2017: 30 ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ Η ΕΛΠΙΔΑ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΦΟΒΟ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017, 12:00Εκτύπωση

Η αλλαγή είναι δυνατή, ειδικά όταν οι άνθρωποι ενώνονται και λαμβάνουν δράση. Από τα γράμματα συμπαράστασης και τη διαδήλωση έξω από κεντρικά γραφεία πολυεθνικών, μέχρι το καλωσόρισμα των προσφύγων στα σπίτια μας και την αλλαγή νόμων προς το καλύτερο, η ελπίδα νίκησε το φόβο ξανά και ξανά για ακόμη μια φορά και τη φετινή χρονιά του 2017. Όλα αυτά χάρη σε εσάς. Εδώ βρίσκονται 30 υπέροχες στιγμές που συνέβησαν χάρη στους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ιανουάριος

Αγωνιστήκαμε για την απελευθέρωση των επιφανών φυλακισμένων από την Γκάμπια

Τα μέλη του κόμματος της αντιπολίτευσης, Amadou Sanneh, Malang Fatty και ο αδερφός του Alhagie Sambou Fatty επιτέλους απελευθερώθηκαν στην Γκάμπια μετά από μία τριετή καμπάνια των υποστηρικτών της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η δουλειά της Διεθνούς Αμνηστίας έχει αντίκτυπο στη ζωή πολλών ανθρώπων» δηλώνει ο Amadou Sanneh. «Χωρίς την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας τα πράγματα θα ήταν χειρότερα…είμαι απεριόριστα ευγνώμων για αυτό. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν φυλακιστεί εκτιμούν πολύ το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας».

Συγκλονιστική ψηφιακή έρευνα εκθέτει τα βασανιστήρια στη συριακή φυλακή Saydnaya

Βασισμένο σε μαρτυρίες πρώην κρατουμένων, το διαδραστικό ψηφιακό ντοκιμαντέρ της Διεθνούς Αμνηστίας για την φυλακή της Saydnaya, έδωσε μια πρωτοφανή ματιά στην φρίκη που λάμβανε χώρα μέσα στην στρατιωτική φυλακή, στην οποία, όσοι έμπαιναν, δεν έβγαιναν ποτέ. 'Ημασταν αποφασισμένοι να καταγράψουμε λεπτομερώς τα εγκλήματα που συνέβησαν σε αυτή τη συριακή φυλακή βασανιστηρίων και να βεβαιωθούμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Μετά το τέλος του ντοκιμαντέρ μας βραβευθήκαμε με το διακεκριμένο βραβείο Peabody-Facebook για «Εξαίρετη ψηφιακή έρευνα». Επίσης δόθηκε μεγάλη προσοχή σε αυτό από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Φεβρουάριος

Ο πιο μακροχρόνια κρατούμενος δημοσιογράφος επιτέλους απελευθερώνεται στο Ουζμπεκιστάν

Ο Muhammad Bekzhanov απελευθερώθηκε μετά από 17 χρόνια στη φυλακή στο Ουζμπεκιστάν. Ήταν ένας από τους πιο μακροχρόνια φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο. Πάνω από 100.000 άνθρωποι παγκοσμίως έγραψαν γράμματα για να απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου Γραμμάτων 2015. Μόνο στον Καναδά, πάνω από 15.000 υπέγραψαν εκκλήσεις και έστειλαν γράμματα και μηνύματα μέσω Twitter ζητώντας την ελευθερία του Muhammad.

Το κλείσιμο του καταυλισμού προσφύγων «Dadaab» σταμάτησε

Όταν η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κλείσει το Dadaab, τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων του κόσμου, οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας έλαβαν δράση αμέσως, καλώντας τις αρχές της Κένυας να σταματήσει την επικίνδυνη και εξαναγκαστική επιστροφή των Σομαλών προσφύγων και να καταφύγει σε εναλλακτικές λύσεις. Τον Φεβρουάριο, το Ανώτατο δικαστήριο της Κένυας μπλόκαρε την απόπειρα της κυβέρνησης να κλείσει τον καταυλισμό, ενώ ακολούθησε μια παραπομπή στα δικαστήρια από τοπικές ΜΚΟ που υποστηρίχθηκε και από τη Διεθνή Αμνηστία. Οι δικαστές μάλιστα έκαναν αναφορά στην έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας στην απόφαση τους. Όμως η δουλειά συνεχίζεται προκειμένου να σταματήσουν οι επιστροφές Σομαλών προσφύγων, και να είναι σίγουρο πως η Κένυα και η διεθνής κοινότητα θα βρουν εναλλακτικές λύσεις για τη φιλοξενία τους.

Μάρτιος

Η Αργεντινή σταματά να αντιμετωπίζει την αποβολή ως έγκλημα

H εικοσιεπτάχρονη Belén καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλακής υπό το δρακόντειο νόμο κατά των αμβλώσεων, αφότου εκείνη απέβαλλε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο της Αργεντινής. Είχε ήδη εκτίσει δύο χρόνια προφυλάκισης όταν, μετά από την άσκηση έφεσης αλλά και από μια έντονη καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας και τους συνεργάτες της, αθωώθηκε. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. 

Τα γράμματα σας βοήθησαν τον ακτιβιστή της ειρήνης στην Ιαπωνία

Ο Hiroji Yamashiro, 64 ετών, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μία ημέρα μετά από την πρώτη ακρόαση του δικαστηρίου. Συνελήφθη την προηγούμενη χρονιά για το ρόλο του στις διαμαρτυρίες εναντίον της κατασκευής μίας νέας στρατιωτικής βάσης του Αμερικανικού Ναυτικού κοντά στο Takae της Ιαπωνίας. Ο Hiroji κρατούταν για πέντε μήνες κάτω από αυστηρούς περιοριστικούς όρους και χωρίς να υπάρχει πρόσβαση στην οικογένειά του. Όταν απελευθερώθηκε, μπόρεσε να διαβάσει τα πάνω από 400 γράμματα αλληλεγγύης που του στείλατε· και για αυτό σας ευχαριστούμε!

Απρίλιος

Η Ιρλανδία έκανε ένα βήμα προς την αλλαγή νόμων για την άμβλωση

Μία ειδική επιτροπή συστάθηκε για να εξετάσει το αυστηρό καθεστώς της Ιρλανδίας για την άμβλωση και επέτρεψε στις γυναίκες και στα νεαρά κορίτσια μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτήν, ψηφίζοντας υπέρ της αλλαγής των σχετικών συνταγματικών κανόνων. Δύο τρίτα της Συνέλευσης Πολιτών ψήφισαν υπέρ της πρόσβασης στην άμβλωση, κατόπιν αιτήματος. Το ψήφισμα τώρα θα πάει στο Κοινοβούλιο. Η ψήφος αυτή αντανακλά τη δημοσκόπηση της Διεθνούς Αμνηστίας που ανέδειξε ότι το 80% των Ιρλανδών θέλουν τα ζητήματα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και της υγείας των γυναικών να βρίσκονται στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων των νόμων περί αμβλώσεων στη χώρα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τις φρικιαστικές εμπειρίες γυναικών που προσπάθησαν να κάνουν άμβλωση στην Ιρλανδία και κατέληξε στο ότι ο νόμος που περιορίζει την πρόσβαση στην άμβλωση καταπατά πολλά θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών.

Η γρήγορη αντίδραση των υποστηρικτών μας σώζει ζωές στο Ιράν και τις ΗΠΑ

Τουλάχιστον δύο ανθρώπινες ζωές σώθηκαν στο Ιράν χάρη σε εκατοντάδες ανθρώπους που έστειλαν μηνύματα μέσω Twitter αλλά και γραπτές εκκλήσεις στις αρχές του Ιράν. Το Φεβρουάριο η επερχόμενη εκτέλεση του Hamid Ahmadi ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ τον Απρίλιο ο Salar Shadizadi γλύτωσε και αυτός τη θανατική ποινή και απελευθερώθηκε από τη φυλακή. Και οι δύο νεαροί άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο για αδικήματα που διέπραξαν όταν ήταν 17 και 15 ετών αντίστοιχα. Οι αρχές των ΗΠΑ επίσης υπέκυψαν στις πιέσεις των υποστηρικτών της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων και εξαγόρασαν τη θανατική καταδίκη του Ουκρανού υπηκόου, Ivan Teleguz, μόλις πέντε μέρες πριν την προγραμματισμένη εκτέλεσή του. Ο δικηγόρος του είπε πως το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας «έκανε πάρα πολλούς ανθρώπους να μάθουν για την υπόθεση και να διαμαρτυρηθούν για αυτήν». Σας ευχαριστούμε!

Η Apple γίνεται η πρώτη εταιρεία που δημοσιεύει λίστα με τα χυτήρια κοβαλτίου της

Χάρη στα γράμματά σας, τα μηνύματά σας μέσω του Twitter και τις δράσεις σας έξω από τα καταστήματα της Apple, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που δημοσίευσε μία λίστα από όλα τα χυτήρια κοβαλτίου που πληρούν τα παγκόσμια δεδομένα της αλυσίδας εφοδιασμού με τη δέουσα επιμέλεια. Ναι μεν μένουν πολλά να γίνουν ακόμα, αλλά αυτό ήταν ένα πρώτο και σημαντικό βήμα στο δρόμο της κατάργησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον εφοδιασμό κοβαλτίου καθιστώντας αυτή τη διαδικασία περισσότερο διαφανή.

Μάιος

Η Chelsea Manning απελευθερώθηκε

Η Chelsea Manning απελευθερώθηκε στις 17 Μαΐου, μετά από την μείωση της 35ετούς καταδίκης της από τον Πρόεδρο Ομπάμα στο τέλος της θητείας του. Είχε φυλακισθεί για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων και εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τον Αμερικανικό Στρατό. Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι απαίτησαν την αποφυλάκισή της κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου Γραμμάτων του 2015. Σε ένα γράμμα της προς τη Διεθνή Αμνηστία, η Chelsea έγραψε: «Υποστηρίζω το έργο σας στην προστασία ανθρώπων κάθε φορά που η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα τους να λένε την αλήθεια καταπατώνται».

Το Περού έλαβε μια απόφαση-ορόσημο για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος

Οι κατηγορίες εναντίον της υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Máxima Acuña Atalaya άρθηκαν, γεγονός που αποτέλεσε μία νίκη ορόσημο για τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές στο Περού! Μετά από πέντε περίπου χρόνια διώξεων σχετιζόμενων με κατηγορίες για καταπάτηση γης, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορίες αυτές ήταν αβάσιμες. Πριν από τη λήψη της απόφασης, περισσότερα από 150.000 μηνύματα αλληλεγγύης και υποστήριξης συγκεντρώθηκαν από τους ανθρώπους της Διεθνούς Αμνηστίας. Τα μέλη μας παρέδωσαν τα κουτιά με τα γράμματα στην Μaxima προσωπικά, στο σπίτι της στα βουνά του Περού.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ταϊβάν αποφάσισε υπέρ της ισότητας του γάμου

Η Ταϊβάν φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη χώρα της Ασίας που θα νομιμοποιήσει το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, έπειτα από την σχετική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της. Οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας από 40 χώρες ανά τον κόσμο έστειλαν μηνύματα υποστήριξης με τη μορφή πρότασης γάμου, προτρέποντας την Ταϊβάν να «πει το ναι». Αυτά τα μηνύματα προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια μίας δράσης που οργάνωσε το τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας της Ταϊβάν μαζί με τοπικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε, παρουσιάζοντας την υποστήριξη όλου το κόσμου. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει προθεσμία δύο χρόνια να μετατρέψει την απόφαση σε νόμο. Θα εντείνουμε την εκστρατεία μας προκειμένου να μην πάρει τόσο καιρό.

Ιούνιος

Τρείς υπερασπιστές των εργασιακών δικαιωμάτων στην Κίνα απελευθερώθηκαν με εγγύηση

Οι Hua Haifeng, Li Zhao, και Su Heng αποφυλακίστηκαν με εγγύηση αφού είχαν συλληφθεί καθώς ερευνούσαν τις εργασιακές συνθήκες στα εργοστάσια παπουτσιών Huajian. Η αποφυλάκιση τους είναι μια μεγάλη ανακούφιση αλλά, υπό τον κινεζικό νόμο, οι κατηγορούμενοι που έχουν βγει με εγγύηση συχνά βρίσκονται υπό στενή αστυνομική επιτήρηση. Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να παρακολουθεί την υπόθεση. Ο Hua Haifeng εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε «κάθε συνεργάτη της Διεθνούς Αμνηστίας, για την θαρραλέα υποστήριξη που έλαβα όταν βρισκόμουν υπό κράτηση. Ήταν η στήριξή σας που έδινε δύναμη στην οικογένεια μου να είναι ακόμα πιο αποφασισμένη! Σας ευχαριστώ!».

Φυλακισμένος ακτιβιστής έλαβε φροντίδα που του έσωσε τη ζωή

Ο Σύριος Κούρδος ακτιβιστής Suleiman Abdulmajid Oussou αποφυλακίστηκε από τη φυλακή της Allaya στο Qamishli στις 24 Ιουνίου. Κρατούταν από της δυνάμεις της Asayish από το Μάη, σε φρικτές συνθήκες. Ο Suleiman υποφέρει από μια σοβαρή καρδιακή πάθηση και απελευθερώθηκε προκειμένου να κάνει μια αναγκαία θεραπεία. Χάρη στην υποστήριξή σας, έλαβε την ιατρική περίθαλψη που χρειαζόταν για την πάθησή του.

Ιούλιος

Ακτιβιστής του περιβάλλοντος απελευθερώθηκε από τη φυλακή

Ο περιβαλλοντικός ακτιβιστής Clovis Razafimalala είναι γνωστός για την δράση του κατά του λαθρεμπορίου του μαδαγασκαριανού δέντρου τριανταφυλλιάς και άλλων φυσικών πόρων. Συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβρη και κατηγορήθηκε για οργάνωση και συμμετοχή σε μια διαμαρτυρία, στην οποία δεν είχε καν παρευρεθεί. Πέρασε 10 μήνες στη φυλακή. Τον Ιούλιο, ο Clovis αποφυλακίστηκε και αναιρέθηκαν οι κατηγορίες του για ανταρσία. Βρέθηκε όμως ένοχος για άλλες δύο κατηγορίες και του αποδόθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει πως γίνεται μια προφανής προσπάθεια να τον εκφοβίσουν και να σταλεί παράλληλα ένα μήνυμα σε όλους τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές στην Μαδαγασκάρη. Ο Clovis αποτελεί μέρος της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας «Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων», και εμείς θα συνεχίσουμε να ζητούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών εις βάρος του. Ο Clovis είπε: « Ευχαριστώ τη Διεθνή Αμνηστία. Δε θα μπορούσα να βγω από τη φυλακή χωρίς εσάς».

Η έκθεσή μας υποχρέωσε τις εταιρείες να απαντήσουν σχετικά με τις παραβιάσεις φοινικέλαιου.

Οι εργαζόμενοι στις φυτείες του Wilmar στην Ινδονησία ανέφεραν ότι έχουν αρχίσει να βλέπουν βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των όρων απασχόλησης ορισμένων εργαζομένων, μετά από τη δημοσίευση της έκθεσής μας με τίτλο «The Great Palm Oil Scandal». Οι εργαζόμενοι παίρνουν πλέον έναν ημερήσιο μισθό που δεν συνδέεται με στόχους, έχει σημειωθεί αύξηση των μισθών κατά περίπου 25% και οι περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες έχουν μονιμοποιηθεί. Αυτές οι βελτιώσεις ήρθαν μετά από μία εβδομάδα δράσης και εκστρατείας με στόχο πέντε από τους αγοραστές φοινικέλαιου της Wilmar: την Colgate-Palmolive, την Kellogg's, την Nestlé, Procter & Gamble και την Unilever

Αύγουστος

Τεράστια νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών στη Χιλή

Η απόφαση να υποστηριχθεί η αποποινικοποίηση της άμβλωσης υπό ορισμένες συνθήκες ήταν μία νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα - και για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στη Χιλή! Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το Σύνταγμα της Χιλής προβλέπει πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση όταν η εγκυμοσύνη αποτελεί αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας, όταν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της εγκύου και σε περιπτώσεις θανατηφόρου εμβρυϊκής βλάβης. «Αυτή η νίκη αποδεικνύει τη δουλειά εκατομμυρίων γυναικών στη Νότια Αμερική», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Νότιας Αμερικής.

Η εκστρατεία οδηγεί στην απελευθέρωση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τον Αύγουστο, αρκετοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απελευθερώθηκαν μετά την ανάληψη των υποθέσεων τους από υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας. Οι υποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν τον ιδρυτή του Οργανισμού Κοινωνικής Ανάπτυξης του Σουδάν, Δρ Mudawi, τον πρώην αξιωματούχο της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν και υπάλληλο του ΟΗΕ, Erkin Musaev, καθώς και τον παλαιστίνιο καλλιτέχνη του τσίρκου, Mohammad Abu Sakha.

Η ΛΔΚ δεσμεύτηκε να εξαλείψει την παιδική εργασία έως το 2025

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό δεσμεύτηκε να εξαλείψει την παιδική εργασία έως το 2025 και να εφαρμόσει τις συστάσεις της έκθεσής μας για το 2016, This is What We Die For. Η έκθεση εξέθεσε τις επικίνδυνες και απειλητικές συνθήκες εργασίας στα βιομηχανικά ορυχεία κοβαλτίου της νότιας ΛΔΚ, όπου εργάζονται χιλιάδες ενήλικες και παιδιά. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό αναγνώρισε το ζήτημα της παιδικής εργασίας στη βιοτεχνία – και όλα αυτά χάρη στις εκστρατείες μας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σεπτέμβριος

Η εκστρατεία μας #Giveahome έγινε παγκόσμια!

Σε απάντηση στην παγκόσμια προσφυγική κρίση, πάνω από 1.000 καλλιτέχνες συμμετείχαν σε 300+ συναυλίες σε 60 χώρες, μοιράζοντας ένα ισχυρό μήνυμα: #GiveaHome. Συνεργαστήκαμε με την Sofar Sounds για να υλοποιήσουμε αυτή την απίστευτη πρωτοβουλία, με στόχο την ένωση των ανθρώπων στην οικοδόμηση υποστήριξης για τους πρόσφυγες του κόσμου. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετείχαν βρίσκονται ονόματα όπως οι Ed Sheeran, Gregory Porter, Hot Chip, Jessie Ware και Leila Mashrou!

Αρνηθήκαμε να αφήσουμε να συνεχιστούν οι παραβιάσεις στη Μιανμάρ

Οι έρευνές μας, που συνδύασαν δορυφορικές εικόνες με μαρτυρίες, φωτογραφίες και βίντεο βρήκαν σαφείς ενδείξεις για μία αιματηρή εκστρατεία από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Μιανμάρ και μία πολυάριθμη καταστροφή που περιλάμβανε εθνοκάθαρση, παράνομες δολοφονίες και αυθαίρετες συλλήψεις. Ήμασταν οι πρώτοι που επιβεβαίωσαν τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού κατά μήκος των συνόρων με το Μπαγκλαντές. Χρησιμοποιήσαμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διάφορες εκστρατείες καθώς και συσκέψεις υπεράσπισης, για να ζητήσουμε τον τερματισμό της βίας, ένα εκτεταμένο εμπάργκο όπλων και την πρόσβαση των ανθρωπιστικών φορέων και της Διερευνητικής Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών. Με την υποστήριξή σας, θα διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Οκτώβριος

Η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας απελευθερώθηκε

Καλωσορίσαμε την απελευθέρωση της İdil Eser, Διευθυντρίας της Αμνηστίας Τουρκίας, μαζί με εννέα άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η İdil συνελήφθη τον Ιούλιο με γελοίες κατηγορίες σχετικά με την τρομοκρατία, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης προσπάθειας καταστολής των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ήταν μια μακρά δοκιμασία γι' αυτήν αλλά και για τους συναδέλφους της στη Διεθνή Αμνηστία Τουρκίας. Η δύναμη και η επιμονή τους αποτέλεσε έμπνευση. «Πιστεύω ότι οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία γίνονται όλο και πιο σημαντικές σε έναν κόσμο όπου η διαίρεση και η ξενοφοβία βρίσκονται σε άνοδο», έγραψε η Idil, από τη φυλακή.

«Νομίζω ότι η υπόθεσή μας ενίσχυσε περαιτέρω την αλληλεγγύη μεταξύ των οργανώσεων δικαιωμάτων και χαίρομαι γι’ αυτό.»

İdil Eser, Διευθυντρίας της Αμνηστίας Τουρκίας

Σας ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχατε στο κίνημα αυτό, του οποίου η σκληρή δουλειά και η επιμονή συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία μέχρις ότου απελευθερωθεί ο Taner Kılıç, ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας, ο οποίος επίσης συνελήφθη και, μαζί με πολλούς άλλους, εξακολουθεί να κρατείται αδικαιολόγητα στη φυλακή.

Ηχηρή νίκη η απελευθέρωση του Ibrahim Halawa

Η απελευθέρωση του Ιρλανδού πολίτη και κρατουμένου συνείδησης, Ibrahim Halawa, αποτέλεσε μεγάλη νίκη για όσους συμμετείχαν στην εκστρατεία για την απελευθέρωσή του, θέτοντας τέλος στο οδυνηρό τετραετές μαρτύριο του σε κελί αιγυπτιακής φυλακής. Η ανάλυσή μας σχετικά με την υπόθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συνελήφθη και κρατήθηκε αυθαίρετα απλώς και μόνο για την ειρηνική άσκηση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι. Χάρη στην εντατική εκστρατεία της οικογένειάς του, των φίλων του και των υποστηρικτών της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Ibrahim επανενώθηκε με τους αγαπημένους του στην Ιρλανδία. Η οικογένεια Halawa δήλωσε: «Πολλά εκπληκτικά άτομα συνέχισαν να πιστεύουν στην αθωότητα του Ibrahim και συμμετείχαν στην εκστρατεία γι' αυτόν, αλλά και υποστήριξαν την οικογένεια».

Νοέμβριος

Η θανατική καταδίκη του blogger από τη Μαυριτανία ακυρώθηκε

Ο Blogger Mohamed Ould Cheikh Mkhaïtir απελευθερώθηκε μετά την έκκληση του Εφετείου του Νουαβιμπού να αναιρέσει τη θανατική ποινή του για την ανάρτηση μιας «βλασφημίας» στο Facebook. Η απόφαση έρχεται μετά από την έλευση αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστίας πέρυσι στη Μαυριτανία, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Salil Shetty, με σκοπό να φέρει στο φως την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Η δυναμική μας έκθεση κατέστησε την Shell υπόλογη

Δημοσιεύσαμε μία νέα έκθεση, «Εγκληματική Επιχείρηση;», διερευνώντας το ρόλο της Shell σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ogoniland της Νιγηρίας κατά τη δεκαετία του '90. Τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην έκθεση προέρχονται από χιλιάδες σελίδες εσωτερικών εταιρικών εγγράφων, καταθέσεις μαρτύρων, αρχείων της Αμνηστίας καθώς και από άλλες πηγές. Η έκθεση ζήτησε από τις αρχές της Νιγηρίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Κάτω Χωρών να διεξαγάγουν έρευνες σχετικά με το εάν η Shell πρέπει να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνη για διάπραξη εγκλημάτων. Η έκθεση είχε άμεσο αντίκτυπο, ενώ ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την υπόθεση. Η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξε ενεργά την υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Esther Kiobel στον αγώνα της να παραμείνει η Shell υπόλογη. Τον Ιούνιο, η Esther άσκησε νομική δράση κατά της Shell στις Κάτω Χώρες, γεγονός που αποτέλεσε ορόσημο για την εξέλιξη της υπόθεσης, κατηγορώντας την εταιρεία για συνενοχή στην παράνομη δολοφονία του συζύγου της και οκτώ άλλων ανδρών Ogoni στη Νιγηρία το 1995. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι η Esther να πάρει τις απαντήσεις που της αξίζουν!

Σημαντικοί φορείς της βιομηχανίας ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με εκθέσεις παιδικής εργασίας

Ξεκινήσαμε μία νέα έκθεση προόδου, η οποία αποτέλεσε ενημέρωση της περσινής έκθεσης, συνδέοντας μερικές μεγάλες εταιρείες με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα βιοτεχνικά ορυχεία κοβαλτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι εταιρείες που κατονομάζονται στην έκθεση - συμπεριλαμβανομένων των Huayou Cobalt από την Κίνα και BMW από τη Γερμανία - έσπευσαν να συμμετάσχουν στο event έναρξης, σημαντική ένδειξη της ανησυχίας τους για το πώς οι εργασίες μας επηρεάζουν τα εμπορικά ονόματά τους. Από το πίσω μέρος της έκθεσης, το London Metal Exchange, ένας από τους οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για τον καθορισμό των παγκόσμιων τιμών των μετάλλων, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το αν το εμπόριο κοβαλτίου από παιδιά διατίθεται στο Λονδίνο και ζήτησε από τα μέλη να παράσχουν λεπτομέρειες σχετικά με τις υπεύθυνες πρακτικές προμήθειας .

Νορβηγοί έφηβοι έδειξαν την αλληλεγγύη τους στην Taibeh

Χιλιάδες έφηβοι συμμετείχαν σε μία τεράστια επίδειξη φωτιάς για να συμπαρασταθούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην 18χρονη Τaibeh Abbasi, η οποία ζει με το φόβο ότι θα απελαθεί σε μια χώρα την οποία δεν έχει καν επισκεφθεί ποτέ - το Αφγανιστάν. Το μήνυμά τους προς τη νορβηγική κυβέρνηση ήταν σαφές: κρατήστε τους Αφγανούς έφηβους, όπως την Taibeh, ασφαλείς· μην τους αναγκάζετε να φεύγουν μόλις κλείνουν τα 18! Σας ζητήσαμε να υπογράψετε την έκκλησή μας καλώντας τη Νορβηγία να σταματήσει να επιστρέφει τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν έως ότου η χώρα να είναι σε θέση να διαβεβαιώσει την ασφάλειά και την αξιοπρέπειά τους και κερδίσαμε πάνω από 100.000 υπογραφές. Σας ευχαριστούμε!

Αποκαλύψαμε φρικτό και παράνομο εξοπλισμό βασανιστηρίων προς πώληση στο Παρίσι

Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας ανακάλυψαν παράνομο εξοπλισμό βασανιστηρίων, που περιλάμβανε ράβδους με καρφιά, ηλεκτροφόρα όργανα καταστολής, γιλέκα ηλεκτροσόκ και βαριές αλυσίδες για τα πόδια, προς πώληση από κινεζικές εταιρείες στο Milipol, μια εμπορική έκθεση στρατιωτικών και αστυνομικών που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Η εισαγωγή και εξαγωγή εξοπλισμού βασανιστηρίων έχει απαγορευτεί στην Ε.Ε. από το 2006, ενώ το 2016 η Ε.Ε. απαγόρευσε επίσης την προώθηση και την προβολή αυτού του εξοπλισμού στις εμπορικές εκθέσεις. Αντιδράσαμε γρήγορα, εκδίδοντας τα ευρήματά μας. Το περίπτερο όπου προωθήθηκε το υλικό έκλεισε, οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα και τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης κάλυψαν την ιστορία.

Δεκέμβριος

Η πώληση οπλικού εξοπλισμού από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία ακυρώθηκε

Πραγματοποιήσαμε ισχυρή παρέμβαση προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να ακυρωθεί η πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, προς παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των διεθνών συνθηκών, στην Υεμένη. Επίσης καταδείξαμε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, που έχει επικυρωθεί από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2016.

Η Αυστραλία ψήφισε το νόμο περί ισότητας των γάμων

Το αυστραλιανό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου σχετικά με το γάμο «Ορισμός και Θρησκευτικές Ελευθερίες» του 2017.Η Σύμβουλος του NSW LGBTQI δικτύου της Διεθνούς Αμνηστίας της Αυστραλίας, Lizzi Price, δήλωσε: «Αυτή είναι μία ιστορική στιγμή για την Αυστραλία. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στη σκληρή δουλειά, την αποφασιστικότητα και το θάρρος πολλών ανθρώπων. LGBTQI Αυστραλοί, κοινοτικές ομάδες, ακτιβιστές και σύμμαχοι σηκώθηκαν, μίλησαν και δημιούργησαν ένα ασταμάτητο κίνημα για την ισότητα. Μόνο για αυτό, υπάρχουν πολλά για να γιορτάσουμε εδώ».

Τα γράμματά σας άλλαξαν ζωές

Ο Δεκέμβριος σηματοδοτεί την ετήσια εκστρατεία Write for Rights - και κάθε χρόνο, η υποστήριξη από όλους εσάς είναι απίστευτη. Πέρυσι για παράδειγμα, γράψατε έναν εκπληκτικό αριθμό 4.660.774 γραμμάτων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, tweets και πολλών άλλων. Μεταξύ αυτών των μηνυμάτων υπήρχαν λόγια υποστήριξης που έκαναν μεγάλη διαφορά σε πολλούς ανθρώπους για των οποίων τα δικαιώματα γράψαμε. Ο Edward Snowden, πληροφοριοδότης διωκόμενος από τις ΗΠΑ, που η υπόθεσή του συπεριλήφθηκε στο Write for Rights το 2016, δήλωσε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω, με ταπεινοφροσύνη και με όλη μου την καρδιά, για την ακλόνητη υπεράσπιση και υποστήριξή σας». Μόνο ο Edward έλαβε μηνύματα από 710.024 υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας από 110 διαφορετικές χώρες!

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.