαδηλώσεις είναι απαραίτητη:

«Δεν έχει σχέση με την απελευθέρωση, με τη γνώμη ή την άποψη κάποιου. Πρόκειται για την υγεία και τη ζωή χιλιάδων γυναικών και κοριτσιών και των οικογενειών τους και πολύ απλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους περιορισμούς να περάσουν».

Το κίνημα των  γυναικών στην Πολωνία είναι πολύ δυνατό και η αντοχή των γυναικών αποτελεί πηγή έμπνευσης. Οι ίδιες διαμαρτύρονται σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια και όχι μόνο για αυτό το ζήτημα.

Η απαγόρευση της έκτρωσης είναι μέρος της ευρείας καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πολωνία. Διαμαρτυρίες οργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη τη χώρα, με τις ακτιβίστριες και τους ακτιβιστές να εναντιώνονται ακατάπαυστα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να υπονομεύσει τη δικαστική ανεξαρτησία και να καταστείλει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά και το δικαίωμα στη στέγαση.

Αυτήν την Παρασκευή, η Natalia Greniewska και χιλιάδες άλλες γυναίκες στην Πολωνία θα βγουν πάλι  στους δρόμους. Αυτή τη φορά στη Βαρσοβία, όπου γυναίκες από όλη την Πολωνία θα απαιτήσουν από τους πολιτικούς να τις ακούσουν και ελπίζουν να άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο να ενισχύσουν τον αγώνα τους. Ακτιβίστριες των γυναικείων δικαιωμάτων από πόλεις όπως το Βερολίνο, η Κοπεγχάγη, οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι θα συμμετάσχουν στον αγώνα τους.

«Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στους περαιτέρω περιορισμούς στη νομοθεσία για τις εκτρώσεις και στην πρόσβαση σε προγεννητικούς ελέγχους και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους πολιτικούς να μας ξεγελάσουν με τα παιχνίδια τους. Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας στερήσουν την αξιοπρέπειά μας. Σας καλούμε, να πάρετε μέρος στον αγώνα μας!»

Ας δείξουμε και εμείς  στη Ναταλία και σε όλες τις γυναίκες στην Πολωνία πως στεκόμαστε στο πλευρό τους.  

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.