Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ JAQOUB: ΕΚΔΙΩΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2016, 14:34Εκτύπωση

O Yaqoub, 23 ετών από το Νταρφούρ του Σουδάν, μας έδωσε συνέντευξη τον Αύγουστο του 2016

Μου επιτέθηκε η ένοπλη πολιτοφυλακή (Janjaweed) 3 φορές, η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώθηκε, οι επιθέσεις της πολιτοφυλακής εντατικοποιήθηκαν και είχαν ως στόχο αμάχους. Φοβήθηκα για τη ζωή μου, οπότε αποφάσισα πως έπρεπε να φύγω από το Σουδάν.

Ταξίδεψα μέσω της Αιγύπτου, απ’ όπου πήραμε μια βάρκα και φτάσαμε στη Σικελία στις 18 Αυγούστου 2016. Οι συνοριοφύλακες μας μετέφεραν σε ένα στρατόπεδο και ύστερα πήγαμε στη Βεντιμίλια, στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας. Eκείνη τη νύχτα την πέρασα στον καταυλισμό του Ερυθρού Σταυρού.

Το επόμενο πρωί, στις 22 Αυγούστου, ήμουν στο δρόμο προς το σούπερ μάρκετ, όταν η αστυνομία συνέλαβε εμένα και άλλους τέσσερις Σουδανούς πολίτες, οι οποίοι επίσης βρίσκονταν στο δρόμο. Μας ρώτησαν για την εθνικότητά μας και όταν ανακάλυψαν ότι ήμασταν Σουδανοί, μας αλυσόδεσαν και μας πήγαν σε ένα αστυνομικό τμήμα.

Εκεί υπήρχαν και άλλοι πρόσφυγες από διαφορετικές χώρες, αλλά έψαχναν για άτομα Σουδανικής εθνικότητας.

Την επόμενη μέρα, η αστυνομία μάς μετέφερε στο δικαστήριο. Ο δικαστής μου ζήτησε να πω στο δικηγόρο τι ακριβώς ήθελα και είπα στον Αιγύπτιο μεταφραστή ότι δεν ήθελα να γυρίσω πίσω στο Σουδάν, καθώς είμαι από το Νταρφούρ. Ο δικαστής δήλωσε πως πρέπει να γυρίσω πίσω στη χώρα μου. Έγιναν όλα πολύ γρήγορα, ήθελαν απλώς να μας απελάσουν. Κανένας δεν μου έδωσε κάποιο αποδεικτικό έγγραφο ή ότι μπορώ να κάνω έφεση στην απόφαση.

Η αστυνομία μάς πήγε στο προξενείο του Σουδάν και καταχώρησαν τα ονόματά μας πριν μας επιστρέψουν στο αστυνομικό τμήμα. Ήμασταν περίπου επτά άτομα Σουδανικής εθνικότητας και περάσαμε εκείνη τη νύχτα στο ίδιο αστυνομικό τμήμα.

Νωρίς την επόμενη μέρα, στις 24 Αυγούστου, γύρω στις 6 το πρωί, ήρθε η αστυνομία και μας μετέφερε με λεωφορείο στο αεροδρόμιο του Τορίνο, αλυσοδεμένους και με τη συνοδεία της Ιταλικής αστυνομίας και επιβιβαστήκαμε σε ένα αεροπλάνο των Αιγυπτιακών αερογραμμών. Μέσα στο αεροπλάνο βρήκαμε ακόμα 40 περίπου Σουδανούς που απελαύνονταν,15 από τους οποίους ήταν επίσης από το Νταρφούρ, και οι υπόλοιποι από διαφορετικές περιοχές. Υπάλληλοι της Ιταλικής αστυνομίας μάς συνόδεψαν στην πτήση, η οποία σταμάτησε στο αεροδρόμιο του Καΐρου πριν συνεχίσει για το Χαρτούμ.

Φτάσαμε στις 24 Αυγούστου περίπου στις 10 το βράδυ. Στην πόρτα του αεροπλάνου υπήρχαν αξιωματικοί της ασφάλειας με πολιτικά ρούχα, οι οποίοι μας παρέλαβαν. Μας μετέφεραν σε έναν ειδικό χώρο στο αεροδρόμιο. Μας έκαναν ανάκριση έναν προς έναν. Με ρώτησαν γιατί ήθελα να φύγω από τη χώρα και ποιος με βοήθησε να ταξιδέψω.

Τώρα φοβάμαι ότι οι υπηρεσίες της ασφάλειας πιθανώς να με αναζητούν. Αν με βρούνε, δε γνωρίζω τι θα μου συμβεί και τι ακριβώς να κάνω.

 

Σημείωση: Η Διεθνής Αμνηστία έχει απομαγνητοφωνήσει αυτές τις προφορικές μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν στην Ιταλία.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.